Ciasteczka

sobota, 10 lipca 2010

Pomysł zaczerpnięty z sierpniowego irlandzkiego magazynu Easy Food.

Na 12 tart:

  • 220 g m±ki pszennej
  • 100 g masła
  • dżem jagodowy i/lub jagody
  • cukier puder
  • szczypta soli

M±kę wymieszać z sol±. Dodać schłodzone i pocięte na małe kawałki masło. Wyrobić palcami tak aby ciasto miało konsystencję kruszonki. Dodać trochę bardzo zimnej wody, ciasto zagnie¶ć i uformować z niego kulę. Zawin±ć w plastikow± folię i wstawić do lodówki na 30 minut.  Po tym czasie rozwałkowć na oprószonej m±k± stolnicy i wykrawać koła. Formę do mini tart wyłożyć ciastem. Do każdej włożyć łyżeczkę dżemu lub jagód (je¶li dajemy jagody trzeba trochę oprószyć cukrem pudrem przed pieczeniem). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C na około 15 minut, aż ciasto zacznie sie rumienić. Podawać ostudzone. Można oprószyc cukrem pudrem. Smacznego!

10:03, houseofcolours , Ciasteczka
Link Komentarze (11) »
niedziela, 06 czerwca 2010

Przepis pochodzi z ksi±żki Crazy for chocolate

Ciasto:

  • 125 g zimnego masła
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej
  • 1 szklanki m±ki pszennej
  • 0,5 szklanki m±ki kukurydzianej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka bardzo zimnej wody

Nadzienie (wymieszać składniki łyżk±):

  • 60 g ciemnej rozpuszczonej w k±pieli wodnej czekolady
  • 60 kremowego serka ¶mietankowego np. philadelphia

Ponadto:

  • 1 rotrzepane jajko
  • cukier puder do oprószenia

Masło posiekać i utrzeć mikserem z cukrem pudrem i pomarańcz± na gładk± masę. Dodać m±ki, wodę i wymieszać łyżk± a następnie wyrobić dłońmi aż ciasto będzie gładkie i zwarte (w razie potrzeby można podsypać m±k±). Owin±ć foli± spożywcz± i wstawić do lodówki na 45 minut. Po tym czasie ciasto włożyć pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia (ja dodatkowo posypałam je m±k±) i rozwałkować na grubo¶ć około 3 mm. Wykrawać koła. Na połowę ciasteczek położyć pół łyżeczki nadzienia, brzegi posmarować roztrzepanym jajkiem i położyć drugie ciasteczko lekko docikaj±c brzegi. Piec w 180'C około 15 minut. Wystudzić, oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!

16:38, houseofcolours , Ciasteczka
Link Komentarze (9) »
pi±tek, 04 czerwca 2010

Przepis na około 16 ciastek.

Ciasto:

  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jaja
  • 0,5 kg m±ki
  • 1 czubata łyżka amoniaku spożywczego
  • 10 łyżek roztopionej margaryny

Lukier:

  • woda/ sok z cytryny
  • cukier puder

Jaja wymieszać trzepaczk± razem z mlekiem i amoniakiem. Dodać m±kę, cukier, margarynę i dokładnie wymieszać. Nakładać na blachę po 2 łyżki na każde ciastko w sporych odstępach. Piec w 180'C 20-30 minut aż będ± złociste. Ostudzić, polać lukrem (wymieszać składniki lukru na gładk± masę). Smacznego!

21:47, houseofcolours , Ciasteczka
Link Komentarze (3) »
sobota, 29 maja 2010

Ciasto kruche (z magazynu Easy Food):

  • 175 g m±ki pszennej
  • szczypta soli
  • 85 g niesolonego masła pokrojonego na małe kawałki
  • 2-3 łyżki zimnej wody

Ponad to:

  • 6 łyżek dżemu truskawkowego (lub innego)
  • cukier puder do oprószenia

M±kę wymieszać z sol±, dodać masło i zagnie¶ć aż ciasto będzie miało konsystencję mniej więcej okruchów chleba. Dodać wodę i jeszcze chwilę zagniatać formuj±c kulę. Zawin±ć w folię spożywcz± i wstawić na godzinę do lodówki. Wyj±ć, cienko rozwałkować i wykroić 12 dużych serc, w 6 z nich wykroić mniejsz± foremk± serce w ¶rodku. Ponakłuwać ciastka widelcem i piec w 190'C około 15 minut, aż będ± lekko złociste. Na 'całe' serca nałożyć po łyżce dżemu i przykryć serduszkiem z dziurk±. Oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!

20:06, houseofcolours , Ciasteczka
Link Komentarze (7) »
¶roda, 19 maja 2010

Na ciastka:

  • 1 szklanka m±ki tortowej
  • 0,5 szklanki mleka
  • 0,5 kostki masła
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 4 małe jajka
  • szczypta soli

Masa do przełożenia:

  • 1,5 szklanki ¶mietanki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru

Masło rozpu¶cić w garnuszku. Dodać mleko, sól i cukier i chwilę jeszcze gotować. Zdj±ć z ognia i cały czas mieszaj±c wsypywać powoli m±kę następnie po jednym jajku. Łyżk± nakładać na wyłożon± papierem do pieczenia blasze niewielkie porcje w kilkucentymetrowych odstępach. Po ostudzeniu nałożyć na połowę ciastek porcję masy (¶mietankę zmiksować na sztywno z cukrem pudrem) i przykleić pozostałe ciasteczka. Smacznego!

