piątek, 31 lipca 2009
  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 125 g masła
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 1 torebka suchych drożdży
  • 3 żółtka
  • 3/4 szklanki mleka
  • szczypta soli
  • 1 jajko do posmarowania ciasta

Ze wszystkich składników zagnieść elastyczne ciasto i odstawić pod ściereczką do wyrośnięcia na minimum 2 godziny. Gdy ciasto podwoi objętość podzielić na 6 równych części i z każdej z nich zrobić podłużny, cienki 'wałek'. Uformować wałeczki w 2 równej wielkości warkocze, do każdego używając 3 porcji ciasta. Zostawić do wyrośnięcia około pół godziny. Ułożyć chałki na wysmarowanej masłem blasze i posmarować dokładnie roztrzepanym jajkiem. Piec w 200' C około 25-30 minut, aż ciasto będzie zarumienione. Smacznego!

19:53, houseofcolours , Chleby i Bułki
Link Komentarze (1) »

 

Przepis pochodzi z książki Crazy for chocolate Index Kitchen Library.

NA CIASTO:

  • 125 g masła
  • 3/4 kubka caster sugar
  • 2 jaja raczej większe niż mniejsze
  • 1 i 1/4 kubka self-raising flour
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3/4 kubka rozgniecionych widelcem na miazgę dojrzałych bananów
  • 1/4 kubka posiekanych orzechów pecan (ja dodalam posiekane laskowe)
  • 1 paczka chocolate chips (bits)

NA POLEWĘ:

  • 125 g cream cheese
  • 1/4 kubka cukru pudru
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 2 łyżki śmietany
  • posiekane drobno orzechy pecan (tu znów dodałam laskowe)
  • kakao

Masło utrzeć z cukrem na gładką masę, dodawać powoli roztrzepane jaja cały czas mieszając. Dodać mąkę, sodę i po dokładnym wymieszaniu rozgniecione banany. Wsypać orzechy i czekoladowe 'czopki', wymieszać metalową łyżką. Użyć formy babkowej albo okrąglej o średnicy 23 cm i postawić na środku mały żaroodporny kubeczek do muffinek, lub jeśli ktoś woli ciasto bez 'dziury' okrągłą formę o średnicy 20 cm. Piec w 180 stopniach niecałą godzinę do tzw. suchego patyczka. Składniki na polewę dokładnie wymieszać i przełożyć na całkowicie wystuczone ciasto (ja zostawiłam na noc w lodówce) posypać orzechami i oprószyć kakao.

14:16, houseofcolours , Ciasta
Link Komentarze (1) »
środa, 29 lipca 2009

Ilość składników zależy od liczby nabywców ;)

  • makaron
  • pokrojone na plasterki pieczarki
  • pokrojony w 2-3 cm-owe paseczki boczek
  • śmietana do zup i sosów 'łaciata'
  • ser niebieski
  • szczypta pieprzu i bazylii
  • oliwa do smażenia

Makaron gotujemy jak zwykle. Boczek i pieczarki smażymy do miękkości pod przykryciem. Zalewamy śmietaną, dodajemy starty ser i przyprawy. Dusimy około 5 minut. Smacznego!

 

18:27, houseofcolours , Obiad
Link Dodaj komentarz »
sobota, 25 lipca 2009

 

Przepis zaczerpnięty z mojego ulubionego kulinarnego blogu.

  • 1,5 kubka mąki pszennej
  • 4 lekko czubate łyżki cukru pudru
  • 1/3 kostki masła
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki zimnej wody

Z powyższych składników zagnieść ciasto na gładką masę (będzie się trochę kruszyć) i włożyć na pół godziny do lodówki. Po tym czasie rozłożyć rownomiernie na okrągłej blaszce o średnicy 23 cm. Piec około 20 minut w 190'C aż ciasto się zezłoci. W tym czasie przygotować sładniki na masę serową:

  • 3/4 dużego kilogramowego wiadereczka twarogu sernikowego
  • 4 duże, dojrzałe banany
  • łyżka esencji waliniowej
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/3 szklanki drobnego cukru caster sugar (może być mniej albo więcej w zależności jak słodki sernik lubimy)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 4 roztrzepane jaja

Banany rozgnieść w dużej misce widelcem na tzw. papkę. Dodać  resztę składników i dokładnie wymieszać. Następnie masę serową wylewamy na upieczony wcześniej spód i pieczemy około 1,5 godziny  w 180'. Ostudzić i włożyć na noc do lodówki. Można przed podaniem ozdobić masą kajmakową jak w oryginalnym przepisie, ja użyłam gotowej polewy czekoladowej z tubki. Link do przepisu

 

21:33, houseofcolours , Serniki
Link Komentarze (1) »
poniedziałek, 20 lipca 2009
  • pokrojony na plastry ale nie rozbity schab, bez kości
  • oliwa z oliwek (zależy od ilości schabu ale na 4 kawałki około 0,5 szklanki)
  • bazylia suszona
  • oregano suszone
  • przyprawa do dań z grilla
  • pół łyżeczki vegety
  • pieprz

Powyższe składniki prócz mięsa wymieszać w plastikowym woreczku śniadaniowym i wlożyć do środka mięso i obtaczać aż marynata dokładnie otuli schab. Włożyć do lodówki na 2 godziny. Przełożyć schab na blachę wysmarowaną cienko oliwą i piec 1 godzinę w 160'C. Podawać z młodymi mini ziemniaczkami nie obranymi wcześniej ze skórki, polanymi sosem z blachy.

 

15:24, houseofcolours , Obiad
Link Dodaj komentarz »
przepisy kulinarne