Drożdżówki i Pączki

sobota, 13 marca 2010

Przepis z bloga Kopalnia smaków. Użyłam połowy składników.

  • 1 kg mąki pszennej
  • 1 szklanka śmietany (można dać trochę więcej jeśli ciasto nie będzie się lepić)
  • 250 g margaryny
  • 2 jaja
  • 0,5 szklanki cukru
  • 100 g drożdży
  • 1 cukier waniliowy
  • marmolada

Drożdże wymieszać z łyżką śmietany, łyżką cukru i 2 łyżkami mąki. Zostawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Mąkę wymieszać z resztą cukru, śmietany, żółtkami (białka zostawić do posmarowania rogalików), cukrem waniliowym, lekko roztopioną margaryną i zaczynem drożdżowym. Ciasto dobrze zagnieść, rozwałkować i podzielić na 4 części (jeśli robimy z połowy składników dzielimy na 2 części). Każdą rozwałkować i pokroić (jak pizzę) na 8 trójkątów. Na każdą część kłaść po łyżce farszu i zwinąć w rogalika. Posmarować białkiem. Piec w 180'C 20-30 minut. Można polukrować lub oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!

niedziela, 07 marca 2010

Przepis Doroty z bloga mojewypieki.blox.pl

 

Ciasto na 10 sztuk:

  • 160 ml mleka
  • 2,5 łyżki cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 7 g suchych drożdży

Nadzienie :

  • 10 łyżek nutelli
  • 10 łyżek masła orzechowego z kawałkami orzechów (crunchy)

Ze wszystkich składników zagnieść elastyczne ciasto (starać sie nie dodawać więcej mąki) i odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny. Po tym czasie ciasto podzielić na 10 kuleczek. Każdą rozwałkować i rozsmarować po łyżce masła orzechowego i nutelli. Następnie zwinąć w serduszka. Sposób zwijania tutaj. Piec 15-17 minut w 180'C. Smacznego!

wtorek, 12 stycznia 2010

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 50 g masła niesolonego
  • 1 duże jajko
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 4 g suchych drożdży

Dodatki:

  • 2 szklanki tłustego twarogu
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • maliny

Mieszamy wszystkie suche składniki ciasta. Masło roztapiamy w mikrofali, mieszamy z jajkiem, mlekiem i wlewamy do suchych szkładników. Wyrabiamy elastyczne ciasto i odkładamy do wyrośnięcia na około 2 godziny. Składniki na farsz zagniatamy widelcem. Po dwóch godzinach dzielimy ciasto na 8 części i formujemy kule, następnie każdą spłaszczamy i robimy dnem szklanki wgłębienie. Nakładamy masę serową, na to maliny i zapiekamy około pół godziny w 190'C. Smacznego!

piątek, 27 listopada 2009

Przepis z portalu wizaz.pl od użytkowniczki MacyRose.

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 2 serki homogenizowane
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • olej do głębokiego smażenia
  • cukier puder do oprószenia

Wszystkie składniki wymieszać (ciasto może wydawać się rzadkie). Na rozgrzany olej wlewać po 1 dużej łyżce ciasta. Smażyć na złoto- brązowy kolor z obu stron (olej nie powinien być zbyt gorący aby pączki miały czas usmażyć się w środku). Oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!

wtorek, 10 listopada 2009

Przepis pochodzi z portalu wizaz.pl od użytkowniczki Wersta.

