poniedziałek, 30 sierpnia 2010

Przepis Danusi z tego blogu

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 250 g margaryny
  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyzeczka cukru waniliowego
  • 4 łyżki oleju

Masa jabłkowa:

  • 1 kg jabłek
  • 1 szklanka cukru (dałam 3/4)
  • 2 opakowania galaretki cytrynowej (dałam 1 opak.)

Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części i uformować kule. Jedną włożyć do zamrażalnika na przynajmniej godzinę. Drugą wyłożyć blachę (z papierem do pieczenia lub otłuszczoną) o wymiarach 25x25 . Jabłka obrać, zetrzeć na tarce, wymieszać z cukrem i wstawić na ogień aż cukier się rozpuści (około 4- 5 minut). Zdjąć z ognia i wsypać galaretki. Wyłożyć na pierwszą warstwę ciasta i na to zetrzeć na tarce drugą warstwę ciasta. Piec w 180'C około 45 minut aż ciasto zacznie się rumienić. Smacznego!

18:52, houseofcolours , Ciasta
Link Komentarze (19) »
sobota, 21 sierpnia 2010

Przepis pochodzi z książki Cakes & Slices

Ciasto kruche:

  • 100 g pokrojonych drobno migdałów
  • 125 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g niesolonego masła
  • 115 g drobnego cukru
  • 1 żółtko
  • 25 g wiorków kokosowych

Masa serowa:

  • 750 g sera z wiaderka
  • 2 jaja
  • 185 ml mleka kokosowego
  • 3 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 0,5 łyżeczki soku z cytryny
  • 185 g cukru

Na wierzch:

  • 40 g niesolonego masła
  • 90 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
  • 2 marakuje
  • 65 g płatków migdałów

Wymieszać mąkę z proszkiem i cukrem. Dodać pokrojone na kawałki masło i zagnieść. Dodać orzechy i żółtko, zagnieść i uformować kulę. Zawinąć w plastikową folię i wstawić na godzinę do lodówki. Formę o wymiarach 30x20 wyłożyć papierem do pieczenia następnie ciasto rozwałkować na mniej więcej ksztalt formy, wyłożyć na papier i wyrównać. Na ciasto rozłożyć kolejna warstwę papieru, wysypać ziarna fasoli (lub cokolwiek innego w celu obciążenia ciasta) i piec w 170'C około 10 minut. Po upieczeniu posypać ciasto wiórkami kokosowymi.

Wszystkie składniki masy serowej zmiksować i wylać na obsypane wiórkami ciasto. Piec w tej samej temperaturze około 40-50 minut aż ser się zarumieni. Studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekanika. Zostawić do całkowitego wystudzenia.

Masło utrzeć mikserem na puszysta masę, dodać cukier puder, mąkę i jeszcze chwilę miksować. Marakuje przekroić na pół i cały miąższ wmieszac łyżką w masę. Posmarować mazidłem wierzch sernika i obsypać uprażonymi na suchej patelni migdałami. Smacznego!

15:35, houseofcolours , Serniki
Link Komentarze (3) »
sobota, 14 sierpnia 2010
  • 1 cukinia/ kabaczek
  • 1 cebula
  • 1 puszka cieciorki
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka sosu sojowego ciemnego
  • sól
  • pieprz
  • 1/3 szklanki bulionu warzywnego

Cukinię i cebulę pokroić w kostkę, marchewkę w talarki a czosnek drobno posiekać. Wszystkie składniki prócz cieciorki wrzucić do garnka i dusić około pół godziny. Dodać cieciorkę i dusić jeszcze 20 minut. U mnie podane w pieczonymi żeberkami. Smacznego!

15:06, houseofcolours , Obiad
Link Komentarze (5) »
sobota, 07 sierpnia 2010
  • 1 szklanka mąki przennej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 0,5 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki mleka (u mnie sojowe)
  • 1/3 szklanki wody
  • 1 łyżka oleju
  • 1 jajko
  • 2 jabłka

Wszytkie suche składniki mieszamy w misce. Jajko, mleko, wodę i olej mieszamy trzepaczką i dodajemy do suchych składników (w razie potrzeby można dodać trochę mleka jak będzie zbyt zwarte lub trochę mąki jak będzie za rzadkie). Jabłka kroimy w kostkę (u mnie dość dużą) i dodajemy do ciasta. Smażymy placuszki na patelni bez tłuszczu na średnim ogniu (raczej mniejszym niż większym, żeby się nie przypaliły). Można oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!

przepisy kulinarne