Blog > Komentarze do wpisu

Sernik z gruszkami

Spód:

  • 300 g mąki pszennej
  • 160 g zimnego masła
  • szczypta soli
  • 5-6 łyżek bardzo zimnej wody

Masa serowa:

  • 1 kg sera zmielonego (z wiaderka)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 budyń śmietankowy
  • 5 jaj
  • 4 duże gruszki

Masło pociąć na małe kawałki i zagnieść z mąką i solą, po chwili dodać wodę i krótko zagniatając uformować zwartą kulę. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić na pół godziny do lodówki. Po tym czasie rozwałkować ciasto między dwoma arkuszami papieru do pieczenia (można podsypać mąką, żeby ciasto nie przywarło) mniej więcej na kszałt formy (wymiary: 20x30). Przełożyć ciasto na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, na to drugi arkusz papieru i położyć mniejszą formę/ wysypać suche ziarna fasoli, soi, cokolwiek aby obiążyć ciasto w trakcie pieczenia, żeby nie podnosiło sie do góry. Następnie zapiekać w 190'C około 15 minut. Wyjąć i chwilę przestudzić. Zmiksować wszystkie składniki masy serowej oprócz gruszek. Gruszki obrać, pokroić połowę w plastry, połowę w kostkę. Gruszki w kostkę dodać do sera i wmieszać łyżką. Masę wylać na podpieczony spód i powciskać lekko plastry gruszki. Piec w 180'C około 1 godziny aż wierzch się zarumieni (ciasto będzię się bardzo podnosić ale po ostudzeniu opadnie) Po godzinie wyłączyć piekarnik nie wyciągając ciasta i nie uchylając drzwiczek. Po około 3 godzinach jak ciasto całkowicie wystygnie można wstawić do lodówki lub podawać. Smacznego!

sobota, 12 czerwca 2010, houseofcolours

Polecane wpisy

  • Kokosowy sernik z marakują i migdałami

    Przepis pochodzi z książki Cakes & Slices Ciasto kruche: 100 g pokrojonych drobno migdałów 125 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g niesolo

  • Sernik na zimno z malinami i białą czekoladą

    Przepis pochodzi z książki Successful Cooking- Slices . 150 g ciastek (herbatniki, digestive, ipt) 90 g niesolonego masła 1 łyżka żelatyny 100 g białej czekolad

  • Sernik na piernikowym spodzie

    Z przepisu Liski . Spód: 250 g rozkruszonych na piasek ciastek digestive (lub innych: herbatniki, biszkopty) 100 g miękkiego masła 2 czubate łyżki przyprawy do

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
majanaboxing
2010/06/12 09:51:53
Mniam:-) Śliczny! Takiego jeszcze nie próbowałam.
-
2010/06/12 18:12:38
Gruszki na wierzchu to super pomysł, bardzo mi się podoba :)
-
milk_chocolate84
2010/06/24 11:30:43
Uwielbiam gruszki :) Zapisuję przepis :)
przepisy kulinarne