Desery

niedziela, 16 maja 2010
  • 170 g mlecznej czekolady
  • 90 g białej czekolady

Mleczną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (umieścić garnuszek z czekoladą nad garnkiem z gotującą się wodą) i przelać go połowy wysokości silikonowych foremek do lodu. Jak ostygnie włożyc do lodówki na 15 minut. W tym czasie rozpuścić w kąpieli białą czekoladę i wylać na pierwszą warstwę pozostawiając trochę miejsca na kolejną wastwę mlecznej czekolady. Gotowe włożyć do lodówki na około pół godziny. Czekoladki wyskakują same, gdy lekko naciśnie się 'guzik' ;) kwiatka. Smacznego!

18:42, houseofcolours , Desery
Link Komentarze (15) »
niedziela, 09 maja 2010
  • 200 g serka mascarpone
  • 180 g śmietany 30%
  • 3 czubate łyżki cukru pudru (można dać więcej)
  • ziarenka wanilii zeskrobane z 1 laski
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 100 g czekolady
  • 50 g masła
  • 1 łyżka żelatyny (około 10 g)

Żelatynę rozpuścić w połowie szklanki zimnej wody i zostawić na kilka minut aż napęcznieje. Serek wymieszać łyżką ze śmietaną, wanilią i cukrami i wtawić na gaz. Kiedy masa będzie ciepła dodać żelatynę i mieszać aż się dokładnie rozpuści. Przelać do małej keksówki, ostudzić i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny. Po tym czasie gotową mase pokroić delikatnie na małe kawałki (mniej więcej 4x1,5 cm). Czekoladę rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej. Obtaczać w niej ptasie mleczko i ułożyć na kratce aż czekolada zastygnie. Smacznego!

08:29, houseofcolours , Desery
Link Komentarze (11) »
środa, 05 maja 2010

Z trochę zmodyfikowanego przepisu Stregi :)

  • 200 g cukru pudru
  • 100 g ciemnej gorzkiej czekolady
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 150 g masła z orzechów laskowych

Cukier rozpuścić na suchej patelni aż powstanie gęsty karmel bez grudek. Dodać masło orzechowe i dokładnie wymieszać. Zdjąć z ognia. Obie czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej (ustawić garnek z czekoladą nad garnkiem z parującą wodą). Następnie wymieszać dokładnie masę karmelową z czekoladą i przełożyć do foremki tak oby masa miała wysokość około 1 cm. Zostawić do wystygnięcia i włożyć do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc). Wykrawać serca lub inne wzorki. Smacznego!

19:26, houseofcolours , Desery
Link Komentarze (4) »
niedziela, 25 kwietnia 2010
  • 500 g mleka w proszku (niebieskiego)
  • 225 g masła
  • 2/3 szklanki wody
  • 1 szklanka cukru
  • 6 małych paczek herbatników be-be
  • 150 g migdałów marcona
  • 100 g suszonego mango
  • 2-3 łyżki kakao

Herbatniki pokruszyć na małe kawałki, migdały pokroić na pół, mango drobno posiekać, następnie wszystko to wymieszać z mlekiem w proszku i kakao. Masło wodę i cukier rozpuścić w garnuszku na małym ogniu często mieszając aby cukier i masło dobrze się rozpuściło. Gotową miksturę przelać do suchych składników i dokładnie wymieszać łyżką aż powstanie gęsta i zwarta masa. Przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia małej keksówki (11x24) i jak ostygnie włożyć do lodówki na minimum 2-3 godziny. Smacznego!

10:35, houseofcolours , Desery
Link Komentarze (6) »
niedziela, 11 kwietnia 2010

Przepis pochodzi z książki Crazy for Chocolate wydawnictwa Index kitchen.

Na 2 porcje:

  • 15 g masła
  • 2 czubata łyżka mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mleka
  • 75 g czekolady Toblerone ciemnej
  • 2 żółtka
  • 3 białka

Białka ubić na sztywną pianę. Masło rozpuścić w garnuszku, dodać mąkę, zamieszać, dodać mleko, zmiejszyć do minimum ogień i wrzucić czekoladę. Kiedy się rozpuści zostawić na chwilę do przestygnięcia. Dodać żółtka, wymieszać metalową łyżką i delikatnie wmieszać pianę z białek. 2 kokilki wypryskać olejem, obsypać cukrem i zawinąć folią aluminiową jak na zdjęciu (powinno około 2 cm wystawać poza krawędź kokilki). Wlać czekoladową miksurę i wsadzić do nagrzanego do 180'C piekarnika na 25-30 minut. Podawać ciepłe. Można oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!

19:16, houseofcolours , Desery
Link Komentarze (2) »
poniedziałek, 15 lutego 2010

Przepis pochodzi z interia.pl.

Ciasto kruche:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 czubata łyżka cukru
  • 6 łyżek masła (nieroztopionego)
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki zimnej wody

Krem:

  • 0,5 l śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 0,5 kg truskawek (ja akurat dodałam jeżyny pozostałe po serniku)
  • 2 łyżki żelatyny

Polewa czekoladowa:

  • 1 tabliczka czekolady mlecznej lub gorzkiej
  • 3 łyżki masła
  • rozdrobnione orzechy lub kolorowa posypka

Składniki na ciasto zagniatamy (nie długo, tylko tak aby połączyły się składniki), owijamy w folię i wkładamy na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy wycinamy foremką duże i małe serca (potrzebne będą trzy wielkości foremek serduszkowych, duża, średnia i mała, ja miałam tylko dwie niestety). Pieczemy w 200'C około 20 minut. W połowie pieczenia można obrócić na drugą stronę.

Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i połączyć ją z wcześniej zmiksowanymi truskawkami. Żelatynę zamoczyć w pół szklanki zimnej wody. Poczekać 20 minut aż napęcznieje i ropuścić w 5 łyżkach wrzątku. Wymieszać dokładnie z masą truskawkową i wylać na blachę wyłożoną folią plastikową na wysokość około 2 cm. Wstawić do lodówki aż stężeje (u mnie około 3 godzin). Następnie średnią foremką wycinać serduszka i kłaść na dużych serduszkowych ciastkach.

Czekoladę rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej i oblać nią najmniejsze upieczone serduszka posypać orzechami lub posypką i kłaść na średnie serca z masy truskawkowej. Smacznego!

12:03, houseofcolours , Desery
Link Komentarze (7) »
niedziela, 07 lutego 2010
  • 1 szklanka śmietany 30%
  • 0,5 saszetki żelatyny
  • 1 czubata łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstaktu  wanilii

Sos:

  • jagody
  • jeżyny
  • maliny
  • truskawki
  • cukier

Żelatynę rozpuścić  w 1/3 szklanki wody (wsypać do wody i poczekać 5-10 minut aż napęcznieje). Śmietankę, cukier puder, wanilię i rozpuszczoną żelatynę zagotować razem w garnuszku i przelać do kokilek/ miseczek/ filiżanek. Jak ostygnie włożyć na kilka godzin do lodówki (ja zostawiłam na noc). Aby przełożyć deser na talerzyk należy na chwilę umieścić miseczkę w gorącej wodzie. Przed podaniem polać zmiksowanymi z cukrem owocami (albo gotowym kupnym sosem owocowym). Smacznego!

10:38, houseofcolours , Desery
Link Komentarze (5) »
przepisy kulinarne