Blog > Komentarze do wpisu

Dżem z arbuza

Przepis na 2 średnie słoiki

  • 500 g arbuza
  • 180 g cukru żelującego
  • 1 łyżeczka żelatyny

Arbuza zmiksować w blenderze (ja z lenistwa zrobiłam to z pestkami, ale można je powyjmować) i wymieszać z cukrem. Przelać do garnka. Żelatynę wymieszać z 2-3 łyżkami zimnej wody i odstawić. Zagotować arbuza z cukrem i od momentu pojawienia się bąbelków gotować 3 minuty ciągle mieszając. Zdjąć z ognia, dodać żelatynę (jak zesztywniała można na kilka sekund wstawić do mikrofali) i dobrze wymieszać. Przelać natychmiast do wyparzonych słoików, zakręcić i postawić do góry dnem. Smacznego!

sobota, 26 czerwca 2010, houseofcolours

Polecane wpisy

  • Jabłecznik

    Przepis Danusi z tego blogu Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 250 g margaryny 2 jajka 1 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyzeczka cukru wa

  • Kokosowy sernik z marakują i migdałami

    Przepis pochodzi z książki Cakes & Slices Ciasto kruche: 100 g pokrojonych drobno migdałów 125 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g niesolo

  • Warzywne leczo

    1 cukinia/ kabaczek 1 cebula 1 puszka cieciorki 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 marchewki 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka sosu sojowego ciemnego sól pieprz 1/3 sz

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
majanaboxing
2010/06/26 10:03:50
O,jaki fajny pomysł! Zrobię taki dżemik:)
-
ugotujmy
2010/06/26 10:34:23
ciekawie! bardzo. aż trudno mi wyobrazic jak smakuje.
-
panna_malwinna
2010/06/26 10:54:12
Ciekawy ten dżem. Zastanawiam się jaki jest w smaku;)
-
houseofcolours
2010/06/26 11:01:55
Arbuz jest bardzo słodki dlatego musiałam zmniejszyć ilość cukru i część zastąpić żelatyną. Wyszło całkiem niezłe w smaku, ale wiadomo nie wszystkim może smakować. Ja arbuzy akurat uwielbiam! :)
-
justmydelicious
2010/06/26 11:17:13
z pestkami wygląda fajnie! :)
-
2010/07/02 22:33:55
Dżem wygląda pysznie, aż jestem sama ciekawa jego smaku ! :)
-
2010/07/03 23:32:13
Arbuza uwielbiam, więc to przepis dla mnie!!! :)
-
cezonia_wino_i_oliwki
2010/07/10 10:27:25
Własnie zastanawiałam się czy wygrzebywac pestki z arbyza gdy robi się dżem ;) Fajny dżemik :)
przepisy kulinarne