Placki i naleśniki

sobota, 07 sierpnia 2010
  • 1 szklanka mąki przennej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 0,5 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki mleka (u mnie sojowe)
  • 1/3 szklanki wody
  • 1 łyżka oleju
  • 1 jajko
  • 2 jabłka

Wszytkie suche składniki mieszamy w misce. Jajko, mleko, wodę i olej mieszamy trzepaczką i dodajemy do suchych składników (w razie potrzeby można dodać trochę mleka jak będzie zbyt zwarte lub trochę mąki jak będzie za rzadkie). Jabłka kroimy w kostkę (u mnie dość dużą) i dodajemy do ciasta. Smażymy placuszki na patelni bez tłuszczu na średnim ogniu (raczej mniejszym niż większym, żeby się nie przypaliły). Można oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!

niedziela, 17 stycznia 2010

Ciasto naleśnikowe:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jaja
  • 1 szklanka mleka
  • 0,5 szklanki wody
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 0,5 łyżeczki suchych drożdży
  • garść świeżej, posiekanej pietruszki

Farsz:

  • garść pieczarek
  • 2-3 plasterki szynki z kurczaka lub indyka
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz
  • majonez

 

Wszystkie skłaniki ciasta naleśnikowego miksujemy na gładką masę i smażymy naleśniki. Pieczarki umyć, obrać i pokroić w plastry. Szynkę pokroić w kostkę/paski. Czosnek przepuścić przez praskę. Wszystkie składniki farszu oprócz majonezu wrzucić na rozgrzaną patelnię i dusić kilka minut. Farsz kłaść na usmażone naleśniki, na to po łyżce majonezu i złożyć w kopertę. Smacznego!

środa, 28 października 2009
  • 1 dynia
  • 3 jajka
  • 1 szklanka mąki (może być mniej)
  • 1 łyżeczka soli
  • około 0,5 szklanki mleka
  • olej do smażenia

Dynię przekroić na 4 części i oddzielić miąższ od skórki i zmiksować w blenderze. Dodać resztę składników i dokładnie wymieszać. Ciasto powinno być dość gęste. Smażyć na rozgrzanych oleju z obu stron aż będą rumiane. Smacznego!

piątek, 16 października 2009
  • 4-5 średniej wielkości ziemniaków
  • 1 cebula
  • 0,5 kubka maślanki
  • 0,5 kubka mąki
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
  • 1 jajko
  • 2 łyżki suszonych ziół (oregano, bazylia, zioła prowansalkie itp.)
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

Zimniaki gotujemy do miekkości w osolonej wodzie. Rozgniatamy praską aż do uzyskania pureé. Dodajemy pokrojoną drobno cebulę i resztę składników i dokładnie mieszamy. W razie potrzeby można dosypać mąki lub dolać maślanki. Smażyć jak zwykłe placki ziemniaczane. Smacznego!

niedziela, 11 października 2009

Inspirację znalazłam na blogu: CudaWiankiKuchenne

Na ciasto naleśnikowe:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 jaja
  • około 1 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
  • 2 łyżki oleju lub oliwy
  • olej do smażenia

Na farsz:

  • 4-5 ziemniaków
  • 300 g tłustego twarogu
  • 1 duża cebula, pokrojona w kostkę
  • duża garść pokrojonego na kawałki boczku
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

Dodatkowo:

  • Podsmażona na oleju pokrojona w kostkę cebula

Wszystkie składniki ciasta wsypujemy do miski i miksujemy na gładką i dość rzadką masę. Smażymy naleśniki. Ziemniaki obieramy, myjemy, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Następnie odcedzamy i ugniatamy na purée. Dodajemy ser, podsmażony boczek z cebulką, sól, pieprz i dokładnie mieszamy. Na każdego naleśnika kładziemy około 2-3 czubatych łyżek farszu (w zależności od wielkości naleśnika) i zwijamy albo składamy w kopertę lub kwadrat. Można polać dodatkowo podsmażoną cebulą z tłuszczem.

 

środa, 19 sierpnia 2009

Wszystkie składniki 'na oko' w zależności od ilości racuchów. Konsystencja powinna być bardzo gęsta.

  • piersi z kurczaka
  • groszek z marchewką i kukurydzą w słoiku
  • jaja
  • mąka
  • kefir
  • suszone zioła (oregano, bazylia, zioła prowansalskie)
  • pieprz
  • przyprawa 'gyros'
  • suche drożdże

Piersi kroimy na małą kostkę i smażymy z dodatkiem dużej ilości przyprawy 'gyros'. W dużej misce mieszamy mąkę z drożdżami, dodajemy kefir, jaja i dobrze mieszamy. Dodajemy odsączone warzywa, podsmażone piersi i przyprawy i mieszamy dokładnie metalową łyżką. Smażymy racuchy (1 placek to 2 czubate, prawie przelewające się łyżki stołowe). Można polać sosem, który został ze smażenia kurczaka. Smacznego!

przepisy kulinarne