Blog > Komentarze do wpisu

Bułki na parze/ pampuchy/ parowańce

Przepis bierze udział w zabawie Gotujmy na parze. Przepis pochodzi z tej strony

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli

Mleko podgrzać w mikrofali, wymieszać z cukrem i rozkruszyć drożdże. Wymieszać aż drożdzę się rozpuszczą i zostawić na około 20 minut do wyrośnięcia. Makę wymieszać z jajkiem, solą, wyrośniętymi drożdżami i wyrobić ciasto. Zagniatać około 10 minut aż będzie odchodzić od palców (w razie potrzeby można podsypać niewielką ilością mąki). Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 2 godziny. Po tym czasie podzielić ciasto na 12 części. Z każdej uformować małą bułeczkę i ponownie ostawić na 15 minut. Wstawić do parowaru na 20 minut. Użyłam gotowego sosu z torebki wymieszanego z podsmażonymi pieczarkami. Smacznego!

poniedziałek, 08 lutego 2010, houseofcolours

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2010/02/08 13:14:40
Fajniutkie, ja robiłam w niedzielę na słodko i jak na pierwszy raz wyszły pyszne. Niebawem przepis ze zdjęciami na mojej stronie też się pokaże :)
-
2010/02/08 15:03:55
Ja najbardziej lubię takie bułki z jogurtem lub ze zmiksowanymi truskawkami. PYYYCHA :)
-
2010/02/08 19:05:20
Aaaa! Ja je kocham na słodko! :D
-
2010/02/08 22:17:48
Moje ulubione danie z dzieciństwa. Z masłem i cukrem :)