sobota, 12 czerwca 2010

Spód:

  • 300 g mąki pszennej
  • 160 g zimnego masła
  • szczypta soli
  • 5-6 łyżek bardzo zimnej wody

Masa serowa:

  • 1 kg sera zmielonego (z wiaderka)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 budyń śmietankowy
  • 5 jaj
  • 4 duże gruszki

Masło pociąć na małe kawałki i zagnieść z mąką i solą, po chwili dodać wodę i krótko zagniatając uformować zwartą kulę. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić na pół godziny do lodówki. Po tym czasie rozwałkować ciasto między dwoma arkuszami papieru do pieczenia (można podsypać mąką, żeby ciasto nie przywarło) mniej więcej na kszałt formy (wymiary: 20x30). Przełożyć ciasto na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, na to drugi arkusz papieru i położyć mniejszą formę/ wysypać suche ziarna fasoli, soi, cokolwiek aby obiążyć ciasto w trakcie pieczenia, żeby nie podnosiło sie do góry. Następnie zapiekać w 190'C około 15 minut. Wyjąć i chwilę przestudzić. Zmiksować wszystkie składniki masy serowej oprócz gruszek. Gruszki obrać, pokroić połowę w plastry, połowę w kostkę. Gruszki w kostkę dodać do sera i wmieszać łyżką. Masę wylać na podpieczony spód i powciskać lekko plastry gruszki. Piec w 180'C około 1 godziny aż wierzch się zarumieni (ciasto będzię się bardzo podnosić ale po ostudzeniu opadnie) Po godzinie wyłączyć piekarnik nie wyciągając ciasta i nie uchylając drzwiczek. Po około 3 godzinach jak ciasto całkowicie wystygnie można wstawić do lodówki lub podawać. Smacznego!

00:25, houseofcolours , Serniki
Link Komentarze (3) »
wtorek, 08 czerwca 2010
  • 500 g mąki razowej chlebowej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1/3 szklanki ciepłego mleka + 1 łyżka do posmarowania
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 duża łyżka oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • ciepła woda
  • 1 cebula drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1 jajko

Drożdże rozkruszyć połączyć z łyżką mąki, cukrem i mlekiem, dokładnie zamieszać i odstawić na kilka minut w ciepłe miejsce aż drożdże 'napuchną'. Mąkę wymieszać z solą, drożdżami, cebulą, czosnkiem i taką ilością ciepłej wody aby wyrobić elastyczne ciasto. Po chwili wyrabiania, dodać olej i jeszcze chwilę ugniatać. Odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto wyrabiać jeszcze przez minutę i uformować około 7 bułek. Posmarować roztrzepanym jajkiem wymieszanym z łyżką mleka i piec 25- 30 minut w 180'C aż będą rumiane. Smacznego!

18:59, houseofcolours , Chleby i Bułki
Link Komentarze (6) »
niedziela, 06 czerwca 2010

Przepis pochodzi z książki Crazy for chocolate

Ciasto:

  • 125 g zimnego masła
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej
  • 1 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka bardzo zimnej wody

Nadzienie (wymieszać składniki łyżką):

  • 60 g ciemnej rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekolady
  • 60 kremowego serka śmietankowego np. philadelphia

Ponadto:

  • 1 rotrzepane jajko
  • cukier puder do oprószenia

Masło posiekać i utrzeć mikserem z cukrem pudrem i pomarańczą na gładką masę. Dodać mąki, wodę i wymieszać łyżką a następnie wyrobić dłońmi aż ciasto będzie gładkie i zwarte (w razie potrzeby można podsypać mąką). Owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 45 minut. Po tym czasie ciasto włożyć pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia (ja dodatkowo posypałam je mąką) i rozwałkować na grubość około 3 mm. Wykrawać koła. Na połowę ciasteczek położyć pół łyżeczki nadzienia, brzegi posmarować roztrzepanym jajkiem i położyć drugie ciasteczko lekko docikając brzegi. Piec w 180'C około 15 minut. Wystudzić, oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!

16:38, houseofcolours , Ciasteczka
Link Komentarze (9) »
piątek, 04 czerwca 2010

Przepis na około 16 ciastek.

Ciasto:

  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jaja
  • 0,5 kg mąki
  • 1 czubata łyżka amoniaku spożywczego
  • 10 łyżek roztopionej margaryny

Lukier:

  • woda/ sok z cytryny
  • cukier puder

Jaja wymieszać trzepaczką razem z mlekiem i amoniakiem. Dodać mąkę, cukier, margarynę i dokładnie wymieszać. Nakładać na blachę po 2 łyżki na każde ciastko w sporych odstępach. Piec w 180'C 20-30 minut aż będą złociste. Ostudzić, polać lukrem (wymieszać składniki lukru na gładką masę). Smacznego!

21:47, houseofcolours , Ciasteczka
Link Komentarze (3) »
niedziela, 30 maja 2010

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki razowej
  • szczypta soli
  • 0,5 szklanki ciepłej wody
  • 20 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru

Dodatki:

  • mały słoiczek dobrego pesto
  • 2 kulki mozarelli
  • pomidory w puszce
  • pieprz
  • oregano

Drożdże rozkruszyć, posypać cukrem, zalać wodą i odstawić w ciepłe miejsce na kilka minut aż drożdże zaczną pracować. Mąkę wymieszać z solą, dodać drożdże i zagnieść elastyczne ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na około 2 godziny. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować, zwinąć brzegi (ja wsadziłam w brzegi trochę sera żółtego), rozsmarować na całej powierzchni pesto, położyć pomidory, ser, oprószyć przyprawami. Piec w 200'C około 25 minut aż ciasto na brzegach zacznie się rumienić. Smacznego!

