niedziela, 02 maja 2010

Ciasto na pizzę ( przepis z segregatora kulinarnego):

  • 2 niepełne szklanki mąki pszennej
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 0,5 łyżeczki soli

Sos pomidorowy, wszystkie składniki zmiksować:

  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1/3 bulionetki drobiowej
  • szczypta pieprzu
  • świeża drobno posiekana bazylia

Dodatki, wg uznania, ja dodałam:

  • pokrojona w plastry kiełbasa
  • kukurydza
  • papryka zielona i czerwona
  • ser żółty

Drożdże rozkruszyć zalać połową szklanki ciepłej wody, dobrze wymieszać i odstawić na 10 minut. Mąkę wymieszać z cukrem, solą, zrobić wgłębienie, wlać drożdże i wyrabiać kilka minut aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce przykryte ściereczką. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować i szklanką wykrawać 24 części. Blachę do płaskich babeczek spryskać olejem i obsypać mąką. Do każdej dziurki włożyć ciasto, posmarować sosem i ułożyć dodatki. Zapiekać około 25 minut w 180'C. Podawać gorące. Smacznego!

09:58, houseofcolours , Przekąski
Link Komentarze (7) »
sobota, 01 maja 2010
  • 1 główka białej kapusty
  • 2 woreczki kaszy gryczanej prażonej
  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta pieprzu
  • 3-4 łyżki świeżej pietruszki
  • 1 płaska łyżeczka vegety
  • 1 duże jajko

Główkę kapusty wstawić w całości na 45 minut do parowaru. Kaszę ugotować na pół miekko (od momentu zagotowania około 10 minut) i wymieszać z mięsem. Dodać podsmażoną na oleju cebulkę, czosnek przeciśnięty przez praskę, drobno posiekaną pietruszkę, jajko i wszystkie przyprawy. Wymieszać dokładnie najlepiej dłonią. Od kapusty oderwać delikatnie liście i na każdy położyć garść farszu. Zwinąć i wstawić do parowaru na kolejne 45 minut. Podawać z sosem pomidorowym/ pieczarkowym/ koperkowym. Smacznego!

21:06, houseofcolours
Link Komentarze (1) »
wtorek, 27 kwietnia 2010

Inspirowałam się przepisem Kuby.

Na bulion drobiowy:

  • 1 udko kurczaka
  • 2 marchewki
  • 2 małe pietruszki
  • kawałek selera
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • 1 kostka rosołowa
  • około 1 litra wody

Reszta składników:

  • 0,5 kg zielonego mrożonego groszku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz
  • 2-3 kromki czerstwego chleba

Składniki bulionu gotować na małym ogniu około 1,5 godziny. Po tym czasie dodać posiekaną i podsmażoną na maśle cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Po chwili wrzucić groszek i przyprawy i gotować jeszcze 10 minut. Zmiksować wszystko w blenderze (kurczaka oddzielić od kości a mięso także zmiksować). Podawać na ciepło razem z grzankami- chleb pokroić w kostkę i podpiec w piekarniki w 200'C aż będzie rumiany. Smacznego!

18:16, houseofcolours , Obiad
Link Komentarze (2) »
poniedziałek, 26 kwietnia 2010

Z przepisu Majany.

Składniki na 12 bułek:

  • 25 g masła
  • 1 szklanka mleka
  • 25 g świeżych drożdży (lub 7 g suszonych)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 500 g mąki pszennej
  • mleko do posmarowania
  • mak/sezam/siemię lniane do posypania

Wieczorem: składniki w temperaturze pokojowej. Masło rozpuścić i ostudzić. Drożdże rozetrzeć z odrobina mleka, dodać sól, jajko, resztę mleka, masło i mąkę i wyrobić elastyczne ciasto. Uformować 12 bułeczek i wstawić na noc do lodówki na otłuszczonej blaszce. Rano posmarować bułki mlekiem, obsypać ziarnami i zapiekać w temp. 250'C około 10 minut (lub 200'C około 20 minut) aż do zarumienienia.

17:54, houseofcolours , Chleby i Bułki
Link Komentarze (3) »
niedziela, 25 kwietnia 2010
  • 500 g mleka w proszku (niebieskiego)
  • 225 g masła
  • 2/3 szklanki wody
  • 1 szklanka cukru
  • 6 małych paczek herbatników be-be
  • 150 g migdałów marcona
  • 100 g suszonego mango
  • 2-3 łyżki kakao

Herbatniki pokruszyć na małe kawałki, migdały pokroić na pół, mango drobno posiekać, następnie wszystko to wymieszać z mlekiem w proszku i kakao. Masło wodę i cukier rozpuścić w garnuszku na małym ogniu często mieszając aby cukier i masło dobrze się rozpuściło. Gotową miksturę przelać do suchych składników i dokładnie wymieszać łyżką aż powstanie gęsta i zwarta masa. Przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia małej keksówki (11x24) i jak ostygnie włożyć do lodówki na minimum 2-3 godziny. Smacznego!

