niedziela, 11 kwietnia 2010

Przepis pochodzi z książki Crazy for Chocolate wydawnictwa Index kitchen.

Na 2 porcje:

  • 15 g masła
  • 2 czubata łyżka mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mleka
  • 75 g czekolady Toblerone ciemnej
  • 2 żółtka
  • 3 białka

Białka ubić na sztywną pianę. Masło rozpuścić w garnuszku, dodać mąkę, zamieszać, dodać mleko, zmiejszyć do minimum ogień i wrzucić czekoladę. Kiedy się rozpuści zostawić na chwilę do przestygnięcia. Dodać żółtka, wymieszać metalową łyżką i delikatnie wmieszać pianę z białek. 2 kokilki wypryskać olejem, obsypać cukrem i zawinąć folią aluminiową jak na zdjęciu (powinno około 2 cm wystawać poza krawędź kokilki). Wlać czekoladową miksurę i wsadzić do nagrzanego do 180'C piekarnika na 25-30 minut. Podawać ciepłe. Można oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!

19:16, houseofcolours , Desery
Link Komentarze (2) »
środa, 07 kwietnia 2010

Przepis znalazłam na stronie twojemoje.blogspot.com

Ciasto:

  • 550 g mąki pszennej
  • 170 g śmietany 18%
  • 80 g maślanki
  • 150 g oleju
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 jajko+ 4 łyżki mleka do posmarowania+ sezam/ mak/ siemię lniane do posypania

Farsz:

  • 120 g tłustego twarogu
  • 220 g ugotowanych ziemniaków
  • 1 cebula drobno posiekana
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz

Wszystkie składniki ciasta (prócz ostatniego punktu) zagnieść na elastyczne ciasto. Odstawić na 1 godzinę pod przykryciem. W tym czasie przygotować farsz. Ziemniaki ugotować, przepuścić przez praskę dodać podsmażoną cebulkę, sól i pieprz i dokładnie wymieszać. Ciasto rozwałkować na grubość około 0,5 cm, wykrawać koła, na każde położyć farsz, zagnieść brzegi, posmarować roztrzepanym jajkiem wymieszanym z mlekiem, obsypać sezamem i wstawić do nagrzanego do 180'C piekarnika na około 30 minut. Pod koniec pieczenia można podnieść temperaturę do 200'C aby pierożki się zarumieniły. Smacznego!

14:20, houseofcolours , Kluski i pierogi
Link Komentarze (2) »
wtorek, 06 kwietnia 2010

Przepis z kwietniowego wydania gazetki Moje gotowanie.

  • 10 jajek przepiórczych
  • 0,5 kg mięsa mielonego drobiowego
  • 1 łyżka startego imbiru
  • 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 jaja kurze
  • 100 g bułki tartej
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Jajka przepiórcze ugotować na twardo (od momentu zagotowania wody około 4 minut), ostudzić i obrać. Mięso wymieszać z imbirem, natką, solą, pieprzem i surowymi jajami kurzymi. Jajka przepiórcze okleić dokładnie ale niezbyt grubo mięsem. Obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym, głębokim oleju. Smacznego!

14:50, houseofcolours , Obiad
Link Komentarze (4) »
poniedziałek, 05 kwietnia 2010

Przepis pochodzi z bloga namiotle.widmo.biz

  • 250 g miękkiego masła
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej (ja zamiast tego dodałam olejku pomarańczowego)
  • 2 żółtka
  • 300 g mąki pszennej

Masło utrzeć mikserem z cukrem pudrem na puszystą masę, dodać żółtka, skórkę/ olejek i jeszcze chwilę miksować. Zmiejszyć obroty miksera i powoli dodawać mąkę miksując jeszcze chwilę. Przełożyć masę do rękawa cukierniczego i wyciskać na papier do pieczenia małe (o średnicy mniej więcej 2 cm) ciasteczka. Piec 10-12 minut aż do lekkiego zarumienienia w 180'C. Smacznego!

18:30, houseofcolours , Ciasteczka
Link Komentarze (3) »
sobota, 03 kwietnia 2010

Inspirowałam sie przepisem na mazurek kajmakowy z kwietniowej 'Claudii'.

  • 400 g mąki krupczatki
  • 220 g masła
  • 2 łyżeczki cukru
  • 4 żółtka
  • szczypta soli
  • gotowa masa kajmakowa/krówkowa (ja dałam 3 małe puszki)

Masło posiekać razem z mąką. Dodać cukier, sól i żółtka i szybko zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie rozwałkować na prostokąt i wylepić (także brzegi, mi trochę nie wyszło ;) wyłożoną papierem do pieczenia formę 30x25. Piec w 200'C 20 minut. Wystudzić ciasto i wylać lekko podgrzaną masę kajmakową. Można ozdobić płatkami migdałów, napisem czekoladowym za pomocą rękawa cukierniczego, wiórkami kokosowymi itp.

18:29, houseofcolours , Ciasta
Link Komentarze (9) »

Przepis pochodzi z tej strony.