  • 1 kg mąki
  • 1 kostka drożdży
  • 5 jajek
  • 1 białko jajka
  • 2 szklanki mleka
  • 0,5 kostki masła
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli
  • nutella/dżem/powidła
  • cukier puder do oprószenia

Drożdże rozkruszyć, dodać po łyżce mąki i cukru, zalać 1 szklanką ciepłego (nie gorącego) mleka i odstawić do wyrośnięcia. Po około godzinie podgrzać mleko (druga szklanka) z masłem tak aby masło się rozpuściło. W dużej misce wymieszać mąkę, oba cukry i sól. Dodać jajka, mleko z masłem, olej, wyrośnięte drożdże i wyrobić elastyczne, nie klejące się ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto podzielić na około 20 małych bułeczek. Każdą spłaszczyć, położyć łyżkę nadzienia (u mnie była to nutella i dżem z jeżyn) i skleić dokładnie formując kszałt kuli. Przełożyć na obsypaną mąką blachę, posmarować białkiem jaja i piec około 20- 30 minut aż będą złociste. Oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!

wtorek, 06 października 2009
  • 250 g margaryny
  • 250 g mąki pszennej
  • 250 g tłustego twarogu
  • łyżka cukru waniliowego
  • powidła/ marmolada
  • cukier puder do posypania

Margarynę, mąkę, twaróg i masło zagniatamy na elastyczne ciasto i rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm. Wykrawamy kwadraty o boku mniej więcej 8-10 cm. Na każdy kładziemy łyżeczkę (ja w niektórych rogalikach dałam troche więcej i jak widać powypływał z kilku farsz) marmolady lub powideł i zwijamy w kszałt rogalika. Kładziemy na obsypanej mąką blaszce i pieczemy w 200'C około 20 minut aż będą złociste. Posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!

piątek, 07 sierpnia 2009

Przepis pochodzi z książki The Half Hour Cook wydawnictwa Hermes House

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 kubka caster sugar
  • 1 duże jajo (lub 2 małe)
  • 1/2 kubka mleka
  • 50 g niesolonego, roztopionego masła
  • olej do głębokiego smażenia
  • cukier puder

Mieszamy w misce wszystkie suche składniki. Jaja rozbijamy dokładnie z mlekiem przy pomocy widelca i dodajemy do mąki. Wlewamy masło i mieszamy dokładnie z resztą ciasta używając drewnianej łyżki. Następnie wyciągamy ciasto na oprószoną mąką stolnicę i wyrabiamy dokładnie elastyczne ciasto (będzie się trochę ciągnąć). Formujemy kulki wielkości mniej więcej piłki golfowej i robimy na środku dość dużą dziurę. Smażymy na głębokim oleju z obydwu stron po około 30 sekund, aż do zbrązowienia. Można posypać cukrem pudrem albo polukrować (zalać cukier puder wrzącą wodą i mieszać aż do gladkości). Smacznego!

poniedziałek, 03 sierpnia 2009

Oczywiście z przepisu mojego kulinarnego guru, tylko trochę zmodyfikowałam ;)

Na ciasto:

  • 2 szklanki mąki bułeczkowej
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
  • 0,5 szklanki mleka
  • 1 łyżka oleju
  • 1 małe jajko
  • szczypta soli
  • 1/4 szklanki caster sugar
  • niecała łyżeczka esencji waniliowej

Na farsz:

  • 150 g borówek amerykańskich
  • 1 czubata łyżka caster sugar
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej

Lukier:

  • cukier puder
  • gorąca zagotowana woda

Suche skladniki mieszamy, dodajemy jajko, olej, mleko, esencję i zagniatamy elastyczne ciasto. Odstawiamy na minimum 2 godziny. Po tym czasie ciasto dzielimy na 6 części i rozwałkowujemy na okrągłe niezbyt cienkie placki (żeby ciasto w trakcie pieczenia nie popękało i nie wypłynął z niego cały farsz). Składniki na farsz mieszamy i rozgniatamy lekko widelcem. Na każdy placek kładziemy czubatą łyżkę farszu i składamy na pół jak pieroga, dobrze przyciskając placami brzegi. Uformować owalny kszałt jagodzianek, położyć na naoliwionej blaszcze i piec około 20 minut w 200'C. Cukier puder zalewany gorącą wodą i rozcieramy łyżką aż będzie gładka, lekko płynna masa. Wylewamy na bułeczki. Link do oryginalnego przepisu znajdziecie tutaj. Smacznego!

przepisy kulinarne