Blog > Komentarze do wpisu

Kokosowy sernik z marakuj± i migdałami

Przepis pochodzi z ksi±żki Cakes & Slices

Ciasto kruche:

  • 100 g pokrojonych drobno migdałów
  • 125 g m±ki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g niesolonego masła
  • 115 g drobnego cukru
  • 1 żółtko
  • 25 g wiorków kokosowych

Masa serowa:

  • 750 g sera z wiaderka
  • 2 jaja
  • 185 ml mleka kokosowego
  • 3 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 0,5 łyżeczki soku z cytryny
  • 185 g cukru

Na wierzch:

  • 40 g niesolonego masła
  • 90 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka m±ki kukurydzianej
  • 2 marakuje
  • 65 g płatków migdałów

Wymieszać m±kę z proszkiem i cukrem. Dodać pokrojone na kawałki masło i zagnie¶ć. Dodać orzechy i żółtko, zagnie¶ć i uformować kulę. Zawin±ć w plastikow± folię i wstawić na godzinę do lodówki. Formę o wymiarach 30x20 wyłożyć papierem do pieczenia następnie ciasto rozwałkować na mniej więcej ksztalt formy, wyłożyć na papier i wyrównać. Na ciasto rozłożyć kolejna warstwę papieru, wysypać ziarna fasoli (lub cokolwiek innego w celu obci±żenia ciasta) i piec w 170'C około 10 minut. Po upieczeniu posypać ciasto wiórkami kokosowymi.

Wszystkie składniki masy serowej zmiksować i wylać na obsypane wiórkami ciasto. Piec w tej samej temperaturze około 40-50 minut aż ser się zarumieni. Studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekanika. Zostawić do całkowitego wystudzenia.

Masło utrzeć mikserem na puszysta masę, dodać cukier puder, m±kę i jeszcze chwilę miksować. Marakuje przekroić na pół i cały mi±ższ wmieszac łyżk± w masę. Posmarować mazidłem wierzch sernika i obsypać uprażonymi na suchej patelni migdałami. Smacznego!

sobota, 21 sierpnia 2010, houseofcolours

Polecane wpisy

  • Sernik z gruszkami

    Spód: 300 g m±ki pszennej 160 g zimnego masła szczypta soli 5-6 łyżek bardzo zimnej wody Masa serowa : 1 kg sera zmielonego (z wiaderka) 3/4 szklanki cukru 1 bu

  • Sernik na zimno z malinami i biał± czekolad±

    Przepis pochodzi z ksi±żki Successful Cooking- Slices . 150 g ciastek (herbatniki, digestive, ipt) 90 g niesolonego masła 1 łyżka żelatyny 100 g białej czekolad

  • Sernik na piernikowym spodzie

    Z przepisu Liski . Spód: 250 g rozkruszonych na piasek ciastek digestive (lub innych: herbatniki, biszkopty) 100 g miękkiego masła 2 czubate łyżki przyprawy do

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
grazyna1961.only
2010/08/21 16:46:18
Sernik i to kokosowy - to co¶ dla mnie ! Zapisuję przepis :)
-
2010/08/22 19:39:54
Uwielbiam serniki w każdej postaci. Przepis zabieram do wypróbowania.
-
majanaboxing
2010/08/24 10:58:25
¶wietny sernik! Ależ mi się chce serniczka, mniam:)
przepisy kulinarne