Serniki

sobota, 21 sierpnia 2010

Przepis pochodzi z książki Cakes & Slices

Ciasto kruche:

  • 100 g pokrojonych drobno migdałów
  • 125 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g niesolonego masła
  • 115 g drobnego cukru
  • 1 żółtko
  • 25 g wiorków kokosowych

Masa serowa:

  • 750 g sera z wiaderka
  • 2 jaja
  • 185 ml mleka kokosowego
  • 3 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 0,5 łyżeczki soku z cytryny
  • 185 g cukru

Na wierzch:

  • 40 g niesolonego masła
  • 90 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
  • 2 marakuje
  • 65 g płatków migdałów

Wymieszać mąkę z proszkiem i cukrem. Dodać pokrojone na kawałki masło i zagnieść. Dodać orzechy i żółtko, zagnieść i uformować kulę. Zawinąć w plastikową folię i wstawić na godzinę do lodówki. Formę o wymiarach 30x20 wyłożyć papierem do pieczenia następnie ciasto rozwałkować na mniej więcej ksztalt formy, wyłożyć na papier i wyrównać. Na ciasto rozłożyć kolejna warstwę papieru, wysypać ziarna fasoli (lub cokolwiek innego w celu obciążenia ciasta) i piec w 170'C około 10 minut. Po upieczeniu posypać ciasto wiórkami kokosowymi.

Wszystkie składniki masy serowej zmiksować i wylać na obsypane wiórkami ciasto. Piec w tej samej temperaturze około 40-50 minut aż ser się zarumieni. Studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekanika. Zostawić do całkowitego wystudzenia.

Masło utrzeć mikserem na puszysta masę, dodać cukier puder, mąkę i jeszcze chwilę miksować. Marakuje przekroić na pół i cały miąższ wmieszac łyżką w masę. Posmarować mazidłem wierzch sernika i obsypać uprażonymi na suchej patelni migdałami. Smacznego!

15:35, houseofcolours , Serniki
Link Komentarze (3) »
sobota, 12 czerwca 2010

Spód:

  • 300 g mąki pszennej
  • 160 g zimnego masła
  • szczypta soli
  • 5-6 łyżek bardzo zimnej wody

Masa serowa:

  • 1 kg sera zmielonego (z wiaderka)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 budyń śmietankowy
  • 5 jaj
  • 4 duże gruszki

Masło pociąć na małe kawałki i zagnieść z mąką i solą, po chwili dodać wodę i krótko zagniatając uformować zwartą kulę. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić na pół godziny do lodówki. Po tym czasie rozwałkować ciasto między dwoma arkuszami papieru do pieczenia (można podsypać mąką, żeby ciasto nie przywarło) mniej więcej na kszałt formy (wymiary: 20x30). Przełożyć ciasto na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, na to drugi arkusz papieru i położyć mniejszą formę/ wysypać suche ziarna fasoli, soi, cokolwiek aby obiążyć ciasto w trakcie pieczenia, żeby nie podnosiło sie do góry. Następnie zapiekać w 190'C około 15 minut. Wyjąć i chwilę przestudzić. Zmiksować wszystkie składniki masy serowej oprócz gruszek. Gruszki obrać, pokroić połowę w plastry, połowę w kostkę. Gruszki w kostkę dodać do sera i wmieszać łyżką. Masę wylać na podpieczony spód i powciskać lekko plastry gruszki. Piec w 180'C około 1 godziny aż wierzch się zarumieni (ciasto będzię się bardzo podnosić ale po ostudzeniu opadnie) Po godzinie wyłączyć piekarnik nie wyciągając ciasta i nie uchylając drzwiczek. Po około 3 godzinach jak ciasto całkowicie wystygnie można wstawić do lodówki lub podawać. Smacznego!

00:25, houseofcolours , Serniki
Link Komentarze (3) »
sobota, 15 maja 2010

Przepis pochodzi z książki Successful Cooking- Slices.

