poniedziałek, 30 sierpnia 2010

Przepis Danusi z tego blogu

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 250 g margaryny
  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyzeczka cukru waniliowego
  • 4 łyżki oleju

Masa jabłkowa:

  • 1 kg jabłek
  • 1 szklanka cukru (dałam 3/4)
  • 2 opakowania galaretki cytrynowej (dałam 1 opak.)

Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części i uformować kule. Jedną włożyć do zamrażalnika na przynajmniej godzinę. Drugą wyłożyć blachę (z papierem do pieczenia lub otłuszczoną) o wymiarach 25x25 . Jabłka obrać, zetrzeć na tarce, wymieszać z cukrem i wstawić na ogień aż cukier się rozpuści (około 4- 5 minut). Zdjąć z ognia i wsypać galaretki. Wyłożyć na pierwszą warstwę ciasta i na to zetrzeć na tarce drugą warstwę ciasta. Piec w 180'C około 45 minut aż ciasto zacznie się rumienić. Smacznego!

18:52, houseofcolours , Ciasta
Link Komentarze (19) »
sobota, 21 sierpnia 2010

Przepis pochodzi z książki Cakes & Slices

Ciasto kruche:

  • 100 g pokrojonych drobno migdałów
  • 125 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g niesolonego masła
  • 115 g drobnego cukru
  • 1 żółtko
  • 25 g wiorków kokosowych

Masa serowa:

  • 750 g sera z wiaderka
  • 2 jaja
  • 185 ml mleka kokosowego
  • 3 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 0,5 łyżeczki soku z cytryny
  • 185 g cukru

Na wierzch:

  • 40 g niesolonego masła
  • 90 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
  • 2 marakuje
  • 65 g płatków migdałów

Wymieszać mąkę z proszkiem i cukrem. Dodać pokrojone na kawałki masło i zagnieść. Dodać orzechy i żółtko, zagnieść i uformować kulę. Zawinąć w plastikową folię i wstawić na godzinę do lodówki. Formę o wymiarach 30x20 wyłożyć papierem do pieczenia następnie ciasto rozwałkować na mniej więcej ksztalt formy, wyłożyć na papier i wyrównać. Na ciasto rozłożyć kolejna warstwę papieru, wysypać ziarna fasoli (lub cokolwiek innego w celu obciążenia ciasta) i piec w 170'C około 10 minut. Po upieczeniu posypać ciasto wiórkami kokosowymi.

Wszystkie składniki masy serowej zmiksować i wylać na obsypane wiórkami ciasto. Piec w tej samej temperaturze około 40-50 minut aż ser się zarumieni. Studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekanika. Zostawić do całkowitego wystudzenia.

Masło utrzeć mikserem na puszysta masę, dodać cukier puder, mąkę i jeszcze chwilę miksować. Marakuje przekroić na pół i cały miąższ wmieszac łyżką w masę. Posmarować mazidłem wierzch sernika i obsypać uprażonymi na suchej patelni migdałami. Smacznego!

15:35, houseofcolours , Serniki
Link Komentarze (3) »
sobota, 14 sierpnia 2010
  • 1 cukinia/ kabaczek
  • 1 cebula
  • 1 puszka cieciorki
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka sosu sojowego ciemnego
  • sól
  • pieprz
  • 1/3 szklanki bulionu warzywnego

Cukinię i cebulę pokroić w kostkę, marchewkę w talarki a czosnek drobno posiekać. Wszystkie składniki prócz cieciorki wrzucić do garnka i dusić około pół godziny. Dodać cieciorkę i dusić jeszcze 20 minut. U mnie podane w pieczonymi żeberkami. Smacznego!

