Muffinki

niedziela, 13 czerwca 2010
  • 0,5 szklanki mąki żytniej razowej
  • 3,4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki miodu
  • 2 jaja
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 rabarbary
  • 120 g płatków owsianych instant

Polewa arakowa (opcjonalnie):

  • 80 g masła
  • 80 g cukru pudru
  • 0,5 szklanki śmietany 30%
  • łyżeczka aromatu arakowego

Wymieszać obie mąki, dodać płatki i proszek do pieczenia. Mleko wymieszać z jajkiem i miodem trzepaczką. Połączyć z suchymi składnikami i dokładnie wymieszać metalową łyżką. Rabarbar pokroić w kostkę i dodać do ciasta. Formę muffinkową (12 dziurek) wypełnić papilotkami. Do każdej wlać 2 pełne łyżki ciasta. Piec około 30 minut w 180'C aż będą rumiane. W czasie pieczenia można przygotować polewę. Masło roztopić na małym ogniu, dodać cukier puder i ciągle mieszajać gotować przez 1 minutę, dodać smietanę, aromat i jeszcze chwilę mieszać na małym ogniu, wystudzić. Polać ostudzone muffinki tuż przed podaniem. Smacznego!

15:22, houseofcolours , Muffinki
Link Komentarze (6) »
sobota, 22 maja 2010

Przepis z irlandzkiego czerwcowego wydania magazynu Easy Food.

  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 150 g brązowego cukru
  • 2 duże jabłka
  • 125 g rodzynków (ja ominęłam)
  • 125 g masła
  • 2 jajka
  • 185 ml mleka

W dużej misce wymieszać mąkę, proszek i cynamon. Dodać cukier, obrane i pokrojone w małe kawałki jabłka i rodzynki. Masło rozpuścić w mikrofali, następnie trzepaczką wymieszać z jajkami i mlekiem i całość przelać do suchych składników. Formę muffinkową (12 dziurek) wyłożyć papilotkami. Masę przelać do foremek i zapiekać około 20-25 minut w 180'C. Można posypać cukrem pudrem. Smacznego!

09:29, houseofcolours , Muffinki
Link Komentarze (3) »
poniedziałek, 03 maja 2010

Przepis na ciasto muffinkowe z tej strony

  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 i 1/3 szklanki wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 krople ekstraktu z migdałów
  • 2/3 szklanki śmietanki 30%
  • 1/2 szklanki roztopionego masła
  • 2 jaja
  • 12 rafaello

Wymieszać suche i mokre składniki osobno. Następnie wszystko połączyć i dokładnie wymieszać łyżką. Formę muffinkową wyłożyć papilotkami. Do każdej wlać łyżkę ciasta, położyć rafaello  i znowu łyżka ciasta, tak aby dokładnie pokryło ciasteczko. Piec w 180'C około 25 minut. Smacznego!

11:45, houseofcolours , Muffinki
Link Komentarze (13) »
środa, 17 marca 2010

Przepis pochodzi z książki Baking Bible autorstwa Mary Berry. Dodałam od siebie barwnik i czekoladę.

  • 100 g roztopionego masła
  • 100 g drobnego cukru (ja dałam pudru i było ok)
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 plaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jaja
  • 0,5 łyżeczki zielonego barwnika spożywczego
  • 100 g czekolady
  • 3 łyżki niesolonego masła

Wszystkie składniki oprócz barwnika miksować około 2 minut, następnie dodać barwnik i miksować jeszcze kilka sekund. Formę do muffinek (12 dziurek) wyłożyć papilotkami. Wlewać po 2 łyżki ciasta do każdej foremki. Piec 15-20 minut w 200'C. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę z masłem. Polać nią wystudzone babeczki. Smacznego!

12:29, houseofcolours , Muffinki
Link Komentarze (4) »
niedziela, 28 lutego 2010
  • 315 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 90 g drobnego cukru
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki mleka
  • 60 g roztopionego masła
  • 1 szklanka mrożonych truskawek (rozmrożonych)
  • bita śmietana
  • kakao do oprószenia

Makę wymieszać z cukrem i proszkiem. Dodać roztopione masło, roztrzepane jaja, mleko i truskawki (można je pokroić na mniejsze kawałki) i dobrze wymieszać. Formę muffinkową (12 dziurek) wyłożyć papilotkami i wlać do każdej ciasto. Ilość ciasta jest odmierzona na 12 babeczek. Piec około 30-40 minut w 180'C. Po ostudzeniu ozdobić bitą śmietaną i oprószyć kakao. Smacznego!

