niedziela, 16 maja 2010
  • 170 g mlecznej czekolady
  • 90 g białej czekolady

Mleczną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (umieścić garnuszek z czekoladą nad garnkiem z gotującą się wodą) i przelać go połowy wysokości silikonowych foremek do lodu. Jak ostygnie włożyc do lodówki na 15 minut. W tym czasie rozpuścić w kąpieli białą czekoladę i wylać na pierwszą warstwę pozostawiając trochę miejsca na kolejną wastwę mlecznej czekolady. Gotowe włożyć do lodówki na około pół godziny. Czekoladki wyskakują same, gdy lekko naciśnie się 'guzik' ;) kwiatka. Smacznego!

18:42, houseofcolours , Desery
Link Komentarze (15) »
sobota, 15 maja 2010

Przepis pochodzi z książki Successful Cooking- Slices.

  • 150 g ciastek (herbatniki, digestive, ipt)
  • 90 g niesolonego masła
  • 1 łyżka żelatyny
  • 100 g białej czekolady
  • 125 g kremowego serka (np. philadelphia)
  • 1/3 szklanki drobnego cukru
  • 1 jajko
  • 1 szklanka śmietany 30%
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 300 g malin

Ciastka rozdrobnić na piasek w blenderze, połączyć z roztopionym masłem i dokładnie wymieszać. Kwadratową formę o boku 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, następnie wylać ciasteczkowy spód i włożyć do lodówki. Żelatynę mieszamy z 3 łyżkami zimnej wody i odstawiamy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (stawiamy garnek z czekoladą nad garnkiem z parującą wodą). Serek ubijamy z cukrem, dodajemy jajko, wanilię i śmietanę i jeszcze chwilę ubijamy, tak żeby śmietana nie zgęstniała za bardzo. Dodajemy rozpuszczoną czekoladę i żelatynę (jeśli żelatyna będzie zbyt sztywna, można włożyć na kilka sekund do mikrofali) i wymieszać łyżką. Przelać na ciasteczkowy spód, maliny wysypać na wierzch i trochę 'powpychać' je w masę. Włożyć do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc. Można posypać wiórkami w białej czekolady. Smacznego!

09:51, houseofcolours , Serniki
Link Komentarze (12) »
piątek, 14 maja 2010

Przepis z programu z kuchni.tv, niestety nie pamiętam dokładnie którego

  • 1 łosoś
  • mak do obtoczenia
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Łososia posolić, popieprzyć i odstawić na pół godziny do lodówki. Zanurzyć w roztrzepanym jajku, następnie w maku i smażyć na oliwie na wolnym ogniu około 10-15 minut z obu stron. Smacznego!

16:39, houseofcolours , Obiad
Link Komentarze (6) »
poniedziałek, 10 maja 2010

Przepis z programu Adam po pracy 3

  • 1,2 kg ziemniaków
  • 4 jaja
  • 3 wędzone udka z kurczaka
  • 1 cebula
  • 1 łyżka musztardy
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatałowa
  • masło i bułka tarta do formy

Ziemniaki obrać,, umyć i zmiksować w malakserze. Odcisnąć dokładnie nadmiar wody na gazie lub bawełnianym ręczniku. Do ziemiaków dodać jaja, posiekaną drobno cebulę, musztardę, po szczypcie soli, pieprzu i gałki i dokładnie wymieszać (można mikserem). Połowę masy wylać na wysmarowaną masłem i obsypaną bułką formę o średnicy 20 cm. Na to poukładać kawałki kurczaka i wyłożyć drugą połowę masy ziemniaczanej. Piec w 200'C około 45 minut aż wierzch będzie zarumieniony. Smacznego!

 

ps. a dla niedowiarków zdjęcie (ostatnie), gdzie widać kawałki 'niedomiksowanych' ziemniaków, które to tym samym są dowodem, że żaden 'proszek' nie został użyty. Jednocześnie dziękuję za komplement, że moje danie wygląda niedowierzająco profesjonalnie  :)

 

20:56, houseofcolours , Przekąski
Link Komentarze (6) »
niedziela, 09 maja 2010
  • 200 g serka mascarpone
  • 180 g śmietany 30%
  • 3 czubate łyżki cukru pudru (można dać więcej)
  • ziarenka wanilii zeskrobane z 1 laski
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 100 g czekolady
  • 50 g masła
  • 1 łyżka żelatyny (około 10 g)

Żelatynę rozpuścić w połowie szklanki zimnej wody i zostawić na kilka minut aż napęcznieje. Serek wymieszać łyżką ze śmietaną, wanilią i cukrami i wtawić na gaz. Kiedy masa będzie ciepła dodać żelatynę i mieszać aż się dokładnie rozpuści. Przelać do małej keksówki, ostudzić i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny. Po tym czasie gotową mase pokroić delikatnie na małe kawałki (mniej więcej 4x1,5 cm). Czekoladę rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej. Obtaczać w niej ptasie mleczko i ułożyć na kratce aż czekolada zastygnie. Smacznego!

