Obiad

sobota, 14 sierpnia 2010
  • 1 cukinia/ kabaczek
  • 1 cebula
  • 1 puszka cieciorki
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka sosu sojowego ciemnego
  • sól
  • pieprz
  • 1/3 szklanki bulionu warzywnego

Cukinię i cebulę pokroić w kostkę, marchewkę w talarki a czosnek drobno posiekać. Wszystkie składniki prócz cieciorki wrzucić do garnka i dusić około pół godziny. Dodać cieciorkę i dusić jeszcze 20 minut. U mnie podane w pieczonymi żeberkami. Smacznego!

15:06, houseofcolours , Obiad
Link Komentarze (5) »
piątek, 14 maja 2010

Przepis z programu z kuchni.tv, niestety nie pamiętam dokładnie którego

  • 1 łosoś
  • mak do obtoczenia
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Łososia posolić, popieprzyć i odstawić na pół godziny do lodówki. Zanurzyć w roztrzepanym jajku, następnie w maku i smażyć na oliwie na wolnym ogniu około 10-15 minut z obu stron. Smacznego!

16:39, houseofcolours , Obiad
Link Komentarze (6) »
piątek, 07 maja 2010
  • 250 g pełnoziarnistego makaronu farfalle
  • 50 g suszonych pomidorów
  • pół czerwonej papryki
  • 400 g mięsa mielonego
  • garść pieczarek
  • 2 ząbki czosnku przepuszczonego przez praskę
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • pół szklanki bulionu warzywnego (może być z kostki rosołowej)
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka oregano
  • pieprz
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

Makaron gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie z łyżeczką oleju. Mięso smażymy na oliwie, dodajemy pokrojone w plastry pieczarki, pokrojone pomidory i paprykę i resztę składników prócz oregano i bazylii. Dusimy około 10 minut, dodajemy zioła i dusimy jeszcze 3-5 minut. Smacznego!

21:28, houseofcolours , Obiad
Link Komentarze (4) »
wtorek, 27 kwietnia 2010

Inspirowałam się przepisem Kuby.

Na bulion drobiowy:

  • 1 udko kurczaka
  • 2 marchewki
  • 2 małe pietruszki
  • kawałek selera
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • 1 kostka rosołowa
  • około 1 litra wody

Reszta składników:

  • 0,5 kg zielonego mrożonego groszku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz
  • 2-3 kromki czerstwego chleba

Składniki bulionu gotować na małym ogniu około 1,5 godziny. Po tym czasie dodać posiekaną i podsmażoną na maśle cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Po chwili wrzucić groszek i przyprawy i gotować jeszcze 10 minut. Zmiksować wszystko w blenderze (kurczaka oddzielić od kości a mięso także zmiksować). Podawać na ciepło razem z grzankami- chleb pokroić w kostkę i podpiec w piekarniki w 200'C aż będzie rumiany. Smacznego!

18:16, houseofcolours , Obiad
Link Komentarze (2) »
wtorek, 06 kwietnia 2010

Przepis z kwietniowego wydania gazetki Moje gotowanie.

  • 10 jajek przepiórczych
  • 0,5 kg mięsa mielonego drobiowego
  • 1 łyżka startego imbiru
  • 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 jaja kurze
  • 100 g bułki tartej
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Jajka przepiórcze ugotować na twardo (od momentu zagotowania wody około 4 minut), ostudzić i obrać. Mięso wymieszać z imbirem, natką, solą, pieprzem i surowymi jajami kurzymi. Jajka przepiórcze okleić dokładnie ale niezbyt grubo mięsem. Obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym, głębokim oleju. Smacznego!

14:50, houseofcolours , Obiad
Link Komentarze (4) »
poniedziałek, 08 lutego 2010

Przepis bierze udział w zabawie Gotujmy na parze. Przepis pochodzi z tej strony

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli

Mleko podgrzać w mikrofali, wymieszać z cukrem i rozkruszyć drożdże. Wymieszać aż drożdzę się rozpuszczą i zostawić na około 20 minut do wyrośnięcia. Makę wymieszać z jajkiem, solą, wyrośniętymi drożdżami i wyrobić ciasto. Zagniatać około 10 minut aż będzie odchodzić od palców (w razie potrzeby można podsypać niewielką ilością mąki). Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 2 godziny. Po tym czasie podzielić ciasto na 12 części. Z każdej uformować małą bułeczkę i ponownie ostawić na 15 minut. Wstawić do parowaru na 20 minut. Użyłam gotowego sosu z torebki wymieszanego z podsmażonymi pieczarkami. Smacznego!