14:25, houseofcolours , Muffinki
Link Komentarze (7) »
niedziela, 24 stycznia 2010

Ciasto:

  • 320 g mąki pszennej
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
  • 2 jaja
  • 90 g niesolonego masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 3 łyżki cukru waniliowego

Polewa:

  • 150 g mlecznej czekolady
  • 30 g niesolonego masła


Wymieszać wszystkie suche składniki. Masło roztopić w mikrofali, dodać do mąki razem z mlekiem, roztrzepanymi jajkami i ekstraktem. Zmiksować wszystko na gładką masę. Formę wyłożyć papilotkami (12 dziurek) i wlać ciasto do foremek. Piec około 30 minut w 170'C aż do tzw. suchego patyczka. Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej (metalową miseczkę umieścić nad parującą wodą) i polać muffinki. Smacznego!

19:01, houseofcolours , Muffinki
Link Komentarze (3) »
środa, 09 grudnia 2009

Z przepisu Majanki

  • 250 g (1,5 szklanki) mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżka kakao (opcjonalnie; ja dodałam)
  • 1 jajko
  • 50 g (1/4 szklanki) jasnego cukru
  • 50 g brązowego cukru
  • 150 ml mleka
  • 6 łyżek oleju
  • mleczna czekolada na polewę

Mieszamy wszystkie suche składniki w jednej misce, w drugiej wszystkie mokre. Następnie mokre składniki przelewamy do miski z suchymi i dokładnie mieszamy metalową łyżką. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Wlewać około 2 łyżek ciasta do każdej faremki (mi wyszło 7 muffinek dość wyrośniętych więc można rozłożyć ciasto do 8- 9 dziurek). Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, następnie wylewamy na każdą babeczkę po łyżce czekolady. Smacznego!

14:57, houseofcolours , Muffinki
Link Komentarze (7) »
niedziela, 29 listopada 2009

Przepis pochodzi z książki Favourite Muffins, Biscuits, Cakes and Slices wydawnictwa R&R

  • 1 duży, dojrzały banan
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • 60 g margaryny
  • 180 g mąki self-raising
  • 125 g drobnego cukru
  • 125 g (ja dałam 200g) czekoladowych chipsów (może być także posiekana czekolada)

Banana rozgnieść dokładnie widelcem, wymieszać z mlekiem, jajkiem i rozpuszczoną (w mikrofali) margaryną. Dodać resztę składników i wymieszać metalową łyżką. Formę do muffinek wyłożyć 12 papilotkami i do każdej wlać około 2 pełnych łyżek ciasta (z tej ilości wychodzi dokładnie 12 sztuk; uprzedzam, że ciasto jest dosyć rzadkie). Piec w 190'C 20-30 minut do tzw. suchego patyczka i rumianego wierzchu.

20:08, houseofcolours , Muffinki
Link Dodaj komentarz »
środa, 18 listopada 2009

Przepis pochodzi z książki Favourite Muffins, Biscuits, Cakes and Slices wydanictwa R&R

  • 125 g niesolonego masła
  • 125 g cukru
  • 2 jaja
  • 250 g mąki self-raising
  • 30 g kakao
  • 155 g czekoladowych chipsów (ja dałam posiekanej czekolady)
  • 185 ml mleka lub maślanki

Masło utrzeć z cukrem na puszystą mąsę dodać jaja i miksować jeszcze chwilę. Mąkę połączyć z kakao i dodać do maślanej masy. Dodać mleko, czekoladowe chipsy i dokładnie wymieszać. Formę do muffinek (12 dziurek) wyłożyć papilotkami i do każdej wlać około 2 pełnych łyżek ciasta (z tej ilości wychodzi dokładnie 12 sztuk). Piec w 180'C około 35- 40 minut do tzw. suchego patyczka. Smacznego!

12:29, houseofcolours , Muffinki
Link Komentarze (4) »
poniedziałek, 09 listopada 2009

Przepis pochodzi z książki Favourite Muffins, Biscuits, Cakes and Slices wydawnictwa R&R

  • 200 g boczku pokrojonego na małe kawałki
  • 90 g żółtego startego sera (ja dałam więcej około 130 g)
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka
  • 60 ml oleju
  • 2 łyżki świeżej pietruszki
  • 250 g mąki self-raising

Boczek podsmażyć na patelni. Do miski wsypać wszystkie składniki łącznie z podsmażonym mięsem i wymieszać dokładnie metalową łyżką. Formę do muffinek (12 dziurek) wyłożyć papilotkami. Do każdej przekładać około 2 pełnych łyżek ciasta. Piec w temperaturze 180'C przez około 20-25 minut. Smacznego!

10:22, houseofcolours , Muffinki
Link Komentarze (2) »
 
1 , 2
przepisy kulinarne