Ciasta

poniedziałek, 30 sierpnia 2010

Przepis Danusi z tego blogu

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 250 g margaryny
  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyzeczka cukru waniliowego
  • 4 łyżki oleju

Masa jabłkowa:

  • 1 kg jabłek
  • 1 szklanka cukru (dałam 3/4)
  • 2 opakowania galaretki cytrynowej (dałam 1 opak.)

Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części i uformować kule. Jedną włożyć do zamrażalnika na przynajmniej godzinę. Drugą wyłożyć blachę (z papierem do pieczenia lub otłuszczoną) o wymiarach 25x25 . Jabłka obrać, zetrzeć na tarce, wymieszać z cukrem i wstawić na ogień aż cukier się rozpuści (około 4- 5 minut). Zdjąć z ognia i wsypać galaretki. Wyłożyć na pierwszą warstwę ciasta i na to zetrzeć na tarce drugą warstwę ciasta. Piec w 180'C około 45 minut aż ciasto zacznie się rumienić. Smacznego!

18:52, houseofcolours , Ciasta
Link Komentarze (19) »
niedziela, 11 lipca 2010
  • krakersy
  • 2,5 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 2 żółtka
  • 3 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki masła

Polewa czekoladowa (przepis z przystole.blox.pl):

  • 100 g margaryny (ja dalam masło)
  • 100 g cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki gorącej wody

Kwadratową formę o wymiarach 20x20 wyłożyć krakersami. 2 szklanki mleka zagotować z masłem, cukrem i ekstraktem. Pozostałe mleko zmiksować z mąką i żółtkami na gładką masę. Gdy mleko zacznie się gotować dodać miksturę i trzymać na ogniu jeszcze kilka sekund cały czas mieszając aż zgęstnieje. Wylać na ciastka, wyrównać, wyłożyć kolejną warstwę krakersów. Do przygotowania polewy rozpuścić margarynę na małym ogniu, dodac cukier puder i kiedy ten zacznie się rozpuszczać można dodać kakao, następnie wodę i jeszcze chwilę trzymać na ogniu. Lekko ostudzić i wylać na krakersy. Kiedy całe ciasto ostygnie włożyc do lodówki na około 2 godziny albo na noc. Smacznego!

20:05, houseofcolours , Ciasta
Link Komentarze (8) »
piątek, 28 maja 2010

Przepis pochodzi z książki Successful cooking: Slices

  • 185 g cukru
  • 250 g niesolonego masła
  • 300 g czekolady Toblerone
  • 150 g mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki kakao
  • 2 jaja
  • około 60 g mlecznej czekolady do ozobienia ciasta (ja użyłam połączenia białej i mlecznej czekolady)

Cukier, 100 g toblerone, masło i 1/2 szklanki gorącej wody rozpuścić w garnuszku na małym ogniu i trochę przestudzić (wystarczy kilka minut). Mąkę wymieszać z proszkiem, kakao i dolać rozpuszczoną miksturę. Dobrze wymieszać metalową łyżką. Jajka roztrzepać i dodać do reszty ciasta, ponownie wymieszać. Przelać całość do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 20x30 i 'powpychać' połamaną na niezbyt małe kawałki resztę Toblerone. Piec w 160'C około 45 minut, aż do tzw. suchego patyczka. Studzić przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Czekoladę do zdobienia rozpuścić w kąpieli wodnej, przelać do rękawa cukerniczego z końcówką małą dziurką i zrobić na wierzchu ciasta cienkie nitki (u mnie jak zwykle wyszło jak wyszło ;). Smacznego!

20:20, houseofcolours , Ciasta
Link Komentarze (5) »
wtorek, 13 kwietnia 2010

Przepis pochodzi z książki Cakes & Slices.

