Budynie

poniedziałek, 09 listopada 2009

Budyń kokosowy:

  • 1 szklanka mleka pełnotłustego
  • 1 szklanka mleka kokosowego z puszki
  • 1 żółtko
  • 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka masła
  • wiórki kokosowe (opcjonalnie)

Mleko zwykłe i pół szklanki mleka kokosowego wlać do garnka i zagotować z masłem. W drugiej połowie mleka kokosowego wymieszać dokładnie żółtko i mąkę ziemniaczaną. Wlać do gotującego się mleka i zdjąć z ognia, cały czas mieszając. Przelać do salaterek, posypać wiórkami.

 

Budyń z nutellą i orzechami laskowymi:

  • 1 i 1/3 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki nutelli
  • garść drobno posiekanych orzechów laskowych
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 żółtko

Szklankę mleka wstawić na palnik z łyżeczką masła. Nutellę wstawić na 1 minutę do mikrofali, po wyjęciu połączyć z resztą mleka, mąką i żółtkiem. Wlać do gotującego się mleka, zdjąć z ognia cały czas mieszając. Wsypać orzechy i dokładnie wymieszać (można po łyżce zostawić do wysypania na wierzch). Przelać do salaterek. Smacznego!

16:39, houseofcolours , Budynie
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 26 października 2009

Budyń z baileysem i kokosem:

  • 1 i 1/4 szklanka mleka
  • 3 łyżki Baileys Original
  • 3 łyżki kokosowych wiórków
  • 1 żółtko
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • kakao do opószenia

Do 1/4 szklanki mleka dodać alkohol, wiórki kokosowe, żółtko i mąkę i dokladnie wymieszać. Resztę mleka zagotować. Zmniejszyć ogień i wlać baileysową miksturę cały czas mieszając aż zgęstnieje. Przelać do salaterek i oprószyć kakao.

 

Budyń porzeczkowy:

  • 1 i 1/4 szklanki mleka
  • 4 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
  • 1 łyżka cukru (tylko jeśli dżem jest mało słodki)
  • 1 żółtko
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej

Szklankę mleka zagotować (jeśli używasz cukru to z cukrem). Do reszty mleka dodać dżem, żółtko, mąkę. Dokładnie wymieszać i dodać do gotującego się mleka. Zmnieszyć ogień i mieszać aż do zgęstnienia. Przełożyć do salaterek.

 

Budyń cytrynowo- miodowy:

  • 1 i 1/4 szklanki mleka
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 duża łyżka miodu
  • 1 żółtko
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej

Cytrynę, miód, żółtko i mąkę wymieszać z 1/4 szklanki mleka. Dodać do gotującego się mleka i dokładnie wymieszać, zmiejszając ogień. Przelać do salaterek. Smacznego!

13:12, houseofcolours , Budynie
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 06 października 2009

Inspirowana przepisem Doroty dla jej Domowego budyniu z wanilią postanowiłam po raz pierwszy w życiu zrobić nietorebkowy budyń czekoladowy. Efekt: więcej niż zadowalający ;)

  • 0,5 litra pełnotłustego mleka
  • łyżka masła
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • esencja waniliowa
  • czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • czekolada do rozpuszczania w gorącym mleku (nie kakao!)

Z pół litra mleka odlać pół szklanki, dodać żółtka, mąkę ziemniaczaną, czekoladę, esencję i dokładnie wymieszać (ja to robiłam widelcem ale można mikserem albo trzepaczką, ważne, żeby było dokładnie i bez grudek). Resztę mleka zagotować z cukrem. Do gotującego się mleka wlać czekoladową miksturę i szybko zmiejszyć ogień na palniku. Mieszać aż do zgęstnienia. Przelać do salaterek.

14:10, houseofcolours , Budynie
Link Komentarze (3) »
przepisy kulinarne