środa, 17 marca 2010

Przepis pochodzi z książki Baking Bible autorstwa Mary Berry. Dodałam od siebie barwnik i czekoladę.

  • 100 g roztopionego masła
  • 100 g drobnego cukru (ja dałam pudru i było ok)
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 plaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jaja
  • 0,5 łyżeczki zielonego barwnika spożywczego
  • 100 g czekolady
  • 3 łyżki niesolonego masła

Wszystkie składniki oprócz barwnika miksować około 2 minut, następnie dodać barwnik i miksować jeszcze kilka sekund. Formę do muffinek (12 dziurek) wyłożyć papilotkami. Wlewać po 2 łyżki ciasta do każdej foremki. Piec 15-20 minut w 200'C. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę z masłem. Polać nią wystudzone babeczki. Smacznego!

12:29, houseofcolours , Muffinki
Link Komentarze (4) »
poniedziałek, 15 marca 2010

Przepis z bloga Pracowniawypieków.blogspot.com

Cytuję za Liską:


Dzień przed pieczeniem przygotowujemy zaczyn:

110 g mąki pszennej
75 g wody
0,5 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki drożdży suszonych

Wszystkie składniki mieszamy w misce. Przykruwamy folią i odstawiamy na noc w temperaturze pokojowej.

Rano dodajemy:

335 g mąki
225 g wody
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka drożdży instant
2 łyżki oliwy lub oleju

Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy do uzyskania gładkiego ciasta. Jeśli jest zbyt luźne, można dać trochę więcej mąki. Ciasto jednak powinno być dosyć luźne.
Wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 h do wyrośniecia.

Następnie dzielimy ciasto na 2 części, z każdej formujemy długą bułkę. Spryskujemy z wierzchu olejem. Układamy na dużej blasze na papierze do pieczenia i zostawiamy do wyrośnięcia na 30-40 minut. Wyrośnięte bagietki nacinamy ostrym nożykiem lub żyletką.

Piekarnik nagrzewamy do 220 st C. Kiedy osiągnie pożądaną temperaturę, na dnie umieścić kostki lodu lub podczas pierwszych 15 minut pieczenia, spryskujemy piekarnik czystą wodą (można użyć spryskiwacza do kwiatów - dzięki odpowiedniej wilgotności, bagietki będą miały rumianą skórkę). Wstawiamy bagietki i pieczemy ok. 20-25 minut.

11:41, houseofcolours , Chleby i Bułki
Link Komentarze (3) »
sobota, 13 marca 2010

Przepis z bloga Kopalnia smaków. Użyłam połowy składników.

  • 1 kg mąki pszennej
  • 1 szklanka śmietany (można dać trochę więcej jeśli ciasto nie będzie się lepić)
  • 250 g margaryny
  • 2 jaja
  • 0,5 szklanki cukru
  • 100 g drożdży
  • 1 cukier waniliowy
  • marmolada

Drożdże wymieszać z łyżką śmietany, łyżką cukru i 2 łyżkami mąki. Zostawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Mąkę wymieszać z resztą cukru, śmietany, żółtkami (białka zostawić do posmarowania rogalików), cukrem waniliowym, lekko roztopioną margaryną i zaczynem drożdżowym. Ciasto dobrze zagnieść, rozwałkować i podzielić na 4 części (jeśli robimy z połowy składników dzielimy na 2 części). Każdą rozwałkować i pokroić (jak pizzę) na 8 trójkątów. Na każdą część kłaść po łyżce farszu i zwinąć w rogalika. Posmarować białkiem. Piec w 180'C 20-30 minut. Można polukrować lub oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!

niedziela, 07 marca 2010

Przepis Doroty z bloga mojewypieki.blox.pl

 

Ciasto na 10 sztuk:

  • 160 ml mleka
  • 2,5 łyżki cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 7 g suchych drożdży

Nadzienie :

  • 10 łyżek nutelli
  • 10 łyżek masła orzechowego z kawałkami orzechów (crunchy)

Ze wszystkich składników zagnieść elastyczne ciasto (starać sie nie dodawać więcej mąki) i odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny. Po tym czasie ciasto podzielić na 10 kuleczek. Każdą rozwałkować i rozsmarować po łyżce masła orzechowego i nutelli. Następnie zwinąć w serduszka. Sposób zwijania tutaj. Piec 15-17 minut w 180'C. Smacznego!

niedziela, 28 lutego 2010
  • 315 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 90 g drobnego cukru
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki mleka
  • 60 g roztopionego masła
  • 1 szklanka mrożonych truskawek (rozmrożonych)
  • bita śmietana
  • kakao do oprószenia

Makę wymieszać z cukrem i proszkiem. Dodać roztopione masło, roztrzepane jaja, mleko i truskawki (można je pokroić na mniejsze kawałki) i dobrze wymieszać. Formę muffinkową (12 dziurek) wyłożyć papilotkami i wlać do każdej ciasto. Ilość ciasta jest odmierzona na 12 babeczek. Piec około 30-40 minut w 180'C. Po ostudzeniu ozdobić bitą śmietaną i oprószyć kakao. Smacznego!