  • 3 dojrzałe banany
  • 185 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 170 g drobnego cukru
  • 2 jaja
  • 3 łyżki oleju
  • 3 lyżki mleka
  • 100 g ciemnej czekolady
  • 90 g orzechów włoskich

Banany rozgnieść widelcem i połączyć z cukrem. Następnie dodać mąkę, jaja mleko i olej i dokładnie wymieszać. Czekoladę i orzechy posiekać na małe kawałki i wmieszać w masę. Przelać do keksówki (10x20) i piec około 1 godziny w 180'C. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, nie wyjmując ciasta ze środka. Smacznego!

14:07, houseofcolours , Ciasta
Link Komentarze (3) »
sobota, 03 kwietnia 2010

Inspirowałam sie przepisem na mazurek kajmakowy z kwietniowej 'Claudii'.

  • 400 g mąki krupczatki
  • 220 g masła
  • 2 łyżeczki cukru
  • 4 żółtka
  • szczypta soli
  • gotowa masa kajmakowa/krówkowa (ja dałam 3 małe puszki)

Masło posiekać razem z mąką. Dodać cukier, sól i żółtka i szybko zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie rozwałkować na prostokąt i wylepić (także brzegi, mi trochę nie wyszło ;) wyłożoną papierem do pieczenia formę 30x25. Piec w 200'C 20 minut. Wystudzić ciasto i wylać lekko podgrzaną masę kajmakową. Można ozdobić płatkami migdałów, napisem czekoladowym za pomocą rękawa cukierniczego, wiórkami kokosowymi itp.

18:29, houseofcolours , Ciasta
Link Komentarze (9) »

Przepis pochodzi z tej strony.

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki cukru
  • 7 g drożdży suchych
  • 0,5 szklanki mleka
  • 4 żółtka
  • 4 łyżki stopionego masła
  • skórka z jednej pomarańczy
  • 1 łyżeczka olejku pomarańczowego
  • szczypta soli
  • masło i bułka tarta do formy
  • obrana ze skórki pomarańcza
  • cukier puder

Pomarańczę umyć,  drobno posiekać i smażyć na 2 łyżkach masła kilka minut. Mleko podgrzać w mikrofali, dodać drożdże, łyżkę mąki, łyżkę cukru, dokładnie wymieszać i ostawić w ciepłe miejsce na pół godziny. Żółtka utrzeć miksem z cukrem do białości. Dodać mąkę, sól i drożdże i miksować na niskich obrotach 8-10 minut. Po tym czasie dodać roztopione w mikrofali 2 łyżki masła, skórkę pomarańczową (trochę zostawić do na wierzch) i olejek i jeszcze chwilę miksować. Odstawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na okolo 1 godzinę. Formę do babki natłuścić, obsypać bułką tartą i wylać ciasto. Piec w 160'C 1 godzinę aż do 'suchego patyczka'. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Do zrobienia lukru wycisnąć trochę soku z pomarańczy, wymieszać z cukrem pudrem aż masa będzie gładka, polać ciasto i obsypać resztą podsmażonej skorki. Smacznego!

12:48, houseofcolours , Ciasta
Link Komentarze (5) »
sobota, 27 marca 2010
  • 500 g serka mascarpone
  • 2 żółtka
  • pół szklanki drobnego cukru (można więcej, ja nie lubię zbyt słodkich kremów)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 200 g podłużnych biszkoptów
  • 3 łyżki czekolady do rozpuszczenia i oprószenia
  • 3/4 szklanki mleka

Mleko zagotować, wsypać czekoladę, wymieszać dokładnie i zostawić aż trochę przestygnie. Ser utrzeć łyżką lub mikserem z cukrem, wanilią i żółtkami. Keksówkę (11x 24) wyłożyć folią aluminiową i ułożyć równo jeden przy drugim zamoczone w czekoladzie biszkopty, na to warstwa sera, biszkopty, ser itd. Ostatnią warstwą powinien być ser. Oprószyć czekoladą. Włożyć na noc do lodówki. Smacznego!

19:14, houseofcolours , Ciasta
Link Komentarze (7) »
niedziela, 21 marca 2010

Przepis pochodzi z książki Baking Bible autorstwa Mary Berry.