20:55, houseofcolours , Ciasteczka
Link Komentarze (6) »
sobota, 17 kwietnia 2010

Przepis pochodzi z ksi±żki Mary Berry, Baking Bible.

  • 100 g miękkiego masła
  • 75 g drobnego cukru
  • 50 g cukru muscovado
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1 duże jajko
  • 150 g m±ki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g ciemnej czekolady
  • opcjonalnie 2 łyżki kakao (ja dodałam)

Masło zmiksować z cukrami na puszyst± masę, dodać jajko, wanilię i jeszcze chwilę miksować. Wsypać m±kę, proszek, kakao i pokrojon± na małe kawałki czekoladę i dobrze wymieszać metalow± łyżk±. Nakładać po łyżce masy na wyłożon± papierem do pieczenia blachę. Piec 8- 10 minut w 190'C. Smacznego!

16:55, houseofcolours , Ciasteczka
Link Komentarze (4) »
poniedziałek, 05 kwietnia 2010

Przepis pochodzi z bloga namiotle.widmo.biz

  • 250 g miękkiego masła
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej (ja zamiast tego dodałam olejku pomarańczowego)
  • 2 żółtka
  • 300 g m±ki pszennej

Masło utrzeć mikserem z cukrem pudrem na puszyst± masę, dodać żółtka, skórkę/ olejek i jeszcze chwilę miksować. Zmiejszyć obroty miksera i powoli dodawać m±kę miksuj±c jeszcze chwilę. Przełożyć masę do rękawa cukierniczego i wyciskać na papier do pieczenia małe (o ¶rednicy mniej więcej 2 cm) ciasteczka. Piec 10-12 minut aż do lekkiego zarumienienia w 180'C. Smacznego!

18:30, houseofcolours , Ciasteczka
Link Komentarze (3) »
¶roda, 17 lutego 2010
  • 1 opakowanie okr±głych biszkoptów
  • 2 banany
  • 200 g mlecznej czekolady
  • 3 łyżki niesolonego masła

Banany pokroić na plasterki i układać na biszkoptach. Czekoladę rozpu¶cić z masłem w k±pieli wodnej i polać ni± wszystkie ciasteczka. Odłożyć do zastygnięcia. Smacznego!

11:21, houseofcolours , Ciasteczka
Link Komentarze (6) »
poniedziałek, 01 lutego 2010

Przepis pochodzi z ksi±żki Mary Berry Baking Bible.

  • 200 g mlecznej czekolady
  • 50 g masła
  • 1 puszka (397g) słodzonego skondensowanego mleka
  • 225 g m±ki self-raising
  • 100 g białych (mog± być też mleczne) czekoladowych groszków

Dodatki:

  • płatki owsiane
  • kolorowa posypka
  • pokruszone herbatniki
  • krem dulce de leche

Makę wymieszać z czekoladowymi groszkami. Czekoladę i masło rozpu¶cić w k±pieli wodnej. Dodać mleko skondensowane i dokładnie wymieszać. Jak trochę wystygnie cało¶ć przelać do m±ki i wymieszać. Kła¶ć łyżeczkę ciasta na blachę wyłożon± papierem do pieczenia. Piec około 15-20 minut w 180'C. Ja podzieliłam ciasto na 4 czę¶ci, do jednej dałam płatki, do drugiej posypkę, do trzeciej herbatniki. Czwart± czę¶ć upiekłam bez dodatków i przełożyłam dulce de leche. Smacznego!

12:27, houseofcolours , Ciasteczka
Link Komentarze (3) »
poniedziałek, 04 stycznia 2010

Przepis pochodzi z ksi±żki Mary Berry Baking Bible

Ciasto waniliowe:

  • 50 g roztopionego niesolonego masła
  • 25 g cukru
  • 25 g m±ki kukurydzianej
  • 50 g m±ki pszennej
  • 1 jajko
  • kilka kropli ekstraktu z wanilii

Ciasto czekoladowe:

  • 50 g roztopionego niesolonego masła
  • 25 g cukru
  • 25 g m±ki kukurzydzianej
  • 40 g m±ki pszennej
  • 1 jajko
  • 15 g kakao

 

Dokładnie zagnie¶ć oba ciasta (osobno oczywi¶cie ;)) w razie potrzeby można dosypać trochę m±ki (i jednej i drugiej). Ciasto będzie trochę kleiste. Zawin±ć osobno w folie spożywcze i włożyć na pół godziny do lodówki. Po tym czasie podsypuj±c lekko m±k± rozwałkować oba ciasta, niezbyt cienko aby powstał prostok±t o wymiarach mniej więcej 25x18. Waniliowy placek położyć na kakaowym i zwin±ć ciasno wzdłuż dłuższego boku. Zawin±ć w folię i ponownie włożyć na pół godziny do lodówki. Po wyjęciu pokroić ciasto na około 20 plasterków ułożyć na natłuszczonej blasze i włożyć do nagrzanego do 180'C piekarnika. Piec około 20 minut aż ciasteczka nabior± złotego koloru (ja piekłam pół godziny i w połowie pieczenia przewróciłam ciasteczka na drug± stronę). Smacznego!

13:09, houseofcolours , Ciasteczka
Link Komentarze (2) »
 
1 , 2
przepisy kulinarne