Przekąski

niedziela, 30 maja 2010

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki razowej
  • szczypta soli
  • 0,5 szklanki ciepłej wody
  • 20 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru

Dodatki:

  • mały słoiczek dobrego pesto
  • 2 kulki mozarelli
  • pomidory w puszce
  • pieprz
  • oregano

Drożdże rozkruszyć, posypać cukrem, zalać wodą i odstawić w ciepłe miejsce na kilka minut aż drożdże zaczną pracować. Mąkę wymieszać z solą, dodać drożdże i zagnieść elastyczne ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na około 2 godziny. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować, zwinąć brzegi (ja wsadziłam w brzegi trochę sera żółtego), rozsmarować na całej powierzchni pesto, położyć pomidory, ser, oprószyć przyprawami. Piec w 200'C około 25 minut aż ciasto na brzegach zacznie się rumienić. Smacznego!

17:20, houseofcolours , Przekąski
Link Komentarze (4) »
poniedziałek, 24 maja 2010

Przepis pochodzi z książki Mediterranean Food of the sun.

  • 50 g masła
  • szczypta soli
  • 250 ml wody
  • 115 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka musztardy
  • szczypta pieprzu cayenne
  • 50 g twardego sera np gruyere lub manchego, startego na tarce

Masło, wodę i sól zagotować w garnku. Dodać mąkę i mieszać drewnianą łyżką aż masa zacznie z łatwością odklejać się od garnka i będzie bardziej 'zbita'. Zdjąć z ognia, dodać całą resztę składników i dokładnie wymieszać. Kłaść łyżeczką na wyłożoną pergaminem blachę i piec w 180'C około 15 minut, aż ciasto się zezłoci. Można podawać z delikatnym dipem. Smacznego!

22:11, houseofcolours , Przekąski
Link Komentarze (8) »
poniedziałek, 10 maja 2010

Przepis z programu Adam po pracy 3

  • 1,2 kg ziemniaków
  • 4 jaja
  • 3 wędzone udka z kurczaka
  • 1 cebula
  • 1 łyżka musztardy
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatałowa
  • masło i bułka tarta do formy

Ziemniaki obrać,, umyć i zmiksować w malakserze. Odcisnąć dokładnie nadmiar wody na gazie lub bawełnianym ręczniku. Do ziemiaków dodać jaja, posiekaną drobno cebulę, musztardę, po szczypcie soli, pieprzu i gałki i dokładnie wymieszać (można mikserem). Połowę masy wylać na wysmarowaną masłem i obsypaną bułką formę o średnicy 20 cm. Na to poukładać kawałki kurczaka i wyłożyć drugą połowę masy ziemniaczanej. Piec w 200'C około 45 minut aż wierzch będzie zarumieniony. Smacznego!

 

ps. a dla niedowiarków zdjęcie (ostatnie), gdzie widać kawałki 'niedomiksowanych' ziemniaków, które to tym samym są dowodem, że żaden 'proszek' nie został użyty. Jednocześnie dziękuję za komplement, że moje danie wygląda niedowierzająco profesjonalnie  :)

 

20:56, houseofcolours , Przekąski
Link Komentarze (6) »
sobota, 08 maja 2010
  • 4 kalarepy
  • 3/4 szklanki quinoi
  • 100 g koziego sera
  • 4-5 plasterków suszonego pomidora
  • 3 łyżki świeżego szczypiorku
  • szczypta pieprzu

Kalarepy obrać, umyć i  włożyć do osolonego wrzątku i gotować około 20 minut aż zmiękną. Quinoa zalać 1,5 szklanki wody i gotować 15 minut, następnie wymieszac z pociętym w kostkę serem, pomidorami, szczypiorkiem i przyprawić pieprzem. Kalarepę wystudzić i wydrążyć środek łyżką. Wypełnić farszem i zapiekać w 200'C około 10 minut. Smacznego!

18:23, houseofcolours , Przekąski
Link Komentarze (2) »
czwartek, 06 maja 2010

Przepis znalazłam na tej stronie.

  • 4 fenkuły
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z cytryny (około 1 łyżka)
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g okruchów z białego chleba
  • ser żółty starty
  • sól
  • pieprz

Fenkuły gotować 5 minut we wrzącej wodzie. Jak zmiękną odcedzić. Żaroodporne naczynie skropić 2 łyżkami oliwy, następnie obtoczyć w niej fenkuły, skropić sokiem z cytryny i zapiekać w 200'C około 30 minut. W tym czasie na patelni rozgrzać kolejne 2 łyżki oliwy i usmażyć okruchy chleba razem z przepuszczonym przez praskę czosnkiem. Posypać tym fenkuły, dodać przyprawy, ser i piec jeszcze około 5-8 minut aż ser się zarumieni. Smacznego!