Ciasto:

  • 225 g mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g cukru muscovado
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich
  • 100 g startej marchwi
  • 2 dojrzałe banany, rozgniecione widelcem na papkę
  • 2 jaja
  • 150 ml oleju

Na wierzch:

  • 175 g kremowego sera typu philadelphia
  • 50 g masła niesolonego roztopionego
  • 100 g cukru pudru
  • kilka kropli ekstraktu z wanilii
  • całe orzechy włoskie do dekoracji

Wszystkie składniki ciasta zmiksować. Dno tortownicy o średnicy 20 cm (może być większa, ciasto bardzo wyrasta, a w '20' wyrosło mi ponad formę) wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto i piec około 1 godziny w 180'C aż do suchego patyczka. Składniki na masę serową, oprócz orzechów, dokładnie zmiksować. Wyłożyć na ostudzone ciasto i ozdobić orzechami. Smacznego!

10:24, houseofcolours , Ciasta
Link Komentarze (4) »
sobota, 20 lutego 2010

Przepis pochodzi ze strony mojeciasto.pl

  • 150 g miękkiej margaryny (Kasi)
  • 5 jajek
  • 200 g cukru
  • 170 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 g cukru pudru
  • 1 duża puszka brzoskwiń w syropie
  • 40 g żelatyny (ja dałam 30 g)
  • polewa czekoladowa
  • 2 łyżeczki konfitury truskawkowej/ wiśniowej (ja pominęłam)

Jajka ubić z cukrem. Mąkę wymieszać z proszkiem i ciągle mieszając dodawać do ubitych jaj. Dodać 50 g rozpuszczonej margaryny i dokładnie wymieszać łyżką. Przelać do formy (u mnie 24x30) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180'C około pół godziny. Odstawić do wystygnięcia. 100 g margaryny utrzeć na krem z cukrem pudrem i posmarować nim ciasto. Żelatynę zalać 1/2 szklanki zimnej wody i zaczekać około 20 minut aż napęcznieje, następnie podrzać aż się rozpuści (ja wsadziłam na 2 minuty do mikrofali). Brzoskwinie wraz z syropem zmiksować. Dodać rozpuszczoną żelatynę, dokładnie wymieszać i wylać na ciasto wysmarowane kremem. Włożyć do lodówki na około 2 godziny aż brzoskwinie stężeją. Polewę czekoladową rozpuścić w kąpieli wodnej i schłodzić krótko pod zimną wodą. W torebce przeciąć róg aby powstała mała dziurka i wylewać na papier do pieczenia tworząc serduszka. Zostawić do zastygnięcia, oderwać delikatnie od papieru i poukładać na cieście. Wypełnić łyżeczką konfitury. Smacznego!

15:53, houseofcolours , Ciasta
Link Komentarze (4) »
sobota, 30 stycznia 2010

Przepis pochodzi z książki Mary Berry Baking Bible.

Ciasto:

  • 3 duże jaja
  • 100 g cukru
  • skórka starta z jednej pomarańczy
  • sok wyciśnięty z jednej pomarańczy
  • 75 g semoliny

Pozostałe:

  • 100 g (ja użyłam trochę więcej około 180 g) świeżych truskawek
  • 2 marakuje
  • 150 ml śmietanki kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru do śmietanki
  • cukier puder do oprószenia

Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na pół-sztywną pianę. Żółtka mieszamy łyżką z cukrem, sokiem i skórką z pomarańczy i semoliną. Dodajemy ubite białka i dokładnie mieszamy. Wlewamy do okrągłej foremki o średnicy 20 cm, pieczemy około 30-40 minut w 180'C. Studzimy przy uchylonym piekarniku. Po wystudzeniu przekroić na pół.

Kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy łyżkę cukru pudru. Przekładamy na jeden blat ciasta, kładziemy kilka truskawek pokrojonych w plasterki (trochę truskawek zostawić do położenia na wierzch ciasta) i miąższ z pestkami marakui. Przykryć drugim blatem ciasta, położyć resztę truskawek i oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!

18:33, houseofcolours , Ciasta
Link Komentarze (5) »
 
1 , 2
przepisy kulinarne