  • 150 g ciastek (herbatniki, digestive, ipt)
  • 90 g niesolonego masła
  • 1 łyżka żelatyny
  • 100 g białej czekolady
  • 125 g kremowego serka (np. philadelphia)
  • 1/3 szklanki drobnego cukru
  • 1 jajko
  • 1 szklanka śmietany 30%
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 300 g malin

Ciastka rozdrobnić na piasek w blenderze, połączyć z roztopionym masłem i dokładnie wymieszać. Kwadratową formę o boku 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, następnie wylać ciasteczkowy spód i włożyć do lodówki. Żelatynę mieszamy z 3 łyżkami zimnej wody i odstawiamy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (stawiamy garnek z czekoladą nad garnkiem z parującą wodą). Serek ubijamy z cukrem, dodajemy jajko, wanilię i śmietanę i jeszcze chwilę ubijamy, tak żeby śmietana nie zgęstniała za bardzo. Dodajemy rozpuszczoną czekoladę i żelatynę (jeśli żelatyna będzie zbyt sztywna, można włożyć na kilka sekund do mikrofali) i wymieszać łyżką. Przelać na ciasteczkowy spód, maliny wysypać na wierzch i trochę 'powpychać' je w masę. Włożyć do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc. Można posypać wiórkami w białej czekolady. Smacznego!

09:51, houseofcolours , Serniki
Link Komentarze (12) »
środa, 21 kwietnia 2010

Z przepisu Liski.

Spód:

  • 250 g rozkruszonych na piasek ciastek digestive (lub innych: herbatniki, biszkopty)
  • 100 g miękkiego masła
  • 2 czubate łyżki przyprawy do piernika

Masa serowa:

  • 500 g mielonego sera twarogowego (z wiaderka)
  • 160 g cukru pudru
  • 4 jaja
  • 1 łyżka starej skórki z pomarańczy
  • 0,5 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 czubata łyżka budyniu waniliowego (proszku)
  • 1 cukier waniliowy

Polewa:

  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy

Składniki spodu wymieszać dokładnie i wylepić brzegi i spód tortownicy o średnicy 20 cm. Włożyć do lodówki. W tym czasie przygotować masę twarogową. Zmiksować ser z cukrami, ciągle miksując dodawać po 1 jajku i na końcu resztę składników. Wylać na ciasteczkowy spód (będzie dość rzadkie). Piec około 50 minut w 180'C. Wystudzić przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Następnie wlać polewę (wymieszać dokładnie wszystkie składniki polewy) i zapiekać jeszcze 15 minut. Zostawić do wystygnięcia i włożyć do lodówki na kilka godzin. Smacznego!

18:41, houseofcolours , Serniki
Link Komentarze (5) »
piątek, 12 lutego 2010

Przepis z bloga doroty

Ciasteczkowy spód:

  • 175 g ciastek digestive
  • 70 g roztopionego masła

Masa serowa:

  • 500 g mielonego twarogu
  • 2 jajka
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2/3 szklanki cukru (ja dałam pół szklanki)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 300 g truskawek (mogą być mrożone, wtedy nie rozmrażamy ich wcześniej)
  • cukier puder do oprószenia


Tortownicę o średnicy 20cm wyłożyć papierem do pieczenia (sam spód). Ciastka rozkruszyć na piasek w blenderze, wymieszać dokładnie z roztopionym masłem i przełożyć na blachę. Wszystkie składniki masy serowej prócz truskawek zmiksować i przelać na ciasteczkowy spód. Truskawki poukładać na masie serowej. Piec w 180'C 1 godzinę. Wystudzić i włożyć na 12 godzin do lodówki. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!

11:09, houseofcolours , Serniki
Link Komentarze (3) »
niedziela, 22 listopada 2009

Przepis pochodzi z książki Home Cooking autorstwa Rachel Allen

Na spód:

  • 50 g niesolonego masła
  • 150 g ciastek digestive


Masa serowa:

  • 500 g sera ricotta
  • 200 g crème fraîche
  • 3 jaja
  • 175 g drobnego cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 275 g świeżych malin
  • cukier puder do oprószenia


Masło roztapiamy w miseczce w mikrofali, dodajemy pokruszone na piasek (ja to robię za pomocą blendera) ciasteczka, mieszamy, przekładamy do okrągłej formy o średnicy 20 cm i wyrównujemy. Wszystkie składniki masy serowej oprócz malin miksujemy na gładką masę. Dodajemy 100 g malin i jeszcze chwilę miksujemy. Wylewamy miksturę na ciasteczkowy spód i pieczemy około 45 minut (ja piekłam równą godzinę) w 180'C aż z wierzchu masa się zezłoci (po upieczeniu masa serowa jest wciąż dosyć lużna). Studzić przy otwartym piekarniku. Wysypać na wierzch resztę malin i oprószyć cukrem pudrem. Po wystudzeniu włożyć na całą noc do lodówki. Smacznego!

