Blog > Komentarze do wpisu

2 budynie- kokosowy i nutellowy

Budyń kokosowy:

  • 1 szklanka mleka pełnotłustego
  • 1 szklanka mleka kokosowego z puszki
  • 1 żółtko
  • 1 pełna łyżka m±ki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka masła
  • wiórki kokosowe (opcjonalnie)

Mleko zwykłe i pół szklanki mleka kokosowego wlać do garnka i zagotować z masłem. W drugiej połowie mleka kokosowego wymieszać dokładnie żółtko i m±kę ziemniaczan±. Wlać do gotuj±cego się mleka i zdj±ć z ognia, cały czas mieszaj±c. Przelać do salaterek, posypać wiórkami.

 

Budyń z nutell± i orzechami laskowymi:

  • 1 i 1/3 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki nutelli
  • gar¶ć drobno posiekanych orzechów laskowych
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżka m±ki ziemniaczanej
  • 1 żółtko

Szklankę mleka wstawić na palnik z łyżeczk± masła. Nutellę wstawić na 1 minutę do mikrofali, po wyjęciu poł±czyć z reszt± mleka, m±k± i żółtkiem. Wlać do gotuj±cego się mleka, zdj±ć z ognia cały czas mieszaj±c. Wsypać orzechy i dokładnie wymieszać (można po łyżce zostawić do wysypania na wierzch). Przelać do salaterek. Smacznego!

poniedziałek, 09 listopada 2009, houseofcolours

Polecane wpisy

  • Jabłecznik

    Przepis Danusi z tego blogu Ciasto: 3 szklanki m±ki pszennej 250 g margaryny 2 jajka 1 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyzeczka cukru wa

  • 3 budynie

    Budyń z baileysem i kokosem: 1 i 1/4 szklanka mleka 3 łyżki Baileys Original 3 łyżki kokosowych wiórków 1 żółtko 1 płaska łyżka m±ki ziemniaczanej kakao do opós

  • Domowy czekoladowy budyń

    Inspirowana przepisem Doroty dla jej Domowego budyniu z wanili± postanowiłam po raz pierwszy w życiu zrobić nietorebkowy budyń czekoladowy. Efekt: więcej niż z

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
przepisy kulinarne