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki cukru
  • 7 g drożdży suchych
  • 0,5 szklanki mleka
  • 4 żółtka
  • 4 łyżki stopionego masła
  • skórka z jednej pomarańczy
  • 1 łyżeczka olejku pomarańczowego
  • szczypta soli
  • masło i bułka tarta do formy
  • obrana ze skórki pomarańcza
  • cukier puder

Pomarańczę umyć,  drobno posiekać i smażyć na 2 łyżkach masła kilka minut. Mleko podgrzać w mikrofali, dodać drożdże, łyżkę mąki, łyżkę cukru, dokładnie wymieszać i ostawić w ciepłe miejsce na pół godziny. Żółtka utrzeć miksem z cukrem do białości. Dodać mąkę, sól i drożdże i miksować na niskich obrotach 8-10 minut. Po tym czasie dodać roztopione w mikrofali 2 łyżki masła, skórkę pomarańczową (trochę zostawić do na wierzch) i olejek i jeszcze chwilę miksować. Odstawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na okolo 1 godzinę. Formę do babki natłuścić, obsypać bułką tartą i wylać ciasto. Piec w 160'C 1 godzinę aż do 'suchego patyczka'. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Do zrobienia lukru wycisnąć trochę soku z pomarańczy, wymieszać z cukrem pudrem aż masa będzie gładka, polać ciasto i obsypać resztą podsmażonej skorki. Smacznego!

12:48, houseofcolours , Ciasta
Link Komentarze (5) »
poniedziałek, 29 marca 2010

Przepis pochodzi z książki Crazy for Chocolate wydawnictwa Index Kitchen.

Ciasto:

  • 125 g kremowego serka typu philadelphia
  • 60 g miękkiego masła
  • 185 g drobnego cukru
  • 2 jaja
  • 100 g ciemnej czekolady
  • 250 g mąki pszennej/tortowej
  • 30 g kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 150 ml wody

Masa śmietanowa:

  • 600 ml śmietany 30%
  • 125 g bialej czekolady
  • około 300-400 g truskawek

Zmiksować serek, masło i cukier, dodać jaja i roztopioną w mikrofali ciemną czekoladę i jeszcze chwilę ubijać. Następnie dodać mąkę, sodę, wodę i wymieszać dokładnie metalową łyżką. Spód tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto. Piec 45 minut w 180'C aż do suchego patyczka. Studzić przy otwartym piekarniku. Jak wystygnie przekroić na 3 części.

Białą czekoladę rozpuścić w mikrofali lub w kąpieli wodnej. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać białą czekoladę i chwilę jeszcze ubijać. Połowę truskawek pokroić na plasterki a resztę zostawić na wierzch do dekoracji.

Pierwszy blat ciasta posmarować śmietaną, na to tuskawki, blat ciasta, śmietana, truskawki itd. Jeśli starczy śmietany, wysmarować też boki tortu. Smacznego!

11:57, houseofcolours , Torty
Link Komentarze (5) »
sobota, 27 marca 2010
  • 500 g serka mascarpone
  • 2 żółtka
  • pół szklanki drobnego cukru (można więcej, ja nie lubię zbyt słodkich kremów)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 200 g podłużnych biszkoptów
  • 3 łyżki czekolady do rozpuszczenia i oprószenia
  • 3/4 szklanki mleka

Mleko zagotować, wsypać czekoladę, wymieszać dokładnie i zostawić aż trochę przestygnie. Ser utrzeć łyżką lub mikserem z cukrem, wanilią i żółtkami. Keksówkę (11x 24) wyłożyć folią aluminiową i ułożyć równo jeden przy drugim zamoczone w czekoladzie biszkopty, na to warstwa sera, biszkopty, ser itd. Ostatnią warstwą powinien być ser. Oprószyć czekoladą. Włożyć na noc do lodówki. Smacznego!

19:14, houseofcolours , Ciasta
Link Komentarze (7) »
poniedziałek, 22 marca 2010

Pomysł zaczerpnąłam z tej strony: mojeprzepisy.pl

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 żółtko (białko zostawiamy do posmarowania)
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • 30 g drożdży
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli
  • 8 parówek
  • garść posiekanych pieczarek

Wszystkie składniki (prócz pieczarek i parówek oczywiście) zagnieść i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Po tym czasie ciasto jeszcze chwilę zagniatać i rozwałkować. Pokroić w grube pasy, na każdy położyć parówkę, troche pieczarek (można dodać też plaster sera żółtego) i zwinąć zaciskąjąc brzegi. Zostawić do wyrośnięcia na 30 minut. Piekarnik nagrzać do 180'C. Posmarować ciasto białkiem i piec około 30 minut aż do zarumienienia. Smacznego!

11:35, houseofcolours , Przekąski
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 21 marca 2010

Przepis pochodzi z książki Baking Bible autorstwa Mary Berry.

Ciasto:

  • 225 g mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g cukru muscovado
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich
  • 100 g startej marchwi
  • 2 dojrzałe banany, rozgniecione widelcem na papkę
  • 2 jaja
  • 150 ml oleju

Na wierzch:

  • 175 g kremowego sera typu philadelphia
  • 50 g masła niesolonego roztopionego
  • 100 g cukru pudru
  • kilka kropli ekstraktu z wanilii
  • całe orzechy włoskie do dekoracji

Wszystkie składniki ciasta zmiksować. Dno tortownicy o średnicy 20 cm (może być większa, ciasto bardzo wyrasta, a w '20' wyrosło mi ponad formę) wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto i piec około 1 godziny w 180'C aż do suchego patyczka. Składniki na masę serową, oprócz orzechów, dokładnie zmiksować. Wyłożyć na ostudzone ciasto i ozdobić orzechami. Smacznego!

10:24, houseofcolours , Ciasta
Link Komentarze (4) »
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 14
przepisy kulinarne