21:56, houseofcolours , Przekąski
Link Komentarze (3) »
niedziela, 02 maja 2010

Ciasto na pizzę ( przepis z segregatora kulinarnego):

  • 2 niepełne szklanki mąki pszennej
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 0,5 łyżeczki soli

Sos pomidorowy, wszystkie składniki zmiksować:

  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1/3 bulionetki drobiowej
  • szczypta pieprzu
  • świeża drobno posiekana bazylia

Dodatki, wg uznania, ja dodałam:

  • pokrojona w plastry kiełbasa
  • kukurydza
  • papryka zielona i czerwona
  • ser żółty

Drożdże rozkruszyć zalać połową szklanki ciepłej wody, dobrze wymieszać i odstawić na 10 minut. Mąkę wymieszać z cukrem, solą, zrobić wgłębienie, wlać drożdże i wyrabiać kilka minut aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce przykryte ściereczką. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować i szklanką wykrawać 24 części. Blachę do płaskich babeczek spryskać olejem i obsypać mąką. Do każdej dziurki włożyć ciasto, posmarować sosem i ułożyć dodatki. Zapiekać około 25 minut w 180'C. Podawać gorące. Smacznego!

09:58, houseofcolours , Przekąski
Link Komentarze (7) »
piątek, 23 kwietnia 2010

Przepis pochodzi z książki Mediterranean Food of the Sun.

  • 450 g mąki chlebowej
  • 7 g suchych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki świeżego koperku
  • 4 ząbki czosnku (duże)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • ciepła woda
  • olej do głębokiego smażenia

Mąkę wymieszać z solą i drożdżami, dodać oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany drobno koperek i znowu wymieszać. Następnie dodać wystarczająco ciepłej wody i zagnieść elastyczne ciasto. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto podzielić na 40 małych kuleczek i smażyć na rozgrzanym oleju aż do zbrązowienia. W książce proponują podawać z sosem salsa, ja podałam z majonezem wymieszanym z czosnkiem. Smacznego!

19:22, houseofcolours , Przekąski
Link Komentarze (2) »
poniedziałek, 12 kwietnia 2010

Przepis pochodzi z książki Mediterranean food of the sun.

  • 225 g mąki pszennej chlebowej (ja użyłam razowej chlebowej)
  • 1 łyżeczka soli
  • 7 g suchych drożdży
  • 2 łyżki ziarenek sezamu lub innych
  • 2 łyżki oliwy
  • ciepła woda

Wymieszać mąkę, drożdże, sezam i sól. Dodać oliwę i tyle ciepłej wody aby zagnieść elastyczne ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę do podwojenia objetości. Po tym czasie odrywać małe kawałeczki i rolować paluszki (około 1 cm grubości i 20-25 długości). Piec w 230'C 15 minut aż będą złociste.

13:38, houseofcolours , Przekąski
Link Komentarze (3) »
poniedziałek, 22 marca 2010

Pomysł zaczerpnąłam z tej strony: mojeprzepisy.pl

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 żółtko (białko zostawiamy do posmarowania)
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • 30 g drożdży
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli
  • 8 parówek
  • garść posiekanych pieczarek

Wszystkie składniki (prócz pieczarek i parówek oczywiście) zagnieść i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Po tym czasie ciasto jeszcze chwilę zagniatać i rozwałkować. Pokroić w grube pasy, na każdy położyć parówkę, troche pieczarek (można dodać też plaster sera żółtego) i zwinąć zaciskąjąc brzegi. Zostawić do wyrośnięcia na 30 minut. Piekarnik nagrzać do 180'C. Posmarować ciasto białkiem i piec około 30 minut aż do zarumienienia. Smacznego!

11:35, houseofcolours , Przekąski
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 09 lutego 2010

Ciasto (przepis na ciasto pochodzi stąd):

  • 0,5 kg mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 50 g drożdży
  • 5 łyżek oleju
  • 3 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • szczypta soli

Farsz:

  • szpinak
  • pieczarki
  • sól
  • pieprz
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła

Mleko podgrzać w mikrofali, dodać cukier i rozkruszone drożdże, dokładnie wymieszać i zostawić do wyrośnięcia na około 20 minut. Wymieszać pozostałe składniki, wlać wyrośnięte drożdże i zagnieść ciasto. Zostawić do wyrośnięcia pod przykryciem w ciepłe miejsce. Po około 2 godzinach, ponownie zagnieść ciasto i podzielić na 10-12 częsci. Z każdej uformować kulę i rozwałkować tak aby po rozpłaszczeniu miała średnicę około 14-15 cm. Następnie kłaść 2-3 łyżki farszu (pieczarki podsmażyc na maśle, dodać resztę skłaników i dusić około 5-7 minut), zawinąć brzegi ciasta do góry i lekko skręcić na czubku tak aby sakiewka nie otworzyła się w trakcie pieczenia. Piec w 180'C około 30 minut (aż ciasto będzie rumiane). Smacznego!

11:57, houseofcolours , Przekąski
Link Komentarze (3) »
 
1 , 2
przepisy kulinarne