Blog > Komentarze do wpisu

Domowy czekoladowy budyń

Inspirowana przepisem Doroty dla jej Domowego budyniu z wanili± postanowiłam po raz pierwszy w życiu zrobić nietorebkowy budyń czekoladowy. Efekt: więcej niż zadowalaj±cy ;)

  • 0,5 litra pełnotłustego mleka
  • łyżka masła
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • esencja waniliowa
  • czubata łyżka m±ki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • czekolada do rozpuszczania w gor±cym mleku (nie kakao!)

Z pół litra mleka odlać pół szklanki, dodać żółtka, m±kę ziemniaczan±, czekoladę, esencję i dokładnie wymieszać (ja to robiłam widelcem ale można mikserem albo trzepaczk±, ważne, żeby było dokładnie i bez grudek). Resztę mleka zagotować z cukrem. Do gotuj±cego się mleka wlać czekoladow± miksturę i szybko zmiejszyć ogień na palniku. Mieszać aż do zgęstnienia. Przelać do salaterek.

wtorek, 06 paĽdziernika 2009, houseofcolours

Polecane wpisy

  • Jabłecznik

    Przepis Danusi z tego blogu Ciasto: 3 szklanki m±ki pszennej 250 g margaryny 2 jajka 1 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyzeczka cukru wa

  • 2 budynie- kokosowy i nutellowy

    Budyń kokosowy: 1 szklanka mleka pełnotłustego 1 szklanka mleka kokosowego z puszki 1 żółtko 1 pełna łyżka m±ki ziemniaczanej 1 łyżeczka masła wiórki kokosowe (

  • 3 budynie

    Budyń z baileysem i kokosem: 1 i 1/4 szklanka mleka 3 łyżki Baileys Original 3 łyżki kokosowych wiórków 1 żółtko 1 płaska łyżka m±ki ziemniaczanej kakao do opós

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
laghur
2009/10/06 14:39:44
Mmm, kocham domowe budynie :). A dlaczego nie kakao? Ja z nim robię i jest pycha...
-
2009/10/06 14:58:13
Jedn± wersję zrobiłam z kakao a drug± z czekolad± i ta z czekolad± wyszła nieporównywalnie lepsza. Oczywi¶cie kto co lubi, jednak ja polecam użycie czekolady ;)
-
wiejskakuchnia
2010/06/26 11:30:23
Nie miałam pojęcia, że zrobienie budyniu to taka prosta sprawa, a do tego można dowolnie fantazjować ze smakami. ¦wietne!
Pozdrawiam,
Paulina
przepisy kulinarne