15:06, houseofcolours , Obiad
Link Komentarze (5) »
sobota, 07 sierpnia 2010
  • 1 szklanka mąki przennej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 0,5 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki mleka (u mnie sojowe)
  • 1/3 szklanki wody
  • 1 łyżka oleju
  • 1 jajko
  • 2 jabłka

Wszytkie suche składniki mieszamy w misce. Jajko, mleko, wodę i olej mieszamy trzepaczką i dodajemy do suchych składników (w razie potrzeby można dodać trochę mleka jak będzie zbyt zwarte lub trochę mąki jak będzie za rzadkie). Jabłka kroimy w kostkę (u mnie dość dużą) i dodajemy do ciasta. Smażymy placuszki na patelni bez tłuszczu na średnim ogniu (raczej mniejszym niż większym, żeby się nie przypaliły). Można oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!

sobota, 24 lipca 2010

Przepis pochodzi z książki Crazy for Chocolate

Ciasto:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1/4 szklanki dżemu morelowego
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 125 g niesolonego masła
  • 4 jaja

Polewa (z przystole.blox.pl)

  • 100 g masła/margaryny
  • 100 cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki gorącej wody

Ponadto:

  • dżem morelowy do przełożenia
  • tabliczka czekolady

Mąkę i kakao dokłanie mieszamy w dużej misce. Masło, cukier i dżem podgrzewamy na małym ogniu aż cukier i masło się rozpuści i powstanie gęsta masa. Połączyć z mąką. Dokładnie wymieszać, dodać żółtka i ubite na pianę białka i delikatnie wmieszać w ciasto. Piec w tortownicy 20cm wyłożonej papierem do pieczenia około 50 minut w 180'C. Studzić przy otwartych drzwiczkach piekarnika.

Do wykonania polewy rozpuścić masło w garnuszku, dodać resztę składników i dokładnie wymieszać. Zdjąć z ognia.

Ostudzone ciasto przekroić na 3 części. Pierwszą posmarować dżemem, położyc drugi blat, dżem, trzeci blat i polać ciasto jeszcze ciepłą polewą. Przy pomocy gałkownicy do lodów zeskrobać z tabliczki czekolady wiórki. Ozdobić tort i włożyc do lodówki aż polewa stężeje (około 1 godziny). Smacznego!

21:41, houseofcolours , Torty
Link Komentarze (11) »
niedziela, 11 lipca 2010
  • krakersy
  • 2,5 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 2 żółtka
  • 3 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki masła

Polewa czekoladowa (przepis z przystole.blox.pl):

  • 100 g margaryny (ja dalam masło)
  • 100 g cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki gorącej wody

Kwadratową formę o wymiarach 20x20 wyłożyć krakersami. 2 szklanki mleka zagotować z masłem, cukrem i ekstraktem. Pozostałe mleko zmiksować z mąką i żółtkami na gładką masę. Gdy mleko zacznie się gotować dodać miksturę i trzymać na ogniu jeszcze kilka sekund cały czas mieszając aż zgęstnieje. Wylać na ciastka, wyrównać, wyłożyć kolejną warstwę krakersów. Do przygotowania polewy rozpuścić margarynę na małym ogniu, dodac cukier puder i kiedy ten zacznie się rozpuszczać można dodać kakao, następnie wodę i jeszcze chwilę trzymać na ogniu. Lekko ostudzić i wylać na krakersy. Kiedy całe ciasto ostygnie włożyc do lodówki na około 2 godziny albo na noc. Smacznego!

20:05, houseofcolours , Ciasta
Link Komentarze (8) »
sobota, 10 lipca 2010

Pomysł zaczerpnięty z sierpniowego irlandzkiego magazynu Easy Food.

Na 12 tart:

  • 220 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • dżem jagodowy i/lub jagody
  • cukier puder
  • szczypta soli

Mąkę wymieszać z solą. Dodać schłodzone i pocięte na małe kawałki masło. Wyrobić palcami tak aby ciasto miało konsystencję kruszonki. Dodać trochę bardzo zimnej wody, ciasto zagnieść i uformować z niego kulę. Zawinąć w plastikową folię i wstawić do lodówki na 30 minut.  Po tym czasie rozwałkowć na oprószonej mąką stolnicy i wykrawać koła. Formę do mini tart wyłożyć ciastem. Do każdej włożyć łyżeczkę dżemu lub jagód (jeśli dajemy jagody trzeba trochę oprószyć cukrem pudrem przed pieczeniem). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C na około 15 minut, aż ciasto zacznie sie rumienić. Podawać ostudzone. Można oprószyc cukrem pudrem. Smacznego!