11:45, houseofcolours , Obiad
Link Komentarze (4) »
wtorek, 02 lutego 2010

Przepis w ramach akcji Gotujmy na parze

  • 1 główka białej kapusty
  • 0,5 kg mięsą mielonego
  • 1-2 woreczki ryżu
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • vegeta
  • pieprz

Sos pomidorowy:

  • szklanka bulionu warzywnego
  • 1 mały koncentrat pomidorowy
  • sól
  • pieprz
  • bazylia
  • trochę mąki do zagęszczenia sosu

Główkę kapusty wsadzamy w całości do parowaru na około 40 minut. W tym czasie gotujemy ryż na pół-miękko, posmażamy cebulkę z czosnkiem. Mięso mieszamy z jajkiem, przyprawami, dodajemy ryż, cebulę i wyrabiamy ręką. Kapustę wyjmujemy z urządzenia oddzielamy delikatnie liście i na każdy kładziemy farsz. Zawijamy gołąbki i wsadzamy ponownie do parowaru na 50- 55 minut. Składniki sosu (prócz mąki) gotujemy na małym ogniu, zagęszczamy mąką rozrobioną w wodzie. Smacznego!

11:33, houseofcolours , Obiad
Link Komentarze (3) »
niedziela, 06 grudnia 2009

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki chlebowej
  • 3/4 szklanki podgrzanego mleka
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 saszetka (7 g) suchych drożdży

Farsz:

  • 1 pierś z kurczaka (ja akurat miałam ugotowane udko które zostało po rosole)
  • 1 papryka
  • garść pieczarek
  • garść sera żółtego startego
  • 1 średnia cebula
  • 1 brokuła
  • sos czosnkowy
  • ketchup
  • około 2- 3 przyprawy gyros
  • 1 roztrzepane jajko
  • 1 łyżka oleju do posmarowania blachy

Wszystkie składniki ciasta zagnieść i ostawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1,5- 2 godziny. Pierś z kurczaka pokroić na małe kawałki i podsmażyć na patelni podsypując przyprawą gyros. Brokułę ugotować do miękkości. Pieczarki, paprykę, cebulę pokroić drobno. Wymieszać z podsmażonym mięsem i serem i brokułą. Kiedy ciasto podwoi objętość, podzielić na 2 części i każdą rozwałkować na grubość około 0,5 cm. Posmarować na całej powierzchni (zostawiając około 1,5 cm suchego od brzegu ciasta) ketchupem i wyłożyć sporą porcję mieszanki mięsno- warzywnej na połowie pieroga. Złożyć na pół i dokładnie skleić brzegi. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w 180'C na natłuszonej blasze przez około 30 minut. Podawać polane sosem czosnkowym. Smacznego!

20:37, houseofcolours , Obiad
Link Komentarze (2) »
poniedziałek, 12 października 2009
  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 jajko
  • ziarna sezamu
  • przyprawa do kurczaka
  • olej do głębokiego smażenia
  • patyczki szaszłykowe

Piersi myjemy i kroimy na kwadratowe kostki (ok 3-4 cm jeden bok). Rozkłócamy jajko razem z przyprawą do kurczaka. Nabijamy piersi na patyczki tak aby nie zsunęły w trakcie smażenia następnie maczamy w jajku, w sezamie i wkładamy do garnka z rozgrzanym olejem. Smażymy aż sezam się lekko zezłoci. Smacznego!


14:49, houseofcolours , Obiad
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 18 sierpnia 2009
  • piersi z kurczaka
  • świeży szpinak
  • ser brie
  • mąka
  • jaja
  • bułka tarta
  • masło
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz

Piersi z kurczaka umyć, odkroić niepotrzebne części, rozbić cienko tłuczkiem, posolić i popieprzyć. Szpinak porwać na małe kawałeczki i chwilę smażyć na niewielkiej ilości tłuszczu, aż liście skurczą się i ściemnieją. Na każdą pierś położyć łyżeczkę masła, trochę szpinaku i mały plaster sera tak, żeby bez problemu można było kotleta zwinąć. Obtoczyć kolejno w mące, roztrzepanym jajku, bułce tartej. Smażyć aż będą rumiane na wolnym ogniu.

15:15, houseofcolours , Obiad
Link Komentarze (1) »
 
1 , 2
przepisy kulinarne