17:20, houseofcolours , Przekąski
Link Komentarze (4) »
sobota, 29 maja 2010

Ciasto kruche (z magazynu Easy Food):

  • 175 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 85 g niesolonego masła pokrojonego na małe kawałki
  • 2-3 łyżki zimnej wody

Ponad to:

  • 6 łyżek dżemu truskawkowego (lub innego)
  • cukier puder do oprószenia

Mąkę wymieszać z solą, dodać masło i zagnieść aż ciasto będzie miało konsystencję mniej więcej okruchów chleba. Dodać wodę i jeszcze chwilę zagniatać formując kulę. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić na godzinę do lodówki. Wyjąć, cienko rozwałkować i wykroić 12 dużych serc, w 6 z nich wykroić mniejszą foremką serce w środku. Ponakłuwać ciastka widelcem i piec w 190'C około 15 minut, aż będą lekko złociste. Na 'całe' serca nałożyć po łyżce dżemu i przykryć serduszkiem z dziurką. Oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!

20:06, houseofcolours , Ciasteczka
Link Komentarze (7) »
piątek, 28 maja 2010

Przepis pochodzi z książki Successful cooking: Slices

  • 185 g cukru
  • 250 g niesolonego masła
  • 300 g czekolady Toblerone
  • 150 g mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki kakao
  • 2 jaja
  • około 60 g mlecznej czekolady do ozobienia ciasta (ja użyłam połączenia białej i mlecznej czekolady)

Cukier, 100 g toblerone, masło i 1/2 szklanki gorącej wody rozpuścić w garnuszku na małym ogniu i trochę przestudzić (wystarczy kilka minut). Mąkę wymieszać z proszkiem, kakao i dolać rozpuszczoną miksturę. Dobrze wymieszać metalową łyżką. Jajka roztrzepać i dodać do reszty ciasta, ponownie wymieszać. Przelać całość do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 20x30 i 'powpychać' połamaną na niezbyt małe kawałki resztę Toblerone. Piec w 160'C około 45 minut, aż do tzw. suchego patyczka. Studzić przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Czekoladę do zdobienia rozpuścić w kąpieli wodnej, przelać do rękawa cukerniczego z końcówką małą dziurką i zrobić na wierzchu ciasta cienkie nitki (u mnie jak zwykle wyszło jak wyszło ;). Smacznego!

20:20, houseofcolours , Ciasta
Link Komentarze (5) »
poniedziałek, 24 maja 2010

Przepis pochodzi z książki Mediterranean Food of the sun.

  • 50 g masła
  • szczypta soli
  • 250 ml wody
  • 115 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka musztardy
  • szczypta pieprzu cayenne
  • 50 g twardego sera np gruyere lub manchego, startego na tarce

Masło, wodę i sól zagotować w garnku. Dodać mąkę i mieszać drewnianą łyżką aż masa zacznie z łatwością odklejać się od garnka i będzie bardziej 'zbita'. Zdjąć z ognia, dodać całą resztę składników i dokładnie wymieszać. Kłaść łyżeczką na wyłożoną pergaminem blachę i piec w 180'C około 15 minut, aż ciasto się zezłoci. Można podawać z delikatnym dipem. Smacznego!

22:11, houseofcolours , Przekąski
Link Komentarze (8) »
sobota, 22 maja 2010

Przepis z irlandzkiego czerwcowego wydania magazynu Easy Food.

  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 150 g brązowego cukru
  • 2 duże jabłka
  • 125 g rodzynków (ja ominęłam)
  • 125 g masła
  • 2 jajka
  • 185 ml mleka

W dużej misce wymieszać mąkę, proszek i cynamon. Dodać cukier, obrane i pokrojone w małe kawałki jabłka i rodzynki. Masło rozpuścić w mikrofali, następnie trzepaczką wymieszać z jajkami i mlekiem i całość przelać do suchych składników. Formę muffinkową (12 dziurek) wyłożyć papilotkami. Masę przelać do foremek i zapiekać około 20-25 minut w 180'C. Można posypać cukrem pudrem. Smacznego!

09:29, houseofcolours , Muffinki
Link Komentarze (3) »
środa, 19 maja 2010

Na ciastka:

  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 0,5 szklanki mleka
  • 0,5 kostki masła
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 4 małe jajka
  • szczypta soli

Masa do przełożenia:

  • 1,5 szklanki śmietanki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru

Masło rozpuścić w garnuszku. Dodać mleko, sól i cukier i chwilę jeszcze gotować. Zdjąć z ognia i cały czas mieszając wsypywać powoli mąkę następnie po jednym jajku. Łyżką nakładać na wyłożoną papierem do pieczenia blasze niewielkie porcje w kilkucentymetrowych odstępach. Po ostudzeniu nałożyć na połowę ciastek porcję masy (śmietankę zmiksować na sztywno z cukrem pudrem) i przykleić pozostałe ciasteczka. Smacznego!

20:55, houseofcolours , Ciasteczka
Link Komentarze (6) »
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 14
przepisy kulinarne