Chleby i Bułki

wtorek, 08 czerwca 2010
  • 500 g mąki razowej chlebowej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1/3 szklanki ciepłego mleka + 1 łyżka do posmarowania
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 duża łyżka oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • ciepła woda
  • 1 cebula drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1 jajko

Drożdże rozkruszyć połączyć z łyżką mąki, cukrem i mlekiem, dokładnie zamieszać i odstawić na kilka minut w ciepłe miejsce aż drożdże 'napuchną'. Mąkę wymieszać z solą, drożdżami, cebulą, czosnkiem i taką ilością ciepłej wody aby wyrobić elastyczne ciasto. Po chwili wyrabiania, dodać olej i jeszcze chwilę ugniatać. Odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto wyrabiać jeszcze przez minutę i uformować około 7 bułek. Posmarować roztrzepanym jajkiem wymieszanym z łyżką mleka i piec 25- 30 minut w 180'C aż będą rumiane. Smacznego!

18:59, houseofcolours , Chleby i Bułki
Link Komentarze (6) »
poniedziałek, 26 kwietnia 2010

Z przepisu Majany.

Składniki na 12 bułek:

  • 25 g masła
  • 1 szklanka mleka
  • 25 g świeżych drożdży (lub 7 g suszonych)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 500 g mąki pszennej
  • mleko do posmarowania
  • mak/sezam/siemię lniane do posypania

Wieczorem: składniki w temperaturze pokojowej. Masło rozpuścić i ostudzić. Drożdże rozetrzeć z odrobina mleka, dodać sól, jajko, resztę mleka, masło i mąkę i wyrobić elastyczne ciasto. Uformować 12 bułeczek i wstawić na noc do lodówki na otłuszczonej blaszce. Rano posmarować bułki mlekiem, obsypać ziarnami i zapiekać w temp. 250'C około 10 minut (lub 200'C około 20 minut) aż do zarumienienia.

17:54, houseofcolours , Chleby i Bułki
Link Komentarze (3) »
poniedziałek, 15 marca 2010

Przepis z bloga Pracowniawypieków.blogspot.com

Cytuję za Liską:


Dzień przed pieczeniem przygotowujemy zaczyn:

110 g mąki pszennej
75 g wody
0,5 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki drożdży suszonych

Wszystkie składniki mieszamy w misce. Przykruwamy folią i odstawiamy na noc w temperaturze pokojowej.

Rano dodajemy:

335 g mąki
225 g wody
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka drożdży instant
2 łyżki oliwy lub oleju

Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy do uzyskania gładkiego ciasta. Jeśli jest zbyt luźne, można dać trochę więcej mąki. Ciasto jednak powinno być dosyć luźne.
Wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 h do wyrośniecia.

Następnie dzielimy ciasto na 2 części, z każdej formujemy długą bułkę. Spryskujemy z wierzchu olejem. Układamy na dużej blasze na papierze do pieczenia i zostawiamy do wyrośnięcia na 30-40 minut. Wyrośnięte bagietki nacinamy ostrym nożykiem lub żyletką.

Piekarnik nagrzewamy do 220 st C. Kiedy osiągnie pożądaną temperaturę, na dnie umieścić kostki lodu lub podczas pierwszych 15 minut pieczenia, spryskujemy piekarnik czystą wodą (można użyć spryskiwacza do kwiatów - dzięki odpowiedniej wilgotności, bagietki będą miały rumianą skórkę). Wstawiamy bagietki i pieczemy ok. 20-25 minut.

11:41, houseofcolours , Chleby i Bułki
Link Komentarze (3) »
poniedziałek, 30 listopada 2009

Przepis pochodzi z książki HomeChef.

Ciasto:

  • 350 g mąki chlebowej
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 saszetka (7g) suchych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 300 ml ciepłej wody

Ponad to:

  • sos pesto tradycyjny
  • sos pesto z suszonych pomidorów
  • starty parmezan

Makę wymieszać z drożdżami i solą, dodać wodę i wyrobić elastyczne ciasto. Ostawić na 1 godzinę do wyrośnięcia, po tym czasie rozwałkować ciasto na grubość około 0,5 cm na kszałt prostokąta. Rozsmarować na całej powierzni oba pesta, następnie posypać parmezanem i zwinąć wzdłuż długiego boku. pokroić na około 2 cm kawałki, położyć na wysmarowanej olejem blasze. Piec w 180'C około 30 minut. Smacznego!

14:56, houseofcolours , Chleby i Bułki
Link Komentarze (5) »
poniedziałek, 23 listopada 2009

Przepis pochodzi ze strony kuchnia.tv (program: Domowy kucharz). Z powodu braku żeliwnego garnka wprowadziłam kilka zmian.

  • 2 szklanki mąki chlebowej
  • 1 szklanka mąki razowej
  • 0,5 szklanki jakichkolwiek ziaren (ja dałam siemię lniane i trochę sezamu)
  • 1,4 łyżeczki suchych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 i 5/8 szklanki ciepłej wody

Składniki suche wymieszać w misce, dodać wodę i mieszać aż powstanie gęsta masa. Zostawić na 12- 18 godzin przykryte ściereczką. Po tym czasie przelać ciasto na oprószony mąką blat, i rękoma obtoczonymi w mące uformować bochenek. Zostawić do wyrośnięcia na 2- 3 godziny. Formę (u mnie była to keksówka) posmarować olejem, obsypać ziarnami (ja wysypałam trochę sezamu) i przełożyć do niej ciasto. Piec około 1 godziny i 15 minut w 180'C.