10:35, houseofcolours , Desery
Link Komentarze (6) »
piątek, 23 kwietnia 2010

Przepis pochodzi z książki Mediterranean Food of the Sun.

  • 450 g mąki chlebowej
  • 7 g suchych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki świeżego koperku
  • 4 ząbki czosnku (duże)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • ciepła woda
  • olej do głębokiego smażenia

Mąkę wymieszać z solą i drożdżami, dodać oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany drobno koperek i znowu wymieszać. Następnie dodać wystarczająco ciepłej wody i zagnieść elastyczne ciasto. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto podzielić na 40 małych kuleczek i smażyć na rozgrzanym oleju aż do zbrązowienia. W książce proponują podawać z sosem salsa, ja podałam z majonezem wymieszanym z czosnkiem. Smacznego!

19:22, houseofcolours , Przekąski
Link Komentarze (2) »
środa, 21 kwietnia 2010

Z przepisu Liski.

Spód:

  • 250 g rozkruszonych na piasek ciastek digestive (lub innych: herbatniki, biszkopty)
  • 100 g miękkiego masła
  • 2 czubate łyżki przyprawy do piernika

Masa serowa:

  • 500 g mielonego sera twarogowego (z wiaderka)
  • 160 g cukru pudru
  • 4 jaja
  • 1 łyżka starej skórki z pomarańczy
  • 0,5 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 czubata łyżka budyniu waniliowego (proszku)
  • 1 cukier waniliowy

Polewa:

  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy

Składniki spodu wymieszać dokładnie i wylepić brzegi i spód tortownicy o średnicy 20 cm. Włożyć do lodówki. W tym czasie przygotować masę twarogową. Zmiksować ser z cukrami, ciągle miksując dodawać po 1 jajku i na końcu resztę składników. Wylać na ciasteczkowy spód (będzie dość rzadkie). Piec około 50 minut w 180'C. Wystudzić przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Następnie wlać polewę (wymieszać dokładnie wszystkie składniki polewy) i zapiekać jeszcze 15 minut. Zostawić do wystygnięcia i włożyć do lodówki na kilka godzin. Smacznego!

18:41, houseofcolours , Serniki
Link Komentarze (5) »
sobota, 17 kwietnia 2010

Przepis pochodzi z książki Mary Berry, Baking Bible.

  • 100 g miękkiego masła
  • 75 g drobnego cukru
  • 50 g cukru muscovado
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1 duże jajko
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g ciemnej czekolady
  • opcjonalnie 2 łyżki kakao (ja dodałam)

Masło zmiksować z cukrami na puszystą masę, dodać jajko, wanilię i jeszcze chwilę miksować. Wsypać mąkę, proszek, kakao i pokrojoną na małe kawałki czekoladę i dobrze wymieszać metalową łyżką. Nakładać po łyżce masy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Piec 8- 10 minut w 190'C. Smacznego!

16:55, houseofcolours , Ciasteczka
Link Komentarze (4) »
wtorek, 13 kwietnia 2010

Przepis pochodzi z książki Cakes & Slices.

  • 3 dojrzałe banany
  • 185 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 170 g drobnego cukru
  • 2 jaja
  • 3 łyżki oleju
  • 3 lyżki mleka
  • 100 g ciemnej czekolady
  • 90 g orzechów włoskich

Banany rozgnieść widelcem i połączyć z cukrem. Następnie dodać mąkę, jaja mleko i olej i dokładnie wymieszać. Czekoladę i orzechy posiekać na małe kawałki i wmieszać w masę. Przelać do keksówki (10x20) i piec około 1 godziny w 180'C. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, nie wyjmując ciasta ze środka. Smacznego!

14:07, houseofcolours , Ciasta
Link Komentarze (3) »
poniedziałek, 12 kwietnia 2010

Przepis pochodzi z książki Mediterranean food of the sun.

  • 225 g mąki pszennej chlebowej (ja użyłam razowej chlebowej)
  • 1 łyżeczka soli
  • 7 g suchych drożdży
  • 2 łyżki ziarenek sezamu lub innych
  • 2 łyżki oliwy
  • ciepła woda

Wymieszać mąkę, drożdże, sezam i sól. Dodać oliwę i tyle ciepłej wody aby zagnieść elastyczne ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę do podwojenia objetości. Po tym czasie odrywać małe kawałeczki i rolować paluszki (około 1 cm grubości i 20-25 długości). Piec w 230'C 15 minut aż będą złociste.

13:38, houseofcolours , Przekąski
Link Komentarze (3) »
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 14
przepisy kulinarne