14:25, houseofcolours , Muffinki
Link Komentarze (7) »
sobota, 20 lutego 2010

Przepis pochodzi ze strony mojeciasto.pl

  • 150 g miękkiej margaryny (Kasi)
  • 5 jajek
  • 200 g cukru
  • 170 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 g cukru pudru
  • 1 duża puszka brzoskwiń w syropie
  • 40 g żelatyny (ja dałam 30 g)
  • polewa czekoladowa
  • 2 łyżeczki konfitury truskawkowej/ wiśniowej (ja pominęłam)

Jajka ubić z cukrem. Mąkę wymieszać z proszkiem i ciągle mieszając dodawać do ubitych jaj. Dodać 50 g rozpuszczonej margaryny i dokładnie wymieszać łyżką. Przelać do formy (u mnie 24x30) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180'C około pół godziny. Odstawić do wystygnięcia. 100 g margaryny utrzeć na krem z cukrem pudrem i posmarować nim ciasto. Żelatynę zalać 1/2 szklanki zimnej wody i zaczekać około 20 minut aż napęcznieje, następnie podrzać aż się rozpuści (ja wsadziłam na 2 minuty do mikrofali). Brzoskwinie wraz z syropem zmiksować. Dodać rozpuszczoną żelatynę, dokładnie wymieszać i wylać na ciasto wysmarowane kremem. Włożyć do lodówki na około 2 godziny aż brzoskwinie stężeją. Polewę czekoladową rozpuścić w kąpieli wodnej i schłodzić krótko pod zimną wodą. W torebce przeciąć róg aby powstała mała dziurka i wylewać na papier do pieczenia tworząc serduszka. Zostawić do zastygnięcia, oderwać delikatnie od papieru i poukładać na cieście. Wypełnić łyżeczką konfitury. Smacznego!

15:53, houseofcolours , Ciasta
Link Komentarze (4) »
środa, 17 lutego 2010
  • 1 opakowanie okrągłych biszkoptów
  • 2 banany
  • 200 g mlecznej czekolady
  • 3 łyżki niesolonego masła

Banany pokroić na plasterki i układać na biszkoptach. Czekoladę rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej i polać nią wszystkie ciasteczka. Odłożyć do zastygnięcia. Smacznego!

11:21, houseofcolours , Ciasteczka
Link Komentarze (6) »
poniedziałek, 15 lutego 2010

Przepis pochodzi z interia.pl.

Ciasto kruche:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 czubata łyżka cukru
  • 6 łyżek masła (nieroztopionego)
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki zimnej wody

Krem:

  • 0,5 l śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 0,5 kg truskawek (ja akurat dodałam jeżyny pozostałe po serniku)
  • 2 łyżki żelatyny

Polewa czekoladowa:

  • 1 tabliczka czekolady mlecznej lub gorzkiej
  • 3 łyżki masła
  • rozdrobnione orzechy lub kolorowa posypka

Składniki na ciasto zagniatamy (nie długo, tylko tak aby połączyły się składniki), owijamy w folię i wkładamy na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy wycinamy foremką duże i małe serca (potrzebne będą trzy wielkości foremek serduszkowych, duża, średnia i mała, ja miałam tylko dwie niestety). Pieczemy w 200'C około 20 minut. W połowie pieczenia można obrócić na drugą stronę.

Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i połączyć ją z wcześniej zmiksowanymi truskawkami. Żelatynę zamoczyć w pół szklanki zimnej wody. Poczekać 20 minut aż napęcznieje i ropuścić w 5 łyżkach wrzątku. Wymieszać dokładnie z masą truskawkową i wylać na blachę wyłożoną folią plastikową na wysokość około 2 cm. Wstawić do lodówki aż stężeje (u mnie około 3 godzin). Następnie średnią foremką wycinać serduszka i kłaść na dużych serduszkowych ciastkach.

Czekoladę rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej i oblać nią najmniejsze upieczone serduszka posypać orzechami lub posypką i kłaść na średnie serca z masy truskawkowej. Smacznego!

12:03, houseofcolours , Desery
Link Komentarze (7) »
niedziela, 14 lutego 2010
  • okrągłe biszkopty
  • 0,5 litra śmietany 30%
  • 300 g jeżyn
  • 150 g truskawek
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • 1 opakowanie żelatyny w proszku

Blachę o średnicy 20cm wyłożyć biszkoptami. Żelatynę zalać 1/2 szklanki wody i zostawić na około 20 minut aż napęcznieje. Śmietanę zmiksować w blenderze z owocami i cukrem (można dosypać więcej cukru jeśli masa wyda się mało słodka). Przelać do garnka, dodać napęczniałą żelatynę i doprowadzić do wrzenia. Wylać na blachę z biszkoptami (wszystkie biszkopty powinny wypłynąć na powierzchnię). Ostudzić, włożyć do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc). Po tym czasie blachę z ciastem włożyc na chwilę do gorącej wody i przełożyć na talerz 'do góry nogami' tak aby biszkopty znalazły sie na spodzie talerza. Smacznego!

10:47, houseofcolours
Link Komentarze (5) »
piątek, 12 lutego 2010

Przepis z bloga doroty

Ciasteczkowy spód:

  • 175 g ciastek digestive
  • 70 g roztopionego masła

Masa serowa:

  • 500 g mielonego twarogu
  • 2 jajka
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2/3 szklanki cukru (ja dałam pół szklanki)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 300 g truskawek (mogą być mrożone, wtedy nie rozmrażamy ich wcześniej)
  • cukier puder do oprószenia


Tortownicę o średnicy 20cm wyłożyć papierem do pieczenia (sam spód). Ciastka rozkruszyć na piasek w blenderze, wymieszać dokładnie z roztopionym masłem i przełożyć na blachę. Wszystkie składniki masy serowej prócz truskawek zmiksować i przelać na ciasteczkowy spód. Truskawki poukładać na masie serowej. Piec w 180'C 1 godzinę. Wystudzić i włożyć na 12 godzin do lodówki. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!

11:09, houseofcolours , Serniki
Link Komentarze (3) »
przepisy kulinarne