08:29, houseofcolours , Desery
Link Komentarze (11) »
sobota, 08 maja 2010
  • 4 kalarepy
  • 3/4 szklanki quinoi
  • 100 g koziego sera
  • 4-5 plasterków suszonego pomidora
  • 3 łyżki świeżego szczypiorku
  • szczypta pieprzu

Kalarepy obrać, umyć i  włożyć do osolonego wrzątku i gotować około 20 minut aż zmiękną. Quinoa zalać 1,5 szklanki wody i gotować 15 minut, następnie wymieszac z pociętym w kostkę serem, pomidorami, szczypiorkiem i przyprawić pieprzem. Kalarepę wystudzić i wydrążyć środek łyżką. Wypełnić farszem i zapiekać w 200'C około 10 minut. Smacznego!

18:23, houseofcolours , Przekąski
Link Komentarze (2) »
piątek, 07 maja 2010
  • 250 g pełnoziarnistego makaronu farfalle
  • 50 g suszonych pomidorów
  • pół czerwonej papryki
  • 400 g mięsa mielonego
  • garść pieczarek
  • 2 ząbki czosnku przepuszczonego przez praskę
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • pół szklanki bulionu warzywnego (może być z kostki rosołowej)
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka oregano
  • pieprz
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

Makaron gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie z łyżeczką oleju. Mięso smażymy na oliwie, dodajemy pokrojone w plastry pieczarki, pokrojone pomidory i paprykę i resztę składników prócz oregano i bazylii. Dusimy około 10 minut, dodajemy zioła i dusimy jeszcze 3-5 minut. Smacznego!

21:28, houseofcolours , Obiad
Link Komentarze (4) »
czwartek, 06 maja 2010

Przepis znalazłam na tej stronie.

  • 4 fenkuły
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z cytryny (około 1 łyżka)
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g okruchów z białego chleba
  • ser żółty starty
  • sól
  • pieprz

Fenkuły gotować 5 minut we wrzącej wodzie. Jak zmiękną odcedzić. Żaroodporne naczynie skropić 2 łyżkami oliwy, następnie obtoczyć w niej fenkuły, skropić sokiem z cytryny i zapiekać w 200'C około 30 minut. W tym czasie na patelni rozgrzać kolejne 2 łyżki oliwy i usmażyć okruchy chleba razem z przepuszczonym przez praskę czosnkiem. Posypać tym fenkuły, dodać przyprawy, ser i piec jeszcze około 5-8 minut aż ser się zarumieni. Smacznego!

21:56, houseofcolours , Przekąski
Link Komentarze (3) »
środa, 05 maja 2010

Z trochę zmodyfikowanego przepisu Stregi :)

  • 200 g cukru pudru
  • 100 g ciemnej gorzkiej czekolady
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 150 g masła z orzechów laskowych

Cukier rozpuścić na suchej patelni aż powstanie gęsty karmel bez grudek. Dodać masło orzechowe i dokładnie wymieszać. Zdjąć z ognia. Obie czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej (ustawić garnek z czekoladą nad garnkiem z parującą wodą). Następnie wymieszać dokładnie masę karmelową z czekoladą i przełożyć do foremki tak oby masa miała wysokość około 1 cm. Zostawić do wystygnięcia i włożyć do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc). Wykrawać serca lub inne wzorki. Smacznego!

19:26, houseofcolours , Desery
Link Komentarze (4) »
poniedziałek, 03 maja 2010

Przepis na ciasto muffinkowe z tej strony

  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 i 1/3 szklanki wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 krople ekstraktu z migdałów
  • 2/3 szklanki śmietanki 30%
  • 1/2 szklanki roztopionego masła
  • 2 jaja
  • 12 rafaello

Wymieszać suche i mokre składniki osobno. Następnie wszystko połączyć i dokładnie wymieszać łyżką. Formę muffinkową wyłożyć papilotkami. Do każdej wlać łyżkę ciasta, położyć rafaello  i znowu łyżka ciasta, tak aby dokładnie pokryło ciasteczko. Piec w 180'C około 25 minut. Smacznego!

11:45, houseofcolours , Muffinki
Link Komentarze (13) »
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 14
przepisy kulinarne