niedziela, 02 sierpnia 2009

 

Składniki dawałam 'na oko' więc nie pamiętam dokładnie proporcji. Jednak jeśli ciasto będzie przy wyrabianiu zbyt suche można dodać trochę wody, jeśli zbyt 'lepkie' podsypać mąką. To chyba najprostszy przepis na ciasto jaki istnieje, jest bardzo podstawowy więc w sam raz dla początkujących :)

  • 0,7 kg mąki
  • 0,5 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 0,5 opakowania suchych drożdży (ja dodałam trochę więcej niż pół)
  • 1,5 łyżki oleju
  • trochę ciepłej wody

Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy kilka minut aż ciasto będzie zwarte i elastyczne. Odstawiamy na minimun 2 godziny do wyrośnięcia pod ściereczką. Po tym czasie nadajemu ciastu kształt bochenka, robimy kilka nacięć na wierzchu i smarujemy dokładnie roztrzepanym jajkiem. Pieczemy aż do zarumienienia, około 45 minut (można dłużej albo krócej) w 160'C.

18:40, houseofcolours , Chleby i Bułki
Link Komentarze (1) »

 

Ciasto pochodzi z irlandzkiej książki kucharskiej, niestety nie mam pojęcia jakiej bo mam tylko jedną stronę, właśnie z tym przepisem. Odrobinę przeze mnie zmodyfikowanym ;)

  • 200 g niesolonego masła
  • 300 g (3 opakowania) chocolate chips (bits)
  • 2 szklanki mąki self-raising
  • 0,5 szklanki kakao
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 roztrzepane jaja

Na polewę:

  • 150 g czekolady do ciast Wonderbar
  • 25 g niesolonego masła

Czekoladowe 'bitsy' rozpuszczamy z masłem w kąpieli wodnej. Mąkę mieszamy z kakao z dużej misce. Dodajemy jaja, cukier, rozpuszczoną czekoladę i trochę wody (około pół szklanki). Przekładamy do okrągłej formy o średnicy 23 cm i pieczemy godzinę w 160'C do tzw. suchego patyczka. W razie potrzeby można potrzymać dłużej w piekarniku. Czekoladę na polewę rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej. Przełożyć na wystudzone ciasto. Smacznego!

17:21, houseofcolours , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
piątek, 31 lipca 2009
  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 125 g masła
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 1 torebka suchych drożdży
  • 3 żółtka
  • 3/4 szklanki mleka
  • szczypta soli
  • 1 jajko do posmarowania ciasta

Ze wszystkich składników zagnieść elastyczne ciasto i odstawić pod ściereczką do wyrośnięcia na minimum 2 godziny. Gdy ciasto podwoi objętość podzielić na 6 równych części i z każdej z nich zrobić podłużny, cienki 'wałek'. Uformować wałeczki w 2 równej wielkości warkocze, do każdego używając 3 porcji ciasta. Zostawić do wyrośnięcia około pół godziny. Ułożyć chałki na wysmarowanej masłem blasze i posmarować dokładnie roztrzepanym jajkiem. Piec w 200' C około 25-30 minut, aż ciasto będzie zarumienione. Smacznego!

19:53, houseofcolours , Chleby i Bułki
Link Komentarze (1) »

 

Przepis pochodzi z książki Crazy for chocolate Index Kitchen Library.

NA CIASTO:

  • 125 g masła
  • 3/4 kubka caster sugar
  • 2 jaja raczej większe niż mniejsze
  • 1 i 1/4 kubka self-raising flour
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3/4 kubka rozgniecionych widelcem na miazgę dojrzałych bananów
  • 1/4 kubka posiekanych orzechów pecan (ja dodalam posiekane laskowe)
  • 1 paczka chocolate chips (bits)

NA POLEWĘ:

  • 125 g cream cheese
  • 1/4 kubka cukru pudru
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 2 łyżki śmietany
  • posiekane drobno orzechy pecan (tu znów dodałam laskowe)
  • kakao

