Torty

sobota, 24 lipca 2010

Przepis pochodzi z książki Crazy for Chocolate

Ciasto:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1/4 szklanki dżemu morelowego
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 125 g niesolonego masła
  • 4 jaja

Polewa (z przystole.blox.pl)

  • 100 g masła/margaryny
  • 100 cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki gorącej wody

Ponadto:

  • dżem morelowy do przełożenia
  • tabliczka czekolady

Mąkę i kakao dokłanie mieszamy w dużej misce. Masło, cukier i dżem podgrzewamy na małym ogniu aż cukier i masło się rozpuści i powstanie gęsta masa. Połączyć z mąką. Dokładnie wymieszać, dodać żółtka i ubite na pianę białka i delikatnie wmieszać w ciasto. Piec w tortownicy 20cm wyłożonej papierem do pieczenia około 50 minut w 180'C. Studzić przy otwartych drzwiczkach piekarnika.

Do wykonania polewy rozpuścić masło w garnuszku, dodać resztę składników i dokładnie wymieszać. Zdjąć z ognia.

Ostudzone ciasto przekroić na 3 części. Pierwszą posmarować dżemem, położyc drugi blat, dżem, trzeci blat i polać ciasto jeszcze ciepłą polewą. Przy pomocy gałkownicy do lodów zeskrobać z tabliczki czekolady wiórki. Ozdobić tort i włożyc do lodówki aż polewa stężeje (około 1 godziny). Smacznego!

21:41, houseofcolours , Torty
Link Komentarze (11) »
sobota, 03 lipca 2010
  • biszkopt przekrojony na 3 części (20 cm średnicy,ja zrobiłam ten z blogu Doroty)


Masa krówkowa:

  • 250 g (pół puszki) gotowej masy krówkowej
  • 110 g niesolonego masła

Masło utrzeć mikserem na puszystą masę, dodać masę krówkową i jeszcze chwilę miksować.


Masa truskawkowa:

  • 250 g truskawek
  • 200 ml śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru pudru

Truskawki zmiksować w blenderze, śmietanę ubić na sztywno (pod koniec ubijania dodać cukier). Wszystko razem dokładnie wymieszać.


Ponadto:

  • masa cukrowa
  • sok z cytryny
  • 200 ml śmietany 30%

Pierwszą część biszkoptu włożyć z powrotem do tortownicy, skropić sokiem z cytryny i wyłożyć całą masę krówkową. Na to drugi biszkopt, przycisnąć, skropić sokiem z cytryny i cała masa truskawkowa. Na to ostania część biszkoptu, przycisnąć, skropić sokiem z cytryny i włożyć na całą noc do lodówki. Rano wyjąc tort z foremki, ubić śmietanę 30% na sztywno i posmarować nią cały tort łącznie z bokami. Masę cukrową rozwałkować i położyć na tort, lekko dociskając i formując ładny kształt. Odciąć nożykiem zbędną część masy tuż przy dolnym brzegu biszkoptu. Ja tą resztkę wykorzystałam do zrobienia róż. Smacznego!

14:43, houseofcolours , Torty
Link Komentarze (13) »
poniedziałek, 29 marca 2010

Przepis pochodzi z książki Crazy for Chocolate wydawnictwa Index Kitchen.

Ciasto:

  • 125 g kremowego serka typu philadelphia
  • 60 g miękkiego masła
  • 185 g drobnego cukru
  • 2 jaja
  • 100 g ciemnej czekolady
  • 250 g mąki pszennej/tortowej
  • 30 g kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 150 ml wody

Masa śmietanowa:

  • 600 ml śmietany 30%
  • 125 g bialej czekolady
  • około 300-400 g truskawek

Zmiksować serek, masło i cukier, dodać jaja i roztopioną w mikrofali ciemną czekoladę i jeszcze chwilę ubijać. Następnie dodać mąkę, sodę, wodę i wymieszać dokładnie metalową łyżką. Spód tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto. Piec 45 minut w 180'C aż do suchego patyczka. Studzić przy otwartym piekarniku. Jak wystygnie przekroić na 3 części.

Białą czekoladę rozpuścić w mikrofali lub w kąpieli wodnej. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać białą czekoladę i chwilę jeszcze ubijać. Połowę truskawek pokroić na plasterki a resztę zostawić na wierzch do dekoracji.

Pierwszy blat ciasta posmarować śmietaną, na to tuskawki, blat ciasta, śmietana, truskawki itd. Jeśli starczy śmietany, wysmarować też boki tortu. Smacznego!

11:57, houseofcolours , Torty
Link Komentarze (5) »
przepisy kulinarne