Kluski i pierogi

środa, 07 kwietnia 2010

Przepis znalazłam na stronie twojemoje.blogspot.com

Ciasto:

  • 550 g mąki pszennej
  • 170 g śmietany 18%
  • 80 g maślanki
  • 150 g oleju
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 jajko+ 4 łyżki mleka do posmarowania+ sezam/ mak/ siemię lniane do posypania

Farsz:

  • 120 g tłustego twarogu
  • 220 g ugotowanych ziemniaków
  • 1 cebula drobno posiekana
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz

Wszystkie składniki ciasta (prócz ostatniego punktu) zagnieść na elastyczne ciasto. Odstawić na 1 godzinę pod przykryciem. W tym czasie przygotować farsz. Ziemniaki ugotować, przepuścić przez praskę dodać podsmażoną cebulkę, sól i pieprz i dokładnie wymieszać. Ciasto rozwałkować na grubość około 0,5 cm, wykrawać koła, na każde położyć farsz, zagnieść brzegi, posmarować roztrzepanym jajkiem wymieszanym z mlekiem, obsypać sezamem i wstawić do nagrzanego do 180'C piekarnika na około 30 minut. Pod koniec pieczenia można podnieść temperaturę do 200'C aby pierożki się zarumieniły. Smacznego!

14:20, houseofcolours , Kluski i pierogi
Link Komentarze (2) »
czwartek, 05 listopada 2009

Przepis znalazłam tutaj

Ciasto:

  • 1 kg ziemniaków
  • 3 jajka
  • 400 g mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki soli


Nadzienie:

  • 250 g świeżego szpinaku
  • 2 łyżki masła (+ masło do posmarowania pierożków przed pieczeniem)
  • 3 ząbki czosnku
  • 150 g sera feta
  • szczypta gałki muszkatałowej
  • pieprz

Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić, obrać ze skórki i ugnieść na gładką masę. Dodać mąkę, jaja, około pół łyżeczki soli i zagnieść elastyczne, lekko klejące ciasto. Rozwałkować podsypując mąką i wykrawać koła. Na patelni podsmażyć przeciśniety przez praskę czosnek z 2 łyżkami masła, Dodać szpinak i chwilę podsmażać aż liście zmiękną. Zdjąć patelnię z ognia, dodać rozgnieciony widelcem ser, gałkę muszkatałową, szczyptę pieprzu i wymieszać dokładnie. Kłaść po łyżce farszu na każdego pierożka, złożyć wpół i zagnieść dokładnie brzegi palcami i widelcem. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem (papier lekko natłuścić) następnie każdego pieroga smarować roztopionym masłem. Piec około 20 minut w 200'C. Smacznego!

14:46, houseofcolours , Kluski i pierogi
Link Komentarze (2) »
poniedziałek, 02 listopada 2009

Przepis znalazłam tutaj

  • 0,5 kg twarogu tłustego
  • 3 jaja
  • 150 g mąki (ja dałam szklankę)
  • 20 g masła
  • szczypta soli
  • śmietana
  • cukier do posypania

Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na pianę, twaróg przecisnąć przez sitko (można rozgnieść widelcem), masło ubić mikserem dodając żółtka. Połączyć masło z twarogiem i dodać pianę z białek. Dodać mąkę i wszystko dokladnie wymieszać. Ciasto podzielić na kilka części z każdej robiąć rulon o śrenicy mniej więcej 2 cm. Kroić ukośnie na około 3 cm kawałki. Wrzucić do osolonego wrzątku, chwilę gotować (nie za długo, bo pierożki mogą się rozpaść. Ja gotuję od momentu wypłynięcia pierogów na wierzch wody około pół minuty). Gotowe pierogi wyjąć łyżką cedzakową, przełożyć na talerz polać śmietaną i posypać cukrem. Smacznego!

środa, 21 października 2009
  • 5-6 średniej wielkości ziemniaków
  • mąka ziemniaczana
  • garść pieczarek
  • śmietana (ja użyłam Łaciatej do zup i sosów)
  • suszona bazylia
  • sól i pieprz
  • oliwa do smażenia

Ziemniaki myjemy, obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy i robimy pureé. Przekładamy na stolnicę dodajemy mąkę ziemniaczaną: ilość mąki powinna być równa 1/4 ilości pureé. Zagniatamy na gładkie ciasto i formujemy kluski wielkości piłki golfowej. Następnie wrzucamy je do osolonego wrzątku z dodatkiem łyżki oleju. Gotujemy około 10 minut aż będą miekkie (ale nie rozpadające się) i odcedzamy. Pieczarki podsmażamy na oliwie, dodajemy śmietanę, bazylię, sól i pieprz. Chwilę dusimy i polewamy gotowym sosem kluski. Smacznego!

13:13, houseofcolours , Kluski i pierogi
Link Komentarze (1) »
przepisy kulinarne