14:32, houseofcolours , Serniki
Link Komentarze (4) »
niedziela, 08 listopada 2009

Przepis pochodzi z książki Favourite Muffins , Biscuits, Cakes and Slices wydawnictwa R&R


Ciasteczkowy spód:

  • 2 i 1/2 szklanki zmielonych na piasek kruchych ciasteczek (digestive, pieguski, ja użyłam korzennych okrągłych herbatników)
  • 0,5 szklanki masła
  • 2 łyżeczki gorącej wody

Masa serowa:

  • 1 i 1/2 szklanki cream cheese
  • 1 szklanka sera ricotta
  • 3/4 szklanki caster sugar
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 3 jaja
  • 1 łyżeczka świeżego soku z cytryny

Na wierzch:

  • 1 szklanka sour cream
  • 1 łyżka caster sugar
  • około 0,5 szklanki płatków migdałów ( ja dałam prawie całą szklankę)


Masło roztopic w miseczce wkładając na 1-1,5 minuty do mikrofali. Wymieszać z ciastkami i gorącą wodą aż powstanie gęsta konsystencja. Okrągłą formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać masę ciasteczkową na spód i na brzegi foremki tak aby sięgała mniej więcej do jej połowy.

Wszystkie składniki masy serowej ubić mikserem i wylać na ciasteczkowy spód. Piec około 45- 55 minut w 150'C aż ser zacznie się lekko rumienić.

Sour cream wymieszać z cukrem i migdałami, wyłożyć na upieczoną masę serową i wstawić jeszcze na 20 minut do piekarnika, podwyższając temperaturę do 180'C. Ostudzić i włożyć do lodówki na noc. Smacznego!

10:47, houseofcolours , Serniki
Link Komentarze (1) »
niedziela, 11 października 2009

Przepis pochodzi z książki Cakes & Slices wydawnictwa Bay Books.


Spód ciasteczkowy:

  • 375 g ciastek digestive bez czekolady
  • 175 g niesolonego masła

Masa serowa:

  • 500 g cream cheese
  • 200 g drobnego cukru
  • 4 jaja
  • 300 ml whipping cream
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatałowej
  • 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Dodatkowo:

  • whipped cream
  • truskawki
  • cynamon

Ciasteczka rozkruszamy na piasek i mieszamy z roztopionym masłem aż powstanie jednolita masa o konsystencji mokrego piasku. Następnie przekładamy masę do okrągłej foremki o średnicy 23 cm. Studzimy i wkładamy na godzinę do lodówki. W tym czasie przygotować masę serową. Cream cheese ubić mikserem razem z cukrem, dodać jaja, whipping cream i ubijać około 4 minut. Następnie dodać mąkę, cynamon, gałkę, cytrynę i wanilię. Chwilę miksować i przelać na ciasteczkowy spód. Piec 1 godzinę w 180'C. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i trzymać ciasto w środku przy zamkiętych drzwiczkach następne 2 godziny. Po tym czasie studzić ciasto jeszcze przez godzinę i włożyć do lodówki na całą noc. Rano wylać na wierzch whipped cream, położyć truskawki i posypać cynamonem. Smacznego

12:03, houseofcolours , Serniki
Link Dodaj komentarz »
sobota, 25 lipca 2009

 

Przepis zaczerpnięty z mojego ulubionego kulinarnego blogu.

  • 1,5 kubka mąki pszennej
  • 4 lekko czubate łyżki cukru pudru
  • 1/3 kostki masła
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki zimnej wody

Z powyższych składników zagnieść ciasto na gładką masę (będzie się trochę kruszyć) i włożyć na pół godziny do lodówki. Po tym czasie rozłożyć rownomiernie na okrągłej blaszce o średnicy 23 cm. Piec około 20 minut w 190'C aż ciasto się zezłoci. W tym czasie przygotować sładniki na masę serową:

  • 3/4 dużego kilogramowego wiadereczka twarogu sernikowego
  • 4 duże, dojrzałe banany
  • łyżka esencji waliniowej
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/3 szklanki drobnego cukru caster sugar (może być mniej albo więcej w zależności jak słodki sernik lubimy)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 4 roztrzepane jaja

Banany rozgnieść w dużej misce widelcem na tzw. papkę. Dodać  resztę składników i dokładnie wymieszać. Następnie masę serową wylewamy na upieczony wcześniej spód i pieczemy około 1,5 godziny  w 180'. Ostudzić i włożyć na noc do lodówki. Można przed podaniem ozdobić masą kajmakową jak w oryginalnym przepisie, ja użyłam gotowej polewy czekoladowej z tubki. Link do przepisu

 

21:33, houseofcolours , Serniki
Link Komentarze (1) »
przepisy kulinarne