Masło utrzeć z cukrem na gładką masę, dodawać powoli roztrzepane jaja cały czas mieszając. Dodać mąkę, sodę i po dokładnym wymieszaniu rozgniecione banany. Wsypać orzechy i czekoladowe 'czopki', wymieszać metalową łyżką. Użyć formy babkowej albo okrąglej o średnicy 23 cm i postawić na środku mały żaroodporny kubeczek do muffinek, lub jeśli ktoś woli ciasto bez 'dziury' okrągłą formę o średnicy 20 cm. Piec w 180 stopniach niecałą godzinę do tzw. suchego patyczka. Składniki na polewę dokładnie wymieszać i przełożyć na całkowicie wystuczone ciasto (ja zostawiłam na noc w lodówce) posypać orzechami i oprószyć kakao.

14:16, houseofcolours , Ciasta
Link Komentarze (1) »
środa, 29 lipca 2009

Ilość składników zależy od liczby nabywców ;)

  • makaron
  • pokrojone na plasterki pieczarki
  • pokrojony w 2-3 cm-owe paseczki boczek
  • śmietana do zup i sosów 'łaciata'
  • ser niebieski
  • szczypta pieprzu i bazylii
  • oliwa do smażenia

Makaron gotujemy jak zwykle. Boczek i pieczarki smażymy do miękkości pod przykryciem. Zalewamy śmietaną, dodajemy starty ser i przyprawy. Dusimy około 5 minut. Smacznego!

 

18:27, houseofcolours , Obiad
Link Dodaj komentarz »
sobota, 25 lipca 2009

 

Przepis zaczerpnięty z mojego ulubionego kulinarnego blogu.

  • 1,5 kubka mąki pszennej
  • 4 lekko czubate łyżki cukru pudru
  • 1/3 kostki masła
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki zimnej wody

Z powyższych składników zagnieść ciasto na gładką masę (będzie się trochę kruszyć) i włożyć na pół godziny do lodówki. Po tym czasie rozłożyć rownomiernie na okrągłej blaszce o średnicy 23 cm. Piec około 20 minut w 190'C aż ciasto się zezłoci. W tym czasie przygotować sładniki na masę serową:

  • 3/4 dużego kilogramowego wiadereczka twarogu sernikowego
  • 4 duże, dojrzałe banany
  • łyżka esencji waliniowej
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/3 szklanki drobnego cukru caster sugar (może być mniej albo więcej w zależności jak słodki sernik lubimy)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 4 roztrzepane jaja

Banany rozgnieść w dużej misce widelcem na tzw. papkę. Dodać  resztę składników i dokładnie wymieszać. Następnie masę serową wylewamy na upieczony wcześniej spód i pieczemy około 1,5 godziny  w 180'. Ostudzić i włożyć na noc do lodówki. Można przed podaniem ozdobić masą kajmakową jak w oryginalnym przepisie, ja użyłam gotowej polewy czekoladowej z tubki. Link do przepisu

 

21:33, houseofcolours , Serniki
Link Komentarze (1) »
poniedziałek, 20 lipca 2009
  • pokrojony na plastry ale nie rozbity schab, bez kości
  • oliwa z oliwek (zależy od ilości schabu ale na 4 kawałki około 0,5 szklanki)
  • bazylia suszona
  • oregano suszone
  • przyprawa do dań z grilla
  • pół łyżeczki vegety
  • pieprz

Powyższe składniki prócz mięsa wymieszać w plastikowym woreczku śniadaniowym i wlożyć do środka mięso i obtaczać aż marynata dokładnie otuli schab. Włożyć do lodówki na 2 godziny. Przełożyć schab na blachę wysmarowaną cienko oliwą i piec 1 godzinę w 160'C. Podawać z młodymi mini ziemniaczkami nie obranymi wcześniej ze skórki, polanymi sosem z blachy.

 

15:24, houseofcolours , Obiad
Link Dodaj komentarz »
1 ... 11 , 12 , 13 , 14
 
przepisy kulinarne