10:03, houseofcolours , Ciasteczka
Link Komentarze (11) »
sobota, 03 lipca 2010
  • biszkopt przekrojony na 3 części (20 cm średnicy,ja zrobiłam ten z blogu Doroty)


Masa krówkowa:

  • 250 g (pół puszki) gotowej masy krówkowej
  • 110 g niesolonego masła

Masło utrzeć mikserem na puszystą masę, dodać masę krówkową i jeszcze chwilę miksować.


Masa truskawkowa:

  • 250 g truskawek
  • 200 ml śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru pudru

Truskawki zmiksować w blenderze, śmietanę ubić na sztywno (pod koniec ubijania dodać cukier). Wszystko razem dokładnie wymieszać.


Ponadto:

  • masa cukrowa
  • sok z cytryny
  • 200 ml śmietany 30%

Pierwszą część biszkoptu włożyć z powrotem do tortownicy, skropić sokiem z cytryny i wyłożyć całą masę krówkową. Na to drugi biszkopt, przycisnąć, skropić sokiem z cytryny i cała masa truskawkowa. Na to ostania część biszkoptu, przycisnąć, skropić sokiem z cytryny i włożyć na całą noc do lodówki. Rano wyjąc tort z foremki, ubić śmietanę 30% na sztywno i posmarować nią cały tort łącznie z bokami. Masę cukrową rozwałkować i położyć na tort, lekko dociskając i formując ładny kształt. Odciąć nożykiem zbędną część masy tuż przy dolnym brzegu biszkoptu. Ja tą resztkę wykorzystałam do zrobienia róż. Smacznego!

14:43, houseofcolours , Torty
Link Komentarze (13) »
sobota, 26 czerwca 2010

Przepis na 2 średnie słoiki

  • 500 g arbuza
  • 180 g cukru żelującego
  • 1 łyżeczka żelatyny

Arbuza zmiksować w blenderze (ja z lenistwa zrobiłam to z pestkami, ale można je powyjmować) i wymieszać z cukrem. Przelać do garnka. Żelatynę wymieszać z 2-3 łyżkami zimnej wody i odstawić. Zagotować arbuza z cukrem i od momentu pojawienia się bąbelków gotować 3 minuty ciągle mieszając. Zdjąć z ognia, dodać żelatynę (jak zesztywniała można na kilka sekund wstawić do mikrofali) i dobrze wymieszać. Przelać natychmiast do wyparzonych słoików, zakręcić i postawić do góry dnem. Smacznego!

09:51, houseofcolours
Link Komentarze (8) »
niedziela, 13 czerwca 2010
  • 0,5 szklanki mąki żytniej razowej
  • 3,4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki miodu
  • 2 jaja
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 rabarbary
  • 120 g płatków owsianych instant

Polewa arakowa (opcjonalnie):

  • 80 g masła
  • 80 g cukru pudru
  • 0,5 szklanki śmietany 30%
  • łyżeczka aromatu arakowego

Wymieszać obie mąki, dodać płatki i proszek do pieczenia. Mleko wymieszać z jajkiem i miodem trzepaczką. Połączyć z suchymi składnikami i dokładnie wymieszać metalową łyżką. Rabarbar pokroić w kostkę i dodać do ciasta. Formę muffinkową (12 dziurek) wypełnić papilotkami. Do każdej wlać 2 pełne łyżki ciasta. Piec około 30 minut w 180'C aż będą rumiane. W czasie pieczenia można przygotować polewę. Masło roztopić na małym ogniu, dodać cukier puder i ciągle mieszajać gotować przez 1 minutę, dodać smietanę, aromat i jeszcze chwilę mieszać na małym ogniu, wystudzić. Polać ostudzone muffinki tuż przed podaniem. Smacznego!

15:22, houseofcolours , Muffinki
Link Komentarze (6) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 14