15:49, houseofcolours , Chleby i Bułki
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 16 listopada 2009

Przepis pochodzi z książki Kuchnia Polska wydawnictwa Diogenes

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 4 żółtka (białka zostawić do posmarowania bułek)
  • 1 szklanka mleka
  • 100 g masła
  • 50 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 250 g cebuli
  • 3 łyżki oleju

Do mąki dodać sól i żółtka. Drożdże wymieszać z cukrem. Gdy się rozpłyną dodać 0,5 szklanki mleka i wymieszać z mąką. Wyrobić elastyczne ciasto, w razie potrzeby dolewając mleka. Masło roztopić w mieseczce w mikrofali, dodać do ciasta i dalej wyrabiać aż będzie bez problemu odchodzić od ręki. Zostawić do wyrośnięcia na około 2 godziny (aż podwoi objętość). Po tym czasie obsypanymi mąką rękoma uformować kule wielkości jabłka (u mnie było to raczej małe jabłko ;). Rozpłaszczyć każdą wałkiem na grubość około 1 cm. Zostawić pod ściereczką do ponownego wyrośnięcia na 20 minut. Cebulę obrać, pokroić w półplastry albo grubo posiekać. Zarumienić na oleju. Każdego placuszka posmarować białkiem i położyć około 2 pełnych łyżek cebuli (na całą powierzchnię). Piec w 200'C, 20- 25 minut. Smacznego!

15:14, houseofcolours , Chleby i Bułki
Link Komentarze (1) »
niedziela, 18 października 2009

Oryginalny przepis na stronie Wholefoodsmarket.com

  • 3 i 1/4 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 paczka suchych drożdży
  • 1 szklanka maślanki
  • 1 łyżka miodu
  • 5 łyżek roztopionego masła
  • 1 jajko

W dużej misce wymieszać wszystkie suche składniki. Maślankę lekko podgrzać aby była ciepła ale nie gorąca. Wymieszać z jajkiem, miodem i masłem i przelać do miski z mąką. Wyrobić elastyczne ciasto i uformować 36 małych kul. Wkładać po 3 ciastowe kuleczki do każdej z 12 muffinkowych dziur w blasze. Pozostawić na godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Następnie posmarować roztopionym masłem i wstawić do nagrzanego do 200'C piekarnika na 20-25 minut. Smacznego!

18:49, houseofcolours , Chleby i Bułki
Link Dodaj komentarz »

Przepis znalazłam w PracowniWypieków. Trochę zamieszałam po swojemu ;)

Chleb:

  • 400 g mąki pszennej
  • 85 g rodzynek (pominęłam)
  • 50 g siekanych orzechów włoskich (ja dałam posiekanych migdałów)
  • 1 i 1/4 łyżeczki soli
  • 3/4 łyżeczki cynamonu
  • 2 g suchych drożdży
  • 350 g wody
  • szczypta pieprzu

Ponad to:

  • masło orzechowe
  • zmielone migdały
  • golden syrup

Wszystkie składniki wrzucić do miski, szybko zamieszać i odstawić pod przykryciem na 12- 18 godzin (najwygodniej na noc). Po tym czasie wyłożyć ciasto na oprószoną mąką stolnicę złożyć na pół i odczekać godzinę aż wyrośnie. W tym czasie nagrzać piekarnik do 230'C i włożyć do środka blachę aby się nagrzała (jeśli masz kamień, może to być kamień. Liska użyła żeliwnego garnka ale zwykła forma też się nada). Następnie przekładamy ciasto na blachę i pieczemy około 40 minut aż będzie zarumienione. Po wystudzeniu na kratce, kroimy i każdą kromkę smarujemy grubo masłem orzechowym, polewamy łyżeczką golden syrup i posypujemy zmielonymi migdałami. Smacznego!

18:35, houseofcolours , Chleby i Bułki
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 15 października 2009

Przepis pochodzi z książki Favourite Muffins, Biscuits, Cakes and Slices wydawnictwa R&R

  • 315 g mąki self-raising
  • 250 g niebieskiego sera
  • 155 g pokrojonych drobno włoskich orzechów
  • 1 szklanka maślanki lub pełnotłustego mleka
  • 1 łyżka drobno pokrojonego szczypiorku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżka oleju z orzechów włoskich lub zwykłego oleju
  • 60 g startego parmezanu

Wsypać do miski mąkę, orzechy (zostawić trochę do posypania na wierzchu bochenka), paprykę, szczypiorek i połamany na drobne kawałki ser. Dobrze wymieszać. Dodać maślankę i olej i zagnieść ciasto tak aby miało zwartą konsystencję. Uformować bochenek i przełożyć na naoliwioną blachę. Posypać parmezanem i resztą orzechów. Zapiekać 40 minut w 180'C do 'suchego patyczka' (ja zapiekałam trochę ponad godzinę). Smacznego!

15:58, houseofcolours , Chleby i Bułki
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 09 sierpnia 2009

Przepis pochodzi z tej strony

  • 1 paczka suchych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 i 1/4 szklanki ciepłej wody
  • 3 i 0,5 szklanki mąki pszennej

W dużej misce zmiksować cukier, drożdże i wodę (około 5 minut na szybkich obrotach). Dodać sól i powoli wsypywać mąkę zmniejszając obroty miksera aż do najniższego. Chwilę miksować po czym przełożyć ciasto do wysmarowanej olejem miski, przykryć ściereczką i zostawić na 2 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto ostrożnie wyjąć, pokroić na kilka części i uformować bagietki. Można zrobić kilka nacięć nożem. Przełożyć na wysmarowaną olejem blachę i zostawić na 45 minut. Po tym czasie wstawić do piekarnika. Piec w 200'C około 20- 25 minut.

13:49, houseofcolours , Chleby i Bułki
Link Dodaj komentarz »
 
1 , 2
przepisy kulinarne