Blog > Komentarze do wpisu

Tort truskawkowo- krówkowy

  • biszkopt przekrojony na 3 części (20 cm średnicy,ja zrobiłam ten z blogu Doroty)


Masa krówkowa:

  • 250 g (pół puszki) gotowej masy krówkowej
  • 110 g niesolonego masła

Masło utrzeć mikserem na puszystą masę, dodać masę krówkową i jeszcze chwilę miksować.


Masa truskawkowa:

  • 250 g truskawek
  • 200 ml śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru pudru

Truskawki zmiksować w blenderze, śmietanę ubić na sztywno (pod koniec ubijania dodać cukier). Wszystko razem dokładnie wymieszać.


Ponadto:

  • masa cukrowa
  • sok z cytryny
  • 200 ml śmietany 30%

Pierwszą część biszkoptu włożyć z powrotem do tortownicy, skropić sokiem z cytryny i wyłożyć całą masę krówkową. Na to drugi biszkopt, przycisnąć, skropić sokiem z cytryny i cała masa truskawkowa. Na to ostania część biszkoptu, przycisnąć, skropić sokiem z cytryny i włożyć na całą noc do lodówki. Rano wyjąc tort z foremki, ubić śmietanę 30% na sztywno i posmarować nią cały tort łącznie z bokami. Masę cukrową rozwałkować i położyć na tort, lekko dociskając i formując ładny kształt. Odciąć nożykiem zbędną część masy tuż przy dolnym brzegu biszkoptu. Ja tą resztkę wykorzystałam do zrobienia róż. Smacznego!

sobota, 03 lipca 2010, houseofcolours

Polecane wpisy

  • Jabłecznik

    Przepis Danusi z tego blogu Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 250 g margaryny 2 jajka 1 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyzeczka cukru wa

  • Tort Sachera

    Przepis pochodzi z książki Crazy for Chocolate Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki kakao 1/4 szklanki dżemu morelowego 1 szklanka drobnego cukru 125 g

  • Tort z truskawkami

    Przepis pochodzi z książki Crazy for Chocolate wydawnictwa I ndex Kitchen . Ciasto: 125 g kremowego serka typu philadelphia 60 g miękkiego masła 185 g drobnego

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2010/07/03 15:06:48
Wygląda przepięknie. Jestem pod wrażeniem. Wspaniały tort :)
-
justmydelicious
2010/07/03 15:18:18
jejku, wszystko, co ma w nazwie "krówkowe" jest zachwycające :)
-
n_ina
2010/07/03 15:57:55
tort wygląda rewelacyjnie; ja jeszcze nigdy nie pokusiłam się o taki w stylu angielskim - bałabym się czy starczy mi zdolności artystycznych na dekorację - niestety byłam słaba w pracach technicznych i artystycznych [w szkole oczywiście ;)]
-
majanaboxing
2010/07/03 17:33:44
Cudownie wygląda! Bardzo mi się podoba ta fuzja smaków, a dekoracja śliczna. Pozdrawiam:)
-
usagi-san
2010/07/03 17:56:00
Zachwyciło mnie to ostatnie zdjęcie kawałka tortu. Ślicznie wyglądają te dwie warstwy i biszkopt.
Pozdrawiam
-
emma001
2010/07/03 20:40:27
bajeczny ;) a ta krówka powala na kolanka ;)
-
2010/07/03 23:33:36
Jaki ślicznie wyrośniety! I te różyczki - cudne:)
-
izaa_a
2010/07/04 09:20:54
piękny tort!!!! w środku jak i na zewnątrz wygląda cudnie!!!
-
ugotujmy
2010/07/04 09:38:34
piękny. uwielbiam tortowy minimalizm. taki właśnie.
-
cezonia_wino_i_oliwki
2010/07/10 10:26:30
Wow, przepięknie ci wyszedł! Ja tak nie umiem ;) hehe. pozdrawiam!
-
2010/07/12 19:09:29
a jak robiłaś tę białą masę?
-
houseofcolours
2010/07/12 19:41:21
Magdaleno, niestety poszłam na łatwiznę i kupiłam gotowca w sklepie ;). Ale wiem, że dziewczyny robią masę cukrową w domu. Jak poszukasz w necie na pewno coś znajdziesz
-
pinkcake
2010/08/07 12:54:30
Jaki śliczny! Bardzo mi się podobają takie łagodne pastelowe kolory.
przepisy kulinarne