Blog > Komentarze do wpisu

Jagodowo- porzeczkowa rolada

Przepis na ciasto pochodzi z książki Cakes & Slices wydawnictwa Bay Books

 

Ciasto:

  • 2 jaja
  • 1 białko
  • 115 g drobnego cukru
  • 90 g mąki self-raising
  • 1 łyżka cukru

Nadzienie:

  • 250 g śmietany double cream
  • 100 g jagód (ja użyłam borówki amerykańskiej)
  • 4 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
  • 2 łyżki cukru (jeśli dżem jest mało słodki, ja ominęłam)
  • cukier puder do oprószenia

 

Jaja, białko i cukier ubijać razem około 5 minut mikserem na najwyższych obrotach. Dodać mąkę i wymieszać łyżką. Przelać do formy (kwadratowa 25x30) wyłożonej papierem do pieczenia (zostawić po krótszych bokach około 10 cm wystającego papieru aby później łatwiej było wyjąć ciasto z formy). Piec 8- 10 minut w 200'C. W tym czasie przygotować arkusz papieru do pieczenia (wielkości trochę większej niż blacha na której pieczemy) i posypać w miarę równomiernie łyżką cukru. Po wyjęciu z piekarnika ciasto przewrócić na ocukrowany papier (wierzch ciasta na cukrze) i nie odrywając papieru na którym ciasto sie piekło zwinąć rulon i zostawić do wystygnięcia na 1 godzinę. Śmietanę ubić na sztywno, dodać dżem i miksować jeszcze przez chwilę. Metalową łyżką wmieszać jagody. Ciasto delikatnie rozwinąć, oderwać papier, przełożyć i rozsmarować równomiernie śmietanową masę i ponownie zwinąć już bez papieru. Oprószyć cukrem pudrem i włożyć do lodówki na conajmniej 2 godziny. Smacznego!

niedziela, 15 listopada 2009, houseofcolours

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2009/11/15 12:05:27
Jak pięknie "wychodzi" krem z tej